Coordonator/Coordonatoare de Proiect - UCIPE
Unitatea consolidată pentru implementarea și monitorizarea proiectelor în domeniul energeticii (UCIPE) anunță concurs pentru ocuparea funcției de Coordonator/Coordonatoare de Proiect în cadrul Proiectului „Tranziția Durabilă prin Eficiență Energetică în Moldova” (STEEM).
INFORMAȚII DESPRE FUNCȚIE:
Denumire funcție: |
|
- Coordonator/Coordonatoare de Proiect |
Locația: |
|
- Republica Moldova, Chișinău |
Tipul și durata contractului: |
|
- Contract individual de muncă pe durată determinată pe perioada implementării proiectului ( aprilie 2025 – iunie 2029). |
Regimul de muncă |
|
- 8 ore pe zi, 40 ore pe săptămână. |
Data estimată pentru începerea activității |
|
- Mai 2025 |
DESCRIEREA FUNCȚIEI:
- Context general:
În perioada martie 2025 – iunie 2029, urmează să fie implementat Proiectul Tranziția Durabilă prin Eficiență Energetică în Moldova (STEEM), având ca obiectiv principal îmbunătățirea eficienței energetice în clădirile publice existente și în sectorul termoenergetic, precum și asigurarea unui răspuns rapid și eficient în cazul unei crize sau urgențe eligibile.
Proiectul constituie o fază a Programului MPA – program de abordare programatică în mai multe faze, conceput pentru a spori economiile de eficiență energetică în țările participante din Europa și Asia Centrală (EAC) și pentru a dezvolta politici și programe de sprijin pentru creșterea eficienței energetice.
Proiectul va contribui la îmbunătățirea condițiilor de învățare pentru aproximativ 46.000 de elevi, profesori și personal auxiliar prin crearea unui mediu interior confortabil, îmbunătățirea iluminatului și a calității aerului în cele cca 46 de instituții de învățământ beneficiare de pe întreg teritoriul țării.
Pe lângă beneficiile aduse sectorului educațional, proiectul va genera oportunități pentru sectorul privat, inclusiv pentru companiile de construcții, proiectare, audit energetic și furnizori de echipamente, stimulând cererea pentru serviciile acestora și consolidându-le expertiza și capacitatea operațională.
De asemenea, cetățenii care utilizează serviciile publice vor beneficia indirect prin economiile realizate la facturile de energie, care vor putea fi redirecționate către alte priorități bugetare. Într-un sens mai larg, contribuabilii vor beneficia de utilizarea mai eficientă a fondurilor publice și de reducerea impactului asupra mediului.
Proiectul constă din următoarele Părți:
Partea 1. |
|
Investiții de Eficiență Energetică în clădiri publice și oferire suport Centrului Național de Energie Durabilă (CNED) în operaționalizarea inițială a Mecanismului de Finanțare Durabilă pentru Eficiență Energetică |
Partea 2. |
|
Asistență tehnică și suport pentru implementare, vizând consolidarea capacității de gestionare a proiectului, dezvoltarea și operaționalizarea Sistemului Informațional GIS, a Bazei de Date și a Sistemului Informațional pentru Eficiență Energetică în cadrul CNED, precum și implementarea unui Program de Stagiu destinat femeilor în sectorul energetic etc. |
Partea 3. |
|
Suport pentru Situații de Urgență, la necesitate |
Pentru implementarea proiectului, Guvernul Republicii Moldova a semnat:
- Acordul de Împrumut (nr. 9696-MD) cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în valoare de 46,7 milioane EUR (echivalentul a 50 milioane USD);
- Acordul de Grant (nr. TF0C4723) cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Asociația Internațională de Dezvoltare, în cadrul Fondului Fiduciar Multidonator Moldova Growth, Resilience and Opportunities for Well-Being (M-Grow), în valoare de 4,5 milioane USD.
Responsabilitatea generală pentru implementarea proiectului revine Ministerului Energiei prin intermediul Unității consolidate pentru implementarea și monitorizarea proiectelor energetice (UCIPE).
- Descrierea responsabilităților / Domeniul de activitate:
Scopul funcției/postului: Coordonarea implementării proiectului ”Tranziția Durabilă prin Eficiență Energetică în Moldova” (STEEM), asigurând respectarea termenelor, scopului și obiectivelor stabilite, și a bugetului alocat
Sarcinile de bază:
- Planificarea și coordonarea proiectului ”Tranziția Durabilă prin Eficiență Energetică în Moldova” (STEEM).
- Gestionarea echipei de implementare a proiectului.
- Management operational și financiar al proiectului.
- Coordonarea procesului de monitorizare și evaluare a modului de implementare a proiectului.
Pentru mai multe detalii în Termenii de referință la următorul link: [termenii de referință ]
Cerințe pentru candidați:
Studii:
- Diplomă de licență și master în unul dintre următoarele domenii: administrație, management, inginerie, economie, finanțe sau alte domenii relevante.
- Calificări suplimentare în domenii relevante sau participarea la programe de specializare în energie și/sau managementul proiectelor constituie un avantaj.
Experiență profesională:
- Minim 7 - 10 ani de experiență profesională totală;
- Minim 3 - 5 ani de experiență în managementul proiectelor, va constitui avantaj experiența în proiecte finanțate de Banca Mondială sau alte instituții internaționale.
- Experiență demonstrată în gestionarea proiectelor de anvergură, cu bugete semnificative și componente multiple.
- Experiență anterioară în implementarea proiectelor de reabilitare energetică sau programe de eficiență energetică în clădiri publice, în calitate de expert sau consultant, constituie un avantaj.
- Experiența demonstrată în colaborarea cu autoritățile locale și centrale pentru implementarea unor proiecte cu impact social și economic.
- Experiența demonstrată în gestionarea echipelor.
Competențe lingvistice:
- Cunoașterea limbii române – obligatoriu.
- Cunoașterea limbii engleze – cel puțin nivel B1.
Cunoștințe tehnice și digitale:
- Familiarizare cu metodologii specifice de management al proiectelor (cadru logic, monitorizarea riscurilor etc.).
- Utilizarea avansată a instrumentelor digitale standard pentru birou (Word, Excel, Outlook, PowerPoint).
- Procedura de aplicare:
Persoanele interesate sunt invitate să transmită CV-ul și o scrisoare de intenție la adresa de e-mail: [mepiu@mepiu.md ] cu subiectul [STEEM_Coordonator/coordonatoare de proiect] până la data de [09 aprilie 2025], ora: 17:00.
Vă rugăm să rețineți că aplicațiile/dosarele primite după termenul limită nu vor fi luate în considerare. După depunerea dosarului de aplicare, candidatul, se va asigura că acesta a fost recepționat de către UCIPE. În lipsa confirmării, UCIPE nu poartă răspundere pentru dosarele/documentele care nu au fost recepționate.
Vor fi evaluate doar dosarele complete depuse până la expirarea termenului limită. Candidații selectați vor fi invitați la interviu.
UCIPE își rezervă dreptul să solicite suplimentar copii ale documentelor de studii şi activitatea de muncă/profesională.
UCIPE își rezervă dreptul de a relansa anunțul pentru această poziție sau de a anula procesul de recrutare
UCIPE încurajează candidații calificați din toate mediile să aplice.
Pentru detalii suplimentare, accesați site-ul UCIPE: www.mepiu.md.
Pentru mai multe detalii în Termenii de referință la următorul link: [termenii de referință ].
📌 Alăturați-vă echipei noastre și contribuiți la dezvoltarea unui viitor energetic durabil pentru Republica Moldova!