Terre des hommes România și Terre des hommes Moldova va invita la sesiune de informare pentru programul de granturi in cadrul proiectului Joboteca



Terre des hommes România și Terre des hommes Moldova lansează Programul de granturi „Inițiative comunitare pentru susținerea integrării tinerilor pe piața muncii”, în cadrul proiectului „Joboteca – program pilot de pregătire a tinerilor din Moldova pentru piața muncii”. 

Terre des hommes este cea mai importantă organizație elvețiană de ajutorare a copiilor. Fondată în 1960, organizația participă anual la eforturile internaționale de a îmbunătăți calitatea vieții a milioane de copii din întreaga lume. Prin intermediul proiectelor sale, Terre des hommes ajută în fiecare an peste patru milioane de copii și membri ai familiilor lor în mai mult de patruzeci de țări.

În Republica Moldova, Terre des hommes activează începând cu anul 2004, programele organizației fiind orientate spre asigurarea ca toți copiii din țară să beneficieze de un sistem care le poate garanta protecția, dezvoltarea și implicarea în procesele sociale, educaționale, culturale și de sănătate care îi privesc.

In ultimii ani, Terre des hommes Moldova împreună cu partenerii săi, este activ implicată în acțiuni de împuternicire a adolescenților și tinerilor; capacitarea Centrelor de Tineret și a lucrătorilor de tineret; capacitarea școlilor (generale și profesionale) pentru a proteja tinerii de orice formă de violență și a le dezvolta abilități de participare civică; împuternicirea comunităților pentru a răspunde mai bine nevoilor tinerilor, astfel ca vocea lor să fie  auzită și reziliența crescută.

Scurtă descriere a proiectului:

„Joboteca” este un program pilot care va spori accesul tinerilor la oportunități de formare și va facilita participarea acestora în procesul de luare a deciziilor care îi privesc, îmbunătățind accesul tinerilor la piața muncii din R. Moldova.

Jobotecile (biblioteci de carieră) sunt spații prietenoase tinerilor, special amenajate în cadrul   școlilor, dotate cu  echipamente IT și alte materiale necesare pentru organizarea activităților online/offline, în cadrul cărora tinerii au posibilitatea să cunoască posibilele parcursuri în carieră.

Proiectul este implementat de către Fundațiile Terre de hommes România și Terre des hommes Moldova, în parteneriat cu Ministerul Educațieiși Cercetării, alături de care vor fi implicați activ copiii, tinerii, profesioniștii de la nivel local, representanți ai mediului de afaceri și ai întregii comunități. Proiectul este finanțat de către Uniunea Europeană (Nr. ref. — NEAR-TS/2020- 421-810).

În cadrul Proiectului, Terre des hommes Moldova lansează Programul de granturi „Inițiative comunitare pentru susținerea integrării tinerilor pe piața muncii”, adresat OSC-urilor de la nivel local

Scopul Programului de granturi este de a capacita și susține OSC-urile locale în dezvoltarea și implementarea de proiecte, care ar sprijini tinerii în procesul de angajare, auto-angajare cât și lansarea de afaceri la nivel comunitar. Prin intermediul acestor inițiative, Proiectul intervine în comunități la diferite niveluri:

  • la nivel micro - ajutând tinerii să-și crească abilități durabile de angajare și de antreprenoriat;
  • la nivel mezo – încurajând întreprinderile/afacerile să conlucreze pentru a adăuga valoare economică afacerii lor;
  • la nivel macro - ajutând beneficiarii să folosească resursele comunității pentru a genera un efect de multiplicare în economia locală și diseminând cazurile de succes pentru a împuternici comunitățile și pentru a sprijini tinerii, inclusiv tinerii NEET (tinerii care nu beneficiază de educație, formare și locuri de muncă). 

Activitățile din cadrul Programului de granturi, urmează a fi implementate în  în raioanele Soroca, Nisporeni, Călărași, Strășeni, Căușeni și să fie focusate, dar să nu se limiteze la localitățile: 

  1. Lozova, r. Strășeni;
  2. Codreanca, r. Strășeni;
  3. Vorniceni, r. Strășeni;
  4. Sireți, r. Strășeni;
  5. Micleușeni, r. Strășeni;
  6. Zubresti, r. Strășeni;
  7. Strășeni;
  8. or Soroca;
  9. Rublenița, r. Soroca; 
  10. Racovăț, r. Soroca; 
  11. Visoca, r.  Soroca;  
  12. Călărași;
  13. Pitusca, r. Calarasi; 
  14. Horodiște, r. Calarasi; 
  15. Tibirica, r. Calarasi; 
  16. Sipoteni, r. Călărași;
  17. Grozești, r. Nisporeni
  18. Cârnățeni, r. Căușeni;
  19. Taraclia, r. Căușeni;
  20. Sălcuța, r. Căușeni;
  21. Fârlădeni, r. Căușeni.
  22. Căușeni

OSC care vor aplica la concursul de granturi vor prezenta dovada de parteneriat cu cel puțin o instituție de învățământ din comunitățile partenere în proiectul Joboteca, instituția de învățământ parteneră va fi parte activă în inițiativa de proiect dezvoltată. 

Suma maximă per grant va fi de până la 10.000 de euro. Suma totală orientativă pusă la dispoziție în cadrul acestei Scheme de acordare a granturilor este de 150.000 EUR. 

Repartizarea preliminară a granturilor va fi de cel puțin 15 proiecte susținute cu bugete de până la 10.000 EUR din totalul de 150.000 EUR. 

Proiectele vor fi implementate până pe data de 31 Octombrie 2023.

Terre des hommes Moldova va organiza o sesiune online de informare pentru comunitățile țintă cu privire la programul de granturi în cadrul proiectului Joboteca.  În cadrul sesiunii de informare vom prezenta criteriile de eligibilitate, manualul operațional și categoriile eligibile de activități.. Sesiunea de informare va avea loc online pe platforma zoom, pe data de 31 Martie 2022, ora 15:00.

Pentru a putea participa la aceasta sesiune, vă rugăm să completați acest formular: Sesiune de informare formular. Data limită de completare a chestionarului este 28 Martie 2022.

Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de informație adițională ne puteți contacta la adresa: ana.ciolan@tdh.ch , Ana Ciolan, Specialist in lucru cu tinerii.