70.000 lei pentru cel mai bun startup: Cine a câștigat grantul din Upcelerator #AI, ediția Orange Digital Center?
Pe 26 noiembrie, la Orange Digital Center, în cadrul Demo Day, 13 finaliști ai programului Upcelerator #AI și-au prezentat ideile de afaceri și au concurat pentru a obține grantul de 70.000 lei oferit de Orange.
Dincolo de competiția strânsă și premiul oferit, acest eveniment a fost despre transformarea ideilor cu potențial de a schimba lumea. A fost o celebrare a unei comunități unite, pasionate de inovație și dedicată susținerii antreprenorilor care îndrăznesc să transforme viziuni ambițioase în realitate.
Cea de-a 6-a ediție a acceleratorului a fost specială prin integrarea inteligenței artificiale (AI) în soluțiile dezvoltate de fondatori, un trend global ce îmbunătățește experiența utilizatorilor și optimizează procesele de afaceri.
13 soluții tech care integrează inteligența artificială
În cele 3 luni de accelerare, participanții au urmat 12 module de instruire intensivă și sesiuni individuale cu mentori internaționali și locali. Aceștia, conectați de pe continentele Europa, America de Nord, America de Sud și Asia, i-au sprijinit în definirea ideilor de afacere și în crearea primului MVP (produs minim viabil).
Pe 26 noiembrie, la Demo Day — evenimentul decisiv al programului — fiecare startup finalist a prezentat, timp de 3 minute, propria idee. Domeniile alese de finaliști au fost inovații în sectoare precum HealthTech, FoodTech și EdTech, printre care se numără:
- CognitionX (Dumitru Iațco, Denis Ivanov, Iulia Doras) - platformă pentru terapeuți și psihologi la început de carieră, cu simulări interactive și feedback instant pentru practica în terapia cognitiv-comportamentală.
- dise.ai (Constantin Suiu) - platforma care ajută utilizatorii să învețe orice subiect prin quiz-uri generate de inteligența artificială.
- Ecomeal (Alex Bulicanu) - platformă care conectează restaurantele cu surplus de alimente la consumatorii care doresc mese accesibile, reducând risipa alimentară.
- Finhance It (Filip Cotoara, Horia Panait Rareș, Ștefănița Răzvan Ciocoiu) - aplicație pentru startup-uri și investitori, care facilitează gestionarea procesului de finanțare.
- GastroMap (Iulia Gromațchi, Constantin Popescu, Mihai Bargan) - aplicație care simplifică rezervările la restaurante, recomandând locații și verificând disponibilitatea locurilor în timp real.
- LeadInsta (Ion Belei) - platformă care automatizează campaniile de outreach pe Instagram, ajutând freelancerii să-și programeze întâlniri cu clienți.
- LyricFluent Ltd (Marcel Moraru) - platformă care te învață limbi străine prin muzică, folosind versuri, traduceri și lecții interactive pentru a-ți consolida cunoștințele;
- Naomi (Maria-Emilia Lojecico, Mihail-Sebastian Teacu) - mască inteligentă care monitorizează somnul și setează alarme pentru a elimina oboseala dimineții.
- Ocul (Ion Cucereanu, Cornel Popovici, Vlad Dovbenco, Victa Babiuc) - platformă care automatizează identificarea specialistului potrivit și monitorizează execuția proiectelor casnice.
- Symptive (Cristina Andronic, Natalia Carteră) – aplicație pentru monitorizarea simptomelor menopauzei și recomandări personalizate pentru sănătatea femeilor.
- Sportify (Vlad Goncearuc) - aplicație care te ajută să găsești locații și parteneri pentru a practica sportul preferat.
- Travelmigo (Violeta Ciuprin, Sigismond McLaughin) - aplicație cu inteligență artificială care te ajută să planifici călătoria și să descoperi experiențe personalizate și sigure recomandate de localnici.
- Zukino (Ankush Banik, Ranjan Pandit) - designer personal care folosește inteligența artificială pentru a oferi recomandări de stil, probări virtuale și experiențe de shopping personalizate.
Symptive - startup-ul câștigător al grantului de 70.000 lei
Prezentările echipelor finaliste la Demo Day au fost evaluate de un juriu format din 8 experți din industrie, care au analizat proiectele pe baza unor criterii precum impact, inovație și execuție: Mihai Stipanov – Fondator Dreamups & Mozaic; Cristina Mîndrescu – ESG & Corporate Events Manager, Orange Moldova; Cristian Cerneanu – Senior Entrepreneurship and Startups Manager, Proiectul Tehnologiile Viitorului; Aaron Rosen – Fondator și Președinte, World Affairs Council, Miami; Vitalie Eșanu – Tech Guru, Fondator Soofragio; Kardo Sharifi – CEO & Co-fondator Moonshot; Veronica Covali – Fondatoare Stilio & Angel Investitoare; Ana Lupașcu – Specialist principal, Direcţia Implementare Politici și Programe de Tineret, Agenția Națională pentru Tineret
După o sesiune de evaluare atentă a pitch-urilor, juriul a anunțat câștigătorul grantului de 70.000 lei - echipa Symptive.
Povestea startup-ului Symptive
Symptive este un startup fondat de Cristina Andronic și Natalia Carteră, care sprijină femeile aflate în perioada menopauzei, printr-o aplicație care monitorizează simptomele și oferă recomandări de îmbunătățire a calității vieții.
Este un domeniu puțin explorat, iar soluțiile non-medicale sunt esențiale, având în vedere că până în 2025, peste 1 miliard de femei vor experimenta simptomele menopauzei. Totul a început în ziua în care Cristina i-a propus Nataliei să participe, în calitate de co-fondatoare în programul Upcelerator by Dreamups.
„Am știut din prima clipă că vreau să fiu parte din acest proiect. Ne cunoaștem de 8 ani, iar relația noastră s-a consolidat cu fiecare provocare. Nu e doar prietenie – este despre women power și susținere fără limite” povestește Natalia Carteră, co-fondatoare Symptive.
Pentru Cristina și Natalia, călătoria antreprenorială abia începe. Cu grantul obținut, echipa va transforma viziunea lor într-o soluție de impact și va extinde proiectul născut în programul Upcelerator.
Premiul-surpriză: Symptive și CognitionX selectate în acceleratorul de tracțiune UpNext, ediția 2025
În cadrul evenimentului, participanții au avut parte și de o surpriză: 2 startup-uri finaliste, Symptive și CognitionX, au fost selectate pentru ediția 2025 a acceleratorului de tracțiune UpNext, ceea ce le va permite fondatorilor să-și aducă ideile de afaceri la următorul nivel.
Dacă te-a inspirat povestea startup-urilor finaliste sau ai și tu o idee de startup tech, alătură-te comunității Dreamups și înscrie-te în următoarea ediție Upcelerator. Aplică acum.
Upcelerator este un accelerator pentru startup-uri în faza incipientă, organizat de Dreamups și Orange Digital Center, cu implementare expertizei organizației Sigmoid, cu suportul Agenției Naționale pentru Tineret în cadrul Programului anual de Granturi pentru Organizațiile de Tineret 2024, totodată susținut prin Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, cu suportul Ukraine-Moldova American Enterprise Fund, și sprijinul comunității de investitori „Mozaic”.