frule

Anunț repetat de participare privind achiziționarea serviciilor de consultanță în cadrul proiectului „Implementarea tranșei 1 din etapa III a Planului de management pentru suprimarea eșalonată a hidroclorofluorocarburilor HCFC în Republica Moldova"

ANUNȚ REPETAT DE PARTICIPARE

privind achiziționarea serviciilor de consultanță în cadrul proiectului

Implementarea tranșei 1 din etapa III a Planului de management pentru suprimarea eșalonată a hidroclorofluorocarburilor HCFC în Republica Moldova (MOL/PHA/88/TAS/46)

  1. Denumirea autorității contractante: P „Oficiul național de implementare a proiectelor în domeniul mediului”
  2. IDNO: 1015601000019
  3. Adresa: Chişinău, str. Gheorghe Tudor, 5
  4. Adresa de e-mail a autorității contractante: cancelaria@onipm.gov.md
  5. Tipul autorității contractante și obiectul principal de activitate (dacă este cazul, mențiunea că autoritatea contractantă este o autoritate centrală de achiziție sau că achiziția implică o altă formă de achiziție comună): Instituție publică, misiunea – implementarea proiectelor în domeniul mediului.
  6. Cumpărătorul invită operatorii economici interesați, care îi pot satisface necesitățile, să participe la procedura de achiziție privind livrarea/prestarea/executarea următoarelor servicii:

Nr. d/o

Cod CPV

Denumirea serviciilor / lucrărilor solicitate

Unitatea de măsură

Cantitatea

Specificarea tehnică deplină solicitată, Standarde de referință

Valoarea estimată

1.

71241000-9

Studii de fezabilitate, servicii de consultanţă, analize

serv

1

Conform caietului de sarcini (Anexa 1)

45 om / zile

  1. Termenii și condițiile de livrare solicitați: conform caietului de sarcini (Anexa 1)
  2. Termenul de valabilitate a contractului: august 2024 - noiembrie 2024
  3. Scurta descriere criteriilor de selecție, nivelul minim (nivelurile minime) al (ale) cerințelor eventual impuse, se menționează informațiile solicitate:

Nr. d/o

Descrierea criteriului/cerinței

Mod de demonstrare a îndeplinirii criteriului/cerinței:

Nivelul minim/
Obligativitatea

1.

Oferta tehnică va include:

1. Buletin de identitate;

2. CV-ul aplicantului;

4. Scrisoare de intenție și dovada experienței anterioare în elaborare unor acte similare.

Documentele vor fi elaborate separat,  urmează a fi contrasemnate, scanate și expediate electronic

Obligatoriu

2.

Oferta financiară

Se va prezenta propunerea de ofertă, semnată, scanată și expediată electronic.

Obligatoriu

  1. Criteriul de evaluare aplicat pentru adjudecarea contractului: cel mai bun raport calitate preț.

Ponderea ofertei tehnice și a ofertei financiare în rezultatul final va fi următoarea:

Oferta tehnică – 0,55 și

Oferta financiară – 0,45.

  1. Termenul limită de depunere:
  • până la: 17.00 -     pe: 15.08.2024
  1. Adresa la care trebuie transmise ofertele sau cererile de participare:

Ofertele sau cererile de participare vor fi depuse electronic la adresele de e-mail : cancelaria@onipm.gov.md și olesea.cotoman@onipm.gov.md

  1. Termenul de valabilitate a ofertelor: 30 de zile

Ofertele întîrziate vor fi respinse.

  1. Limba sau limbile în care trebuie redactate ofertele sau cererile de participare:

Limba română

  1. În cadrul procedurii de achiziție publică se va utiliza/accepta:

Denumirea instrumentului electronic

Se va utiliza/accepta sau nu

depunerea electronică a ofertelor sau a cererilor de participare

Da

sistemul de comenzi electronice

Nu

facturarea electronică

Nu

plățile electronice

Nu

 

 

Anexa 1

 

Caiet de sarcini

Denumirea proiectului

Proiectul „Implementarea tranșei 1 din etapa III a Planului de management pentru suprimarea eșalonată a hidroclorofluorocarburilor HCFC în Republica Moldova (MOL/PHA/88/TAS/46)”

Proiectul este finanțat de către Fondului Multilateral pentru implementarea Protocolului de la Montreal prin intermediul UNEP și este implementat de către I.P. „Oficiul Național de Implementare a Proiectelor în Domeniul Mediului” a Ministerului Mediului.

Denumirea serviciilor de consultanță

Consultant național pe termen scurt

1.   Scurtă descriere a proiectului

Republica Moldova a devenit parte la Convenția pentru protecția stratului de ozon (Viena, 22 martie 1985) și la Protocolul de la Montreal referitor la substanțele care distrug stratul de ozon (Montreal, 16 septembrie 1987) in 1996 (Hotărârea Parlamentului Republicii Moldova nr. 966-XIII din 24 iulie 1996).

Pentru respectarea angajamentelor asumate față de Convenția de la Viena și a restricțiilor Protocolului de la Montreal, autoritatea centrală pentru resurse naturale și mediu a elaborat Programul național de suprimare eșalonată a clorofluorocarburilor (CFC), în calitate de substanțe ce distrug stratul de ozon (SDO), aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1064 din 11 noiembrie 1999.

Principalele realizările ale Republicii Moldova în implementarea Convenției de la Viena și a Protocolului de la Montreal țin de elaborarea și implementarea:

  1. Programului național de suprimare eșalonată a clorofluorocarburilor (CFC), aprobat prin HG Nr. 1064 din 11 noiembrie 1999, care avea obiectivul suprimării eșalonate către anul 2010 a 73,3 tone de substanțe ce distrug stratul de ozon (SDO) din Anexa A, Grupa I (clorofluorocarburi).
  2. Regulamentului cu privire la regimul comercial și reglementarea utilizării hidrocarburilor halogenate care distrug stratul de ozon (Legea Nr. 852-XV din 14.02.2002).
  3. Programului de suprimare eșalonată a hidroclorofluorocarburilor (HCFC) pentru anii 2016-2040 si Planul de acțiuni pentru implementarea acestuia in anii 2016-2020, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 856 din 13.07.2016, care stabilește scopurile, obiectivele și acțiunile necesare creării unui sistem integrat de reglementare, gestionare, supraveghere și control al utilizării hidroclorofluorocarburilor, a produselor și echipamentelor ce conțin astfel de substanțe pentru realizarea angajamentelor asumate de către Republica Moldova în conformitate cu tratatele internaționale privind substanțele care distrug stratul de ozon la care este parte. Obiectivul general al Programului este eliminarea completă, până în anul 2040, a hidroclorofluorocarburilor (HCFC) enumerate în Grupa I din anexa C la Protocolul de la Montreal prin realizarea activităților de suprimare eșalonată a acestora, în conformitate cu orarul stabilit, și prin conștientizarea publicului larg privind consumul acestor tipuri de hidroclorofluorocarburi și prin susținerea măsurilor ce urmează a fi efectuate.

Programul stabilește următorul orar de suprimare eșalonată a HCFC:

  1. înghețul consumului și producerii în anul 2013 la nivelul de bază calculat (media anilor 2009-2010);
  2. reducerea cu 10% din nivelul de bază către anul 2015;
  3. reducerea cu 35% din nivelul de bază către anul 2020;
  4. reducerea cu 67,5% din nivelul de bază către anul 2025;
  5. reducerea cu 97,5 % din nivelul de bază către anul 2030; și
  6. eliminarea completă a HCFC din consum către anul 2040.

Etapa a III-a HPMP în Moldova va contribui la reducerea consumului anual de HCFC la 0,43 tone PDO în 2024, pentru a obține o reducere de 67,5% a HCFC până în 2025, în conformitate cu programul Protocolului de la Montreal.

HPMP etapa III tranșa 1 va fi implementată în perioada Ianuarie 2022 - Decembrie 2024 și are drept scop reducerea consumului anual de HCFC la 0,43 tone PDO în 2024.Totodată acesta va contribui la:

  1. reducerea cu 67,5% față de nivelul de bază a consumului de SDO;
  2. ajustarea cadrului normativ național cu legislația europeană în vederea asigurării procesului de suprimare eșalonată a hidroclorofluorocarburilor (HCFC-urilor);
  3. instruirea și calificarea tehnicienilor frigotehniști și a inspectorilor de mediu;
  4. consolidarea Asociației Obștești a tehnicienilor din domeniul frigorific: materiale pentru creșterea gradului de conștientizare a tehnologiei, masa rotundă tehnologică / stand expozițional cu alternative;
  5. instruirea și calificarea specialiștilor din sectorul refrigerare, condiționare a aerului și pompe de căldură și a inspectorilor de mediu;
  6. consolidarea capacității Serviciului Vamal pentru executarea, conform competențelor, a obligațiilor asumate în cadrul tratatelor internaționale din domeniu.

Ratificând Convenția, Protocoalele şi modificările aferente, Republica Moldova s-a angajat să respecte şi să pună în aplicare aceste instrumente internaţionale prin ajustarea şi armonizarea cadrului normativ naţional, precum şi prin scoaterea treptată din uz a substanţelor care afectează sau pot influenţa negativ mediul ambiant şi, în consecinţă, sănătatea populaţiei.

  1. Scopul angajării consultantului național:

 

Consultantul va fi responsabili de:

 

Obiectivul serviciilor de consultanță constă în efectuarea unui studiu de fezabilitate privind beneficiile implementării unor tehnologii eficiente și sustenabile în sectorul de răcire și aer condiționat în vederea asigurării condițiilor corespunzătoare de reducere a ratelor de scurgere a agentului frigorific și consum de energie.

Acest lucru poate fi obținut prin reducerea dimensiunii sistemului și a capacității de răcire, ceea ce are ca rezultat un consum mai mic de agent frigorific, mai puține emisii, mai puțină utilizare a energiei și mai puține costuri de investiții și operare. Aceasta se aplică sistemelor HCFC nou importate, în principal în sectoarele industriale și comerciale și într-o măsură mai mică în refrigerarea de transport. În același timp, se aplică și sistemelor alternative bazate pe HFC, HFO sau agenți frigorifici naturali.

Deoarece sistemele alternative pot fi mai mici și mai ieftine, costurile înlocuirii vechilor sisteme HCFC cu sisteme alternative vor fi reduse. Astfel, înlocuirea vechilor sisteme HCFC va fi încurajată și accelerată. În plus, rezultatele studiului ar putea contribui și la strategia de eliminare treptată de HFC-uri și ar putea sprijini obiectivele amendamentului de la Kigali pe termen lung.

Rezultatele studiului vor fi comunicate părților interesate relevante.

Nr.

Livrabile

Termenul limită

Nr. estimativ a zilelor

1.

Proiectul de structură (schiță) a Studiului de fezabilitate.

August 2024

10

 

Proiectul inițial al Studiului de fezabilitate.

Septembrie 2024

15

 

Varianta finală a studiului de fezabilitate privind beneficiile implementării unor tehnologii eficiente și sustenabile în sectorul de răcire și aer condiționat în vederea asigurării de condiții corespunzătoare de reducere a ratelor de scurgere și consum de energie.

Octombrie 2024

20

Pentru monitorizarea realizării în termen a acțiunilor întreprinse, consultantul va prezenta rapoarte de progres la care vor anexa proiectele documentelor elaborate.

  1. Proiectele documentelor vor fi livrate în limba română.
  2. Comunicarea și documentele proiectului vor fi în limba română.

3. Competențe:

Competențe funcționale

  • Abilități bune de comunicare orală și scrisă în limbile română și rusă.
  • Abilități excelente de comunicare orală și prezentare a informațiilor.
  • Capacități de lucru în echipă și de gestionare a presiunii impuse de respectarea unor termene limită.

Cerințe lingvistice:

  • Cunoașterea limbii române, scrisă și verbal, la nivel avansat este obligatorie. Cunoașterea limbii engleze, ruse și/sau  alte limbi de circulație internațională, va constitui un avantaj.

 

Cerințe specifice pentru consultantul tehnic

Calificări academice:

  • Licență, masterat (sau echivalentul) cel puțin în unul din următoarele domenii: științe ale mediului, inginerie, economie, administrare publică sau științe politice;
  • Cunoștințe privind angajamentele naționale asumate în cadrul Convenției pentru protecția stratului de ozon și Protocolul de la Montreal referitor la substanțele care distrug stratul de ozon;

Experiența profesională:

  • Experiență dovedită în dezvoltarea actelor normative în domeniul mediului.

 

4.    Oferta tehnică și financiară

Experții interesați vor depune la adresele de e-mail: cancelaria@onipm.gov.md și olesea.cotoman@onipm.gov.md, următorul set de documente:

 

Oferta tehnică va include:

1. Buletin de identitate;

2. CV-ul aplicantului;

4. Scrisoare de intenție și dovada experienței anterioare în elaborare unor acte similare.

Oferta financiară va include costul integral pentru activitățile prestate conform descrierilor de la compartimentele 1 și  2.




Pro Bono Banner Placement

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola