Un nevăzător din Ungheni este considerat expert în mecanica auto



Societatea civila in ImaginiNu vede, dar continua să se comporte firesc, ca orice om.

Pentru Grigore Gîrbea, un tînăr de 30 de ani din orașul Ungheni, medicina nu a putut face mare lucru. Tratamentele efectuate pe parcursul anilor nu au avut nici un efect. Grigore deja mai bine de șase ani a învățat să trăiască fără a vedea lumina zilei. Acest lucru însă nu-l mai deranjează deoarece viața l-a făcut să fie mult mai puternic decît își închipuise el.

Lucrurile au luat o altă întorsătură în viața lui Grigore Gîrbea, anume în ziua cînd la locul de muncă, în cadrul SRL "Luceafărul de Seară" din or. Ungheni, a avut loc o explozie din cauza unui balon de oxigen, iar tînărul fără să știe, se afla în preajma nenorocirii.

Mașinile – o provocare a vieții

Avînd o diploma de lăcătuș auto, Grigore la 18 ani ardea de nerăbdare de a-și lua permisul și de a conduce mașina. De atunci, visul de a stăpîni mașinile îl ademenește tot mai mult. Astfel, la 21 de ani baiatul deținea deja permisul pentru categoriile D și E, iar de atunci vehiculele au devenit prioritatea nr.1 din activitățile lui.

Deși nutrește o pasiune aparte pentru mașini, tînărul ne-a mărturisit că în ultima vreme tot mai des îi dă tîrcoale gîndul de a urma o facultate, și anume ar opta pentru științele sociale, fie Drept sau Psihologie. Astăzi tot mai mulți nevăzători devin versați în domeniul tehnologiilor informaționale, fapt care l-a motivat pe Grigore ca în primăvara acestui an să urmeze cursurile de instruire în cadrul Centrului Național de Informare și Reabilitare al Societății Orbilor din Moldova. Tînărul spune că aceste ore de studiere a calculatorului, de orientare în spațiu, sistemul punctate Braille sunt foarte utile pentru cei aflați în situații similar, făcîndu-i să se simtă mult mai independent în viața de zi cu zi.

Vise și realizări
"Cunoscînd mai bine calculatorul, nouă ni se deschid mult mai multe oportunități de implicare în viața comunității. Spre exemplu, euSocietatea civila in Imagini care mă ocup cu mașinile de cînd mă știu, aș putea să-mi deschid un site, unde aș putea plasa diverse informații cu privire la reparația, vinderea sau procurarea autovehiculelor. Mi-aș dori de asemenea ca pe viitor să am o firmă de instalații auto"- ne-a mai mărturisit Grigore Gîrbea.

Tînărul recunoaște că uneori are nevoie de sprijin, de altfel ca orice om, în acest sens mereu alături ii este fratele mai mic, Vladimer. Fiind doar doi frați, aceștia sunt de nedespărțit. Cei care îi cunosc deseori mărturisesc că cel mai des îi poți găsi în Piața Auto din Chișinău, businessul lor de familie fiind realizarea mașinilor aduse din străinătate.

Nevăzător, dar expert în tehnologiile auto

Deși fratele lui Grigore nu are careva deficiențe, acesta, deseori recurge la ajutorul fratelui mai mare în ceea ce privește verificarea și depistarea problemelor autovehiculelor aduse de ei. De experiența lui Grigore în acest sens a fost surprins și patronal unui Service Auto din Chișinău care i-a propus să-l i-a ca angajat, Grigore însă spune că a refuzat din motiv că salariul oferit de acesta era prea mic, iar munca la un Service e una complicată.

Îi place ceea ce face în domeniul mașinilor, este mulțumit de realizările lui, este văzut de cei apropiați drept o persoană optimistă care găsește soluții indiferent de probleme. Recunoaște că la început a fost dificil de a înfrunta destinul... acum că a reușit, Grigore spune tuturor că SE POATE! ... și își încurajează semenii să meargă mai departe!

Aceast articol a fost elaborat de Centrul de Asistență Juridică pentru Persoane cu Dizabilități în cadrul Programului de Granturi MiciSocietatea civila in Imagini 2012, în cadrul proiectului „Suport pentru reformarea sectorului justiției în Moldova", finanţat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. Opiniile exprimate în această publicație aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere sau politicile Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.