A.O. „Femei pentru Femei” contractează trainere și traineri pentru crearea și livrarea unei Formări de Formatori de la egal la egal pe subiecte de educație sexuală

DESPRE NOI

Femei pentru Femei este o organizație non-profit feministă care dezvoltă programe pentru a promova, pentru a susține și pentru a proteja drepturile femeilor și demnitatea acestora. Suntem o organizație bazată pe colaborare, suroritate, profesionalism, schimbarea la firul ierbii și respect reciproc. Misiunea noastră este de a însoți femeile și fetele în drumul lor spre autonomie și pentru a ne atinge misiunea, ne conducem după valorile: feminism, empatie și echitate. 

 

DESPRE OPORTUNITATE

Pornind de la misiunea de a însoți femeile în drumul lor spre autonomie, organizația Femei pentru Femei (FpF) și UNICEF implementează în perioada octombrie 2023 – ianuarie 2025, proiectul „Fete și femei – solidaritate și autonomie”, cu susținerea financiară a Guvernului Austriei. Proiectul are scopul de a promova bunăstarea, emanciparea, independența și participarea la viața economică și socială a femeilor și fetelor din grupurile subreprezentate  și va contribui la susținerea a peste 50 de femei și fete din zonele rurale din Moldova cu scopul de a reduce inegalitatea de gen, inclusiv violența în bază de gen și de a contribui, prin implicarea femeilor, la dezvoltarea durabilă a comunităților locale.

În cadrul proiectului, FpF a dezvoltat Programul de voluntariat având o comunitate feministă de peste 30 de voluntare.  În următoare perioadă, ne propunem să creăm în cadrul programului de voluntariat o rețea de trainere de la egal la egal care vor instrui tineri și tinere în subiectul de educație sexuală.

În acest sens, în perioada noiembrie 2024 – ianuarie 2025 vom organiza un program de formare de la egal la egal (peer-to-peer) a formatoarelor privind educația sexuală (în continuare ToT). Scopul programului este prevenirea violenței sexuale și promovarea comportamentului non-violent și a culturii relaționale respectuoase prin educație sexuală.

Programul va include 3 etape (*programul va fi personalizat și poate fi adaptat nevoilor identificate):

  1. Identificarea necesităților grupului de 30 de voluntare și procesul de selecție pentru ToT.
  2. Program de instruire cu durata de 6 zile pentru un grup de 15 voluntare interesate de a deveni formatoare de la egal la egal. Subiectele abordate în cadrului programului vor fi: relații și comunicare non-violente, consimțământ, contracepție, abuz sexual, sănătate sexual-reproductivă, orientarea sexuală și identitățile de gen, etc.
  3. Activități de follow-up pentru facilitatoare: voluntarele vor livra sesiuni de educație sexuală altor tinere și tineri din comunitățile lor (cum ar fi școală, centre de tineret, alte programe de tineret sau grupuri de inițiativă).

În acest context, FpF selectează trainere/experte și traineri/experți pentru livrarea unei Formări de Formatori/oare (Training for Trainers) destinat tinerelor voluntare.

 

Responsabilitățile și sarcinile vor include:

  • Elaborarea designul-ului programului care va include: metodologia de selecție și evaluarea viitoarelor formatoare, 6 zile de instruire, mentorat.
  • Elaborarea materialelor educaționale din cadrul programului;
  • Livrarea programului, oferind suportul informațional și instrumental de care au nevoie voluntarele pentru activitățile de follow-up. Zilele de instruire vor avea loc în afara Chișinăului.
  • Colaborarea strânsă cu echipa FpF și, în special, cu coordonatoarea comunitară.
  • Elaborarea raportului cu privire la activitățile realizate;
  • Alte sarcini relevante.

Livrabile:

  • Designul programului care va include: metodologia de selecție și evaluare a viitoarelor formatoare, 5 zile de instruire, mentorat (termen de livrare - 15-22 noiembrie 2024);
  • Agenda activităților de instruire (termen de livrare – 22-29 noiembrie 2024);
  • Materialele educaționale pentru desfășurarea ToT-ului (termen de livrare – 22-29 noiembrie 2024);
  • Training în cadrul ToT-ului desfășurat în afara Chișinăului (termen de livrare – 1-15 decembrie 2024);
  • Pachetul de instrumentariu pentru activitățile de follow-up al voluntarelor (termen de livrare – 1-15 decembrie 2024);
  • Raportul de activitate care va include: evaluarea rezultatelor, provocări, recomandări de îmbunătățire (termen de livrare – 15 decembrie – 12 ianuarie 2024).

 Criterii de selecție:

  • Studii superioare (licență/masterat) într-un domeniu relevant de studiu și/sau combinația echivalentă de studii și experiență profesională;
  • Experiență de formare în domeniul tineret de cel puțin 3 ani;
  • Experiență de design a programelor de Formare de Formatori (ToT);
  • Înțelegerea domeniului de educație non-formală de la egal la egal;
  • Abilitatea de a lucra în mod independent și conform unui program flexibil;
  • Disponibilitatea de a călători în afara Chișinăului pentru prestarea serviciilor;
  • Cunoașterea avansată a limbii române, abilități excelente de comunicare;
  • Înțelegerea fenomenului violenței în bază de gen și toleranță 0 față de orice formă de abuz;
  • Cunoașterea limbii ruse și/sau engleze va constitui un avantaj, dar nu este esențială.

FpF își rezervă dreptul de a selecta mai mult de 1 trainer/ă pentru diferite subiecte, în funcție de expertiza și experiența deținută de către candidate/ți, pentru a forma echipa de trainere/i a ToT.

 

Termeni și condiții de activitate:

Consultantele/ții vor fi contractate/ți prin contract de prestare servicii. Pot aplica persoane fizice sau juridice.

Pachetul de aplicare va include următoarele:

- CV-ul actualizat;

- Scrisoare de intenție care va include oferta financiară (onorariu net/zi de muncă cu total zile de muncă) și un tabel cu descriire succintă a programele de formare similare livrate:

Denumire program de formare

Subiecte livrate

Perioada de implementare

Rezultat

 

CUM POȚI APLICA

Cererile pot fi depuse până la 10 noiembrie 2024, ora 23:59, fusul orar al Republicii Moldova la următoarea adresă de e-mail: office@fpfmd.org. Vă rugăm să menționați „ToT educație sexuală” în subiectul e-mail-ului.

Cererile trimise după termenul limită sau incomplete nu vor fi luate în considerare. Doar candidaturile preselectate vor fi contactate.

TOLERANȚĂ ZERO FAȚĂ DE EXPLOATOAREA ȘI ABUZUL SEXUL

Femei pentru Femei are o toleranță zero față de exploatarea sexuală și abuzul sexual. Orice abuz comis va fi motiv de reziliere imediată a prezentului contract de către Femei pentru Femei și de întreprindere a măsurilor corespunzătoare. Toate/toți prestatorii/oarele de servicii sunt obligate/ți să adere la Codul de conduită, care includ principiile EAS, în orice moment (atât în timpul orelor de lucru, cât și în afara orelor de lucru).  

Familiarizarea cu Codul de conduită și aderarea la acesta reprezintă o cerință esențială pentru prestatorii/oarele de servicii, pe lângă instruirea obligatorie. Toate/toți prestatorii/oarele de servicii trebuie să se asigure că înțeleg și acționează în conformitate cu această clauză.   

ASIGURAREA EGALITĂȚII ȘI A NON-DISCRIMINĂRII

Angajatul/a este obligat/ă să se abțină de la incitarea la violență sau la ură și de la discriminare pe motive de sex, naționalitate, vârstă, origine etnică, religie, orientare sexuală, etc. Această obligație se aplică tuturor activităților întreprinse de angajat/ă, inclusiv celor care nu intră în cadrul prezentului contract. Orice încălcare a obligației menționate mai sus justifică rezilierea imediată a prezentului contract de către FpF și oferă dreptul FpF să solicite rambursarea integrală a contribuției sale. 

Toți/oate subcontractanții/tele care lucrează la executarea prezentului contract trebuie să respecte prezenta obligație.

Programul de Formare de Formatoare este un program realizat în cadrul proiectului „Fete și femei – solidaritate și autonomie”, implementat de AO Femei pentru Femei și UNICEF, cu suportul financiar al Uniunii Europene.

 

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola