frule

Concursul pentru dezvoltarea platformei informaționale www.siguronline.md

SECȚIUNEA I : Informaţii generale

Context general
www.siguronline.md este o platformă dedicată creării unui mediu online mai sigur pentru copii și adolescenți. Prin resurse educaționale, sfaturi practice și informații actualizate, site-ul abordează subiecte precum comportamentele de risc în mediul online, abuzul și hărțuirea în mediul digital. www.siguronline.md  își propune să fie un ghid de încredere atât pentru copii și tineri, cât și pentru părinți și profesioniști, oferind instrumentele necesare pentru navigarea în siguranță pe internet.
Obiectivul şi scopul contractului
Dezvoltarea site-ului web www.siguronline.md care va fi ușor de navigat, cu rubrici dedicate grupurilor țintă, va avea conținut divizat pe categorii, multe resurse utile în 2 limbi.

www.siguronline.md va oferi nu doar resurse complete, ghiduri și instrumente pentru a sprijini copiii, părinții, cadrele didactice și specialiștii în navigarea în siguranță a mediului digital, dar va deveni un punct de referință în educația digitală, fiind un centru de resurse menit să îndrume tinerii către o utilizare responsabilă și sigură a tehnologiei într-un format interactiv și să ofere suport cadrelor didactice și părinților în ghidarea copiilor, dar și o resursă utilă specialiștilor.

Acest spațiu interactiv va include secțiuni specializate pentru copii, părinți, cadre didactice și alți profesioniști, facilitând accesul la sfaturi personalizate, programe de formare și știri de actualitate despre cele mai noi tendințe și riscuri online. De asemenea, site-ul va încuraja comunicarea în cadrul unei comunități implicate, oferind oportunități pentru adolescenți de a deveni ambasadori ai siguranței online și de a participa la inițiative menite să îmbunătățească mediul digital.

Operatorul economic selectat va desfăşura activităţile de dezvoltare, design, migrare a informațiilor de pe platforma veche și mentenanță tehnică.

SECTIUNEA II : Caiet de sarcini

Se solicită prezentarea unei oferte de dezvoltare a site-ului www.siguronline.md.
Operatorul economic selectat trebuie să asigure:
1.    elaborarea conceptului de dezvoltare;
2.    elaborarea design-ului și infografica necesară;
3.    elaborarea soluției IT;
4.    realizarea migrației  informației existente de  pe  vechea platformă;
5.    asigurarea interfeței în limba română, rusă și engleză;
6.    adaptarea site-ului pentru persoanele cu deficiențe de vedere;
7.    butoane pentru distribuirea conținutului;
8.    funcții de căutare avansată;
9.    ghid de utilizare elaborat de dezvoltatori;
10.     instruirea administratorilor site-ului;
11.     asigurarea independenței de dezvoltatorii platformei, flexibil de ajustat (ex. adăugare de rubrici).

Cerințe referitoare la structura platformei
La nivel general platforma online va conţine 2 module: site web public (disponibil tuturor utilizatorilor) și modul administrare.
Site-ul web va fi structurat după conținutul din descrierea Hartei (vezi anexa 1), oferită de beneficiar.
Structurarea informaţiei se va face în rubrici şi subrubrici.
Design-ul site-ului va fi coordonat cu beneficiarul.
Pentru toate paginile vor exista variante paralele în limba română, rusă și limba engleză.
Platforma va avea incorporat un motor de căutare după cuvinte-cheie introduse, căutarea efectuându-se în tot conţinutul site-ului.
Indiferent pe ce pagină nu s-ar afla utilizatorul, la apăsarea logo-ului să fie dus pe pagina principală.
La apăsarea butonului DONEAZĂ să redirecționeze către pagina www.lastrada.md unde este activă această opțiune.
Trebuie să existe posibilitatea de a adăuga și butoane similare (ex. Abonează-te), dar și posibilitatea de a le „ascunde” pentru diferite pagini.

Cerinţe tehnologice
Conţinutul va fi optimizat pentru utilizarea browser-elor: Firefox, Opera, Chrome etc.
Proiectarea paginilor trebuie să îndeplinească cerinţele de compatibilitate şi accesibilitate acceptate la nivel mondial drept standarde internaţionale în domeniu.
Secţiunea site web public va fi optimizată pentru motoarele de căutare Google, Yahoo, MSN, fiind respectate condiţiile necesare pentru căutarea după cuvinte şi fraze cheie, folosirea şi actualizarea tag-urilor Meta pentru descriere, includerea cuvintelor cheie definite în tag- urile TITLE de pe toate paginile la cererea beneficiarului.

Cerinţe privind grafica
Designul site-ului trebuie să fie interactiv, atrăgător, specific fiecărei rubrici, dar fără a da impresia de rigiditate.
Contrastul dintre litere/scris și fond trebuie să fie suficient de mare pentru vizualizarea rapidă a conținutului. Fonturile utilizate vor asigura lizibilitatea textului indiferent de browser sau platforma utilizatorilor.
Va fi utilizată paleta de culori propusă de beneficiar. Designul va fi optimizat pentru varianta mobilă și varianta desktop.

Cerințe referitoare la interfața cu utilizatorul
Interfaţa site-ului trebuie proiectată ţinându-se cont de recomandările şi standardele naţionale şi internaţionale existente în domeniu. Soluţia proiectată şi realizată trebuie să conţină 2 secţiuni esenţiale:
-    Interfaţa client – care reprezintă partea publică a site-ului accesibilă tuturor utilizatorilor Internet, adică partea site-ului afişată la deschiderea URL a site-ului.
-    Interfaţa    operator/administrator – care    reprezintă interfaţa    site-ului prin intermediul căreia va fi posibilă administrarea structurii şi conţinutului site-ului.
Interfaţa administrator și operator trebuie să fie ușor de utilizat și accesibile doar unor persoane autorizate (trebuie făcută verificarea după user și parolă pentru a acorda acces la interfaţă). Modulul de login va avea implementată o funcție de tip CAPTCHA (completely automated public turing test to tell computers and humans apart) pentru verificarea identității utilizatorului, va avea time-out și blocare automată, pentru o perioadă de timp, în cazul introducerii unei parole eronate de 3 ori consecutiv. Parola din modulul de login va fi ascunsă și încriptată. Administratorul va putea adăuga, şterge sau modifica informaţiile din site, inclusiv conturile de utilizator şi parolele.

Pentru actualizarea informaţiei pe secţiunea generală a site-ului, Prestatorul va realiza o interfaţă care să ofere posibilitatea administrării şi utilizării facile de către personalul responsabil, non- tehnic.

Cerințe minimale referitoare la baza de date
La baza platformei online trebuie să stea o bază de date în care să fie salvat tot conţinutul său, cu excepţia documentelor externe mari în format PDF, DOC, RTF, XLS, ZIP, JPG, AVI, MPEG, etc. În calitate de Sistem de Gestiune a Bazelor de Date trebuie utilizate preponderent cele libere (cu licenţă GPL).
Baza de Date va conţine 3 categorii de informaţie:
-    Meta informaţie. Reprezintă informaţia care va conţine reguli de administrare şi vizualizare a conţinutului site-ului (structură, afişare informaţie, redactare informaţie, configurări adiţionale, etc.).
-    Informaţie de conţinut. Reprezintă informaţia de conţinut a site-ului introdusă de administratori şi vizualizată de utilizatori (pagini HTML de context, documente DOC, RTF, XLS, PDF, JPG, etc.).
-    Informaţie de sistem. Reprezintă informaţia introdusă în mod automat de către sistem. Aceste informaţii pot fi: rezultatele sondajelor, informaţia statistică de vizitare a site-ului, etc.

Accesul la informaţia Bazei de Date va fi asigurată în 3 regimuri:
-    Regimul de vizualizare informaţii de interes public – disponibil tuturor categoriilor de utilizatori Internet prin intermediul interfeţei utilizator internet;
-    Regimul de vizualizare operatori – disponibil prin intermediul interfeței membri, prin care pot fi accesate toate informaţiile stocate în baza de date;
-    Regimul de actualizare – disponibil administratorilor și operatorilor prin intermediul interfeţei administrator.

Cerințe și principii de asigurare a securității
Site-ul Web trebuie realizat asigurând existenţa a 3 nivele de acces:
-    Administrator – este nivelul de acces la ”interfaţa administrator” cu drepturi absolute asupra interfeţei administrator şi a datelor bazei de date. Acest nivel de acces dispune de toate drepturile funcţionale: gestiune structură site, gestiune comentarii, gestiune conţinut, gestiune pagină principală, gestiune utilizatori, reorganizarea informaţiei, etc.       
-    Operator – este un nivel de acces cu drepturi limitate la postare şi editare de articole.
-    Utilizator Internet – reprezintă cel mai limitat nivel de acces care poate accesa doar interfaţa publică a site-ului, naviga, descărca documente publice, trimite comentarii sub formă de mesaje e-mail.

Găzduire web
Prestatorul va instala și încărca codul sursă și toate fișierele necesare rulării site-ului web, pe serverul Centrului Internațional „La Strada” printr-un canal de comunicație securizat.

SECTIUNEA III : Oferta tehnică

Oferta tehnică va trebui să prezinte toate serviciile pe care prestatorul se angajează să le realizeze şi va trebui să respecte întocmai cerinţele din caietul de sarcini. Cerinţele solicitate prin caietul de sarcini sunt minime şi obligatorii.

Termen de realizare: Site-ul va putea fi lansat la 15 ianuarie 2025.

SECTIUNEA IV: Oferta Financiară

Oferta financiară include costul total al serviciilor realizate.

Data limită de prezentare a dosarelor: 5 decembrie 2024, ora 18:00.
Dosarele pot fi expediate la adresa de e-mail: comunicare@lastrada.md. Doar echipa selectată va fi contactată pentru discutarea detaliilor contractuale.
Persoană de contact: Elena Căpățînă, comunicatoare, CI „La Strada”; tel.: 079 4543 44


Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola