HelpAge Moldova recrutează consultant(ă) pentru elaborarea unui raport de monitorizare a implementării obiectivelor politicilor publice privind educația adulților 55+

Servicii solicitate: Consultanță pentru analiza și evaluarea gradului de implementare a obiectivelor guvernului trasate pe domeniul de educația a adulților, cu accent pe persoane cu vârsta 55+, care include și persoane în etate, și elaborarea unui raport de monitorizare, care să cuprindă constatări și recomandări pentru de îmbunătățire 

Locul: Moldova, Chișinău

Solicitant (angajator): HelpAge Moldova

Tipul de contract: Contract de prestării servicii pe durată determinată

Perioada de lucru estimată: martie – august 2025 (aprox. 17 zile consultanță total)

Context

HelpAge Moldova este parte a rețelei de organizații cu același nume, cu prezența în 85 țări din lume care lucrează cu și pentru persoanele vârstnice. Misiunea organizației este de a promova bunăstarea și incluziunea femeilor și bărbaților vârstnici, de a reduce sărăcia și discriminarea persoanelor vârstnice.

În perioada februarie 2023 – octombrie 2025, HelpAge Moldova, care deține secretariatul Platformei pentru Îmbătrânire Activă (18 organizații), implementează proiectul “Integrarea îmbătrânirii active în politicile publice în Republica Moldova”, implementat cu suportul Fundației Est-Europene din resursele acordate de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Suedia.

Pe parcursul anului 2025, Platforma își propune evaluarea gradului de implementare a obiectivelor guvernului trasate pe domeniul de educația a adulților, cu accent pe persoane cu vârsta 55+, care include și persoane în etate, și elaborarea unui raport de monitorizare. Abordarea acestui subiect ne va permite să evaluăm situația pe acest domeniu la etapa curentă, să estimăm oportunitățile de integrare a persoanelor în etate în educație și câmpul muncii și să stabilim direcții prioritare de activitate și recomandări de îmbunătățire. În acest scop, prezentul anunț este pentru selectarea unui consultant/unei consultante care să monitorizeze cu implicare membrilor Platformei obiectivele relevante domeniului de educație a adulților și să elaborarea un raport de monitorizare, în baza căruia vor fi realizate evenimente de advocacy.

Sarcinile consultantului / consultantei:

Sarcina: Evaluarea și analiza gradului de implementare a obiectivelor guvernului trasate pe domeniul de educația a adulților, cu accent pe persoane cu vârsta 55+, care include și persoane în etate, și elaborarea unui raport de monitorizare, care să cuprindă constatări și recomandări pentru de îmbunătățire (17 zile de consultanță), care vor cuprinde:

  • Studierea documentelor de proiect, a studiilor și cercetărilor relevante domeniului, a documentelor de politici și legislației relevante domeniului monitorizat (desk research, cartare);
  • Elaborarea și consultarea cu echipa de proiect a metodologiei de monitorizare și analiză și a modalităților de implicare în acest proces a membrilor Platformei;
  • Realizarea unei analize detaliate a documentelor de politici și obiectivelor selectate conform obiectului monitorizării, pentru a evalua situația privind gradul lor de realizare, reieșind perspectiva realizării drepturilor omului și a obiectivelor de dezvoltare durabilă. Elaborarea constatărilor și a recomandărilor de îmbunătățire. Elaborarea unui raport de monitorizare și analiză care să servească drept bază de dovezi pentru activitățile de advocacy.
  • Realizarea unui sumar și a unei prezentării în baza raportului de monitorizare, și prezentarea acestora la cel puțin un eveniment public de advocacy.
  • Conlucrarea și coordonarea lucrului la toate etapele cu echipa de proiect și cu membrii Platformei și determinarea formelor de implicare a acestora în vederea colectării datelor necesare procesului de evaluare și monitorizare. Consultarea raportului de monitorizare și analiză cu echipa de proiect și inserarea ajustărilor (consultare internă).

 

Termenii de implementare și livrabilele:

Planul de lucru

Perioada de realizare

Nr. de zile

Livrabile

Studierea documentației de bază și
elaborarea metodologiei de monitorizare, analiză și colectare date.

Martie

1,5

· Metodologie elaborată

· Instrumente de lucru definitivate

· Plan de lucru actualizat

Ședință de consultare privind planul de lucru și modalitățile de implicare a membrilor Platformei în vederea colectării de date

Martie

0,5

Documentarea ședinței prin notițe sumare.  

Monitorizarea obiectivelor politicilor relevante domeniului de educație a adulților și vârstnicilor, colectarea datelor și analiza acestora[1].  

Aprilie-iunie

7

Document cu date și informații colectate și analizate

Elaborarea draft-ului raportului de monitorizare și analiză

Iunie-iulie

5

Draft raport de monitorizare și analiză

Consultarea internă a draft-ului de raport

Iulie-august

1

Document cu notițe ale ședinței și sinteza propunerilor și recomandărilor. Integrarea acestora în raport.

Prezentarea constatărilor și recomandărilor în baza raportului de monitorizare în cadrul unui eveniment public

August

1

Sumarul, prezentarea (în formatul PPT sau altul agreat) al raportului.

Definitivarea și prezentarea raportului de monitorizare și analiză final, cu comentarii și propuneri inserate. Realizarea raportului de consultanță.

August-Septembrie

1

Raport de monitorizare și analiză final

Raport de consultanță.

       

Consultantul(a) va realiza sarcinile în strânsă colaborare cu echipa proiectului, membrii Platformei, și alți actori interesați, prin ședințe online, consultări de documente, aplicare de instrumente colectare date.    

Cerințe față de candidați:

  • Studii universitare în domeniul științelor socio-umane, educație, administrație publică, sau alte studii relevante domeniului;
  • Experiență profesională de minim 2 ani în evaluarea și monitorizarea de politici publice, elaborarea documentelor și/sau rapoartelor de analiză, participarea și realizarea de studii sociologice, revizuiri/elaborare acte normative și altele relevante;
  • Cunoașterea situației din țară și a domeniilor privind drepturile persoanelor în etate, promovarea îmbătrânirii active și sănătoase, educație și educația adulților, altele relevante;
  • Cunoștințe aprofundate privind domeniul de educație și educația adulților, educația formală, non-formală și informală. Cunoștințe tangente cu domeniul de ocupare.
  • Experiență în colaborarea cu organizații necomerciale, consultanță oferită în proiecte cu finanțare internă, externă;
  • Abilități avansate de comunicare și interpersonale;
  • Capacități excelente de colectare date, lucru cu cadrul legislativ și normativ, politici publice, analiză, documentare și scriere.

Conținutul dosarului de aplicare a candidaților:

  • CV-ul actualizat și informații privind ultimele două contracte privind sarcini și produse de monitorizare politici publice, elaborarea de rapoarte, analize, cu mențiunea serviciilor de consultanță prestate în domeniul solicitat și linkuri disponibile;
  • Oferta financiară pentru prestarea serviciilor, exprimate în număr de zile de lucru și cost pe zi, și după relevanță, pe tipuri de cheltuieli. Ofertă și se va prezenta în moneda națională (MDL), indicând suma totală, care include toate taxele și cu mențiunea dacă aplicatul este persoană fizică sau juridică.
  • Scrisoare de aplicare care să conțină și o scurtă viziune cu privire la realizarea sarcinilor propuse, motivarea aplicării la prezenta sarcină. Indicați / atașați materiale relevante realizate în sarcini similare anterior (link-uri la publicații, rapoarte de monitorizare/fezabilitate/audit pentru implementarea politicilor publice/actelor normative), 3 persoane de referință cu contacte actualizate. La această etapă nu se solicită scrisorile de recomandare.

Persoanele interesate vor expedia dosarele la adresa de e-mail: officehelpage@gmail.com, cu mențiunea „Concurs monitorizare educația adulților”, până la data de 19 februarie 2025, inclusiv. Pentru întrebări: Dina Ciubotaru, +373 22 225098, email: dina.ciubotaru@helpage.md.

HelpAge Moldova își rezervă dreptul de a contacta doar aplicanții care vor corespunde cerințelor de calificare, de a refuza aplicanții care nu aplică setul complet de documente, care aplică după termenul limită indicat sau care nu se încadrează în calificările solicitate pentru această sarcină, fără a fi notificați. Dosarele vor fi evaluate pe baza experienței demonstrate, ofertei financiare și descrierii viziunii sarcinii.

 

[1] Unele documente de politici pot fi: (1) Programul de implementare a Strategiei de dezvoltare „Educația 2030” pentru anii 2023-2025, cu accent pe Obiectivele generale 2,4,7; (2) Programul național privind îmbătrânirea activă pentru anii 2023-2027; (3) Strategia de Transformare Digitală a Republicii Moldova pentru anii 2023-2030; etc.




PORTALUL INFORMATIONAL CIVIC.MD

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Toate anunțurile și articolele sunt adăugate de către membrii comunității. Dacă aveți îngrijorări sau dubii față de un material apărut pe site expediați-ne un mesaj la administrator@civic.md.

Administrația portalului va șterge orice material care instigă la ură sau violență.
Utilizaţi informaţia din acest site pe propriul risc!

Hostingul pentru portalul CIVIC.MD este oferit gratuit de compania Starnet

 starnetlogo

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola