AO „ADIS” a lansat campania „Fă voluntariat – dă ritm comunității tale!”
Un succes remarcabil în Orhei!
AO „ADIS” (Asociația de Dezvoltare și Inovație Socială) este încântată să anunțe despre un eveniment special dedicat voluntariatului în cadrul proiectului MYCS. La data de 27 ianuarie 2024, ora 10:00, în Orhei a fost lansată campania de promovare a voluntariatului.
Această inițiativă aduce împreună tinerii și adulții pentru a contribui la promovarea activităților de voluntariat în folosul comunității, fiind un moment important pentru cultura și conștiința civică, atrăgând participanți entuziaști și oferind o experiență memorabilă pentru toți cei implicați: IPLT „Alecu Russo”, IPLT „I. L. Caragiale”, gimnaziul din Mălăiești, Primăria Susleni, Biblioteca Chiperceni, Asociația Umanitară „Filantropia Creștină” din Orhei. Toate aceste 6 organizații vor dezvolta Programe de Voluntariat sub mentoringul AO „ADIS”. Această campanie reprezintă un efort comun al comunității, susținută de voluntari dedicați, coordonatori pasionați și parteneri. Proiectul în sine are ca scop mobilizarea tinerilor în acțiuni concrete pentru un viitor mai sustenabil.
AO „ADIS” contribuie la crearea unei comunități mai puternice prin tradiție de voluntariat și spirit civic.
Proiectul „Voluntariat – tradiție și resursă„, este parte a MYCS, care este un proiect dedicat implicării tinerilor în inițiative sustenabile și dezvoltarea abilităților pentru crearea unui impact pozitiv în comunitate, care se angajează să inspire și să transforme ideile în fapte, implementat de Fundația Terre des hommes Moldova, în parteneriat cu Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (România) și Centrul parteneriat pentru Dezvoltare (Moldova) și cofinanțat de Uniunea Europeană.
Proiectul „Voluntariat – tradiție și resursă„ este cofinanțat și de Organizația de ajutorare est-europeană a Bisericii Catolice din Germania @Renovabis.
„Misiunea noastră ca asociație este de a contribui la consolidarea unei comunități puternice prin valorificarea potențialului local și dezvoltarea de oportunități și inovație socială în raionul Orhei. Voluntariatul este una din valorile AO „ADIS”.”, spune Elena Stelea, coordonatoarea proiectului „Comunitate puternică prin tradiție de voluntariat și spirit civic: Voluntariat – tradiție și resursă”.
Momentele speciale ale evenimentului s-au remarcat prin implicarea celor prezenți la activitățile propuse, unde s-a vorbit despre NOI și COMUNITATE. Și, mai ales, cât de interdependentă e conexiunea dintre ele.
Modalitățile de cunoaștere cu toți cei prezenți și valorificarea obiectivelor propuse prin interacțiune, au facilitat lansarea acestei campanii printr-o abordare prietenoasă a tuturor participanților: tineri, adulți, reprezentanți ai APL, părinți, profesori, voluntari AO „ADIS””.
Fiecare proiect are în spate o poveste. Am dat startul acestei povești, reflectând împreună la acea legătura dintre o comunitate mai bună și contribuția fiecăruia. Cei de la AO „ADIS”” au relatat despre scopul și obiectivele propuse, implicând toți participanții să fie atenți, să se identifice contextual, reacționând într-un anumit mod, moment ce ajută la dezvoltarea unei idei comune, vizualizând rezultate comune, îmbrățișând narative și atitudini comune. Povestea acestei comunități urmează să demonstreze puterea colaborării dintre tineri entuziaști, părinți implicați, profesori dedicați și organizații orientate spre sprijinirea și încurajarea tinerilor, prin unirea forțelor și acțiuni de voluntariat constante.
Evenimentul a generat reflecții despre voluntariat și comunitate.
Stela Mîrza, bibliotecară principal la Biblioteca Publică din satul Chiperceni
„În primul rând, biblioteca este un loc unde se informează, se documentează populația. Dar aș dori să se identifice și cu un loc de activitate pentru voluntari. Eu, ca bibliotecar principal, aș dori să schimb ideea sau mentalitatea concetățenilor din localitatea, comunitatea noastră în ceea ce înseamnă voluntariat.”
Bejan Serghei, voluntar AO „ADIS” de 3 ani
„Eu cred că cei care vor să se alăture proiectelor similare ar trebui în primul rând să iasă din zona de confort să facă ceva nou pentru că așa cu toții putem să învățăm ceva nou, putem să descoperim lucruri despre noi înșine și în același timp să ajutăm comunitatea.”
Marandiuc Magdalena, directoare adjunct pentru educație IPLT ,, I.L. Caragiale” din Orhei
„În virtutea funcției pe care o dețin este natural să dorești să faci ceva în afara fișei postului. Voluntariatul este o valoare pentru mine. Ne-am dori să o cultivăm și tinerei generații - să găsească loc în viețile lor și de o activitate de voluntariat, care înseamnă contribuție. Și asta să nu fie doar pe perioada școlii, dar să continue în viața lor adultă.”
Maria, voluntară AO „ADIS””
„Sunt de părere că voluntariatul are influență majoră asupra tinerilor pentru că le oferă posibilitatea să se manifeste, să crească, să se dezvolte, să contribuie în folosul comunității, ne oferă o casă.”
Francesca, voluntară AO „ADIS””
„Ca tinerii să se implice mai mult în activități de voluntariat, e nevoie să nu se pună atâta presiune pe ei, ca să creadă că odată ce ai devenit voluntar tu trebuie să miști munți, să înceapă cu puțin și pe zi ce trece să facă cât mai mult voluntariat, cât pot.”
Bogdan, elev gimnaziu „Mălăiești”
„Consider că această activitate este importantă deoarece împrejurul acestor oameni am primit multe experiențe noi și m-am simțit confortabil, bine, important, mi-am spus părerea, am fost ascultat de ceilalți.”
Kolodrevski Oxana, directoare adjunctă pentru educație IPLT „Alecu Russo” din Orhei
„Ne bucurăm să fim parte a acestui proiect. Ne asumăm implicarea în toate acțiunile pe care o să le facem pentru a dezvolta comunitatea liceului nostru spre bine. Orice pas spre dezvoltare ne face să fim mai puternici. Să valorificăm potențialul profesorilor și elevilor este o prioritate pentru noi.”
Adelina, elevă IPLT ,, Alecu Russo” Orhei
„M-am simțit minunat, extraordinar, plină de emoții. Dar cred că acest eveniment a fost un pas spre schimbare a comunității, o comunitate mai bună, mai implicată și plină de voluntari.”
Cocu Vivian, Primar de Susleni
„Cele mai semnificative momente din activitate sunt acelea în care îți deduci adevărurile tale la temă. Pentru mine a fost o concluzie foarte clară - pentru a dezvolta o comunitate este nevoie de foarte multă implicare, dedicare de sine, adică tu însuți e nevoie să faci voluntariat ca să inspiri pe alții să o facă.”
Cristina Lupașcu, părinte al unui elev din LT „Alecu Russo”
„Doar cu susținerea părinților copii vor înțelege că trebuie să se implice în activități, implicit și în activități de voluntariat. Ca să se implice în asemenea activități trebuie să le oferim încrederea că ei pot să facă ceva, că pot să schimbe ceva și că lucrurile nu trebuie lăsate la voia sorții. Și doar atunci când fiecare o să se implice, o să reușim să facem careva schimbări, începând cu liceul și apoi comunitate etc.”
Corina Erhan, directoare executivă AO „ADIS””
„Urmează colaborări cu 6 organizații din raionul Orhei, în vederea dezvoltării de Programe de Voluntariat în organizație. De asemenea, echipa noastră de voluntari/e va lucra asupra mai multor produse de promovare a voluntariatului. Va fi un ritm destul de solicitant, dar într-un proces interesant, cu multe de învățat și (re)descoperit.”
Elena Lupan, expertă AO „ADIS””
”Suntem recunoscători pentru implicare și dedicație. Conștientizăm importanța participării fiecăruia în realizarea cu succes a proiectului și a scopurilor acestuia.”
Orice călătorie începe cu primul pas.
Comunicat elaborat de Ana Cicală.