Fundația de Binefacere Caritas Moldova anunță tender pentru selectarea unui expert/grup de experți pentru revizuirea programului pentru părinți în cadrul centrelor de suport pentru copii ale Caritas Moldova



Fundația de Binefacere Caritas Moldova anunță tender pentru selectarea unui expert/grup de experți pentru revizuirea programului pentru părinți în cadrul centrelor de suport pentru copii ale Caritas Moldova

Termeni de Referință

Privind selectarea unui expert/ grup de experti pentru revizuirea programului pentru parinti implementat in cadrul centrelor de suport pentru copii ale Caritas Moldova. 

Locație:

Chișinău, Republica Moldova

Termenul limită de aplicare:

28 iulie 2024

Servicii solicitate:

Expert/ psiholog in revizuirea programului pentru parinti implementat in cadrul centrelor de suport pentru copii ale Caritas Moldova

Proiectul de referință:

Caritas Moldova – “Renovarea si echiparea a 4 centre pentru copii ale Caritas Moldova”

Durata serviciilor:

3 luni, august – octombrie 2024

Zile de prestarea serviciilor:

15 zile

Limba de lucru:

Română si Rusa

  1. Context

Fundația de Binefacere “Caritas Moldova” este o organizație umanitară și caritabilă, care contribuie, prin activitățile sale, la eradicarea sărăciei și crearea unor sisteme sociale echitabile, promovând valorile toleranței și milosteniei creștine.

In cei 29 ani de activitate Caritas Moldova a încercat să răspundă, in măsura posibilităților și resurselor disponibile, la nevoile imense ale săracilor din Republica Moldova, oferind asistenta in cazuri extreme si dar si servicii specifice, in special pentru persoanele defavorizate.

Caritas Moldova vine în sprijinul copiilor și tinerilor din familii defavorizate, oferindu-le oportunități alternative de dezvoltare personală, reintegrare în mediul scolastic, promovând modul sănătos de viața, principii morale solide prin programe educaționale - educația fiind cea mai eficientă cale de a rupe ciclul sărăciei și al inegalității de șanse.

Centrele de zi si de plasament temporar pentru copii și tineri în crize vizează îmbunătățirea bunăstării copiilor din familii vulnerabile, asigurarea drepturilor copiilor pentru siguranță, sănătate, standarde de viață decente și garantarea dezvoltării intelectuale, sociale și spirituale, în conformitate cu Obiectivelor de Dezvoltare Durabila 2030, Convenția pentru drepturi a copilului și politicile naționale cheie în protecția copilului.

Caritas Moldova este hotărâtă să ofere servicii de îngrijire a copiilor intr-un mediu sigur și protejat pentru copii.

Centrele de suport pentru copii sunt servicii de protecție a copilului, a căror misiune este prevenirea abandonului și instituționalizării copiilor prin asigurarea activităților de zi, precum: îngrijire, educație, recreere - socializare, consiliere, dezvoltarea abilităților de viață independentă, școlare și profesionale etc. pentru copii; precum și sprijin, consiliere, educație etc. pentru părinți sau reprezentanți legali, precum și pentru alți îngrijitori ai copiilor.

Programul pentru parinti implementat in cadrul centrelor de suport pentru copii ale Caritas Moldova contribuie la consolidarea abilitatilor parentale si dezvoltarea practicilor pozitive in cresterea si educarea copiilor in sanul familiei, ceea ce sustine dezvoltarea armonioasa si sigura a copiilor și tinerilor.

Revizuirea programului pentru parinti implementat in cadrul centrelor de suport pentru copii ale Caritas Moldova urmărește valorificarea practicilor bune de lucru cu parintii si îmbunătățirea activitatilor/ serviciilor furnizate pentru parinti și, în final, consolidarea mecanismului de lucru existent.

Mai exact, Revizuirea Programului este destinata pentru:

- îmbunătățirea proceselor și produselor;

- facilitarea furnizării de servicii parintilor, în conformitate cu abilitatile si necesitatile individuale;

- revizuirea si dezvoltarea de instrumente/ materiale pentru lucrul cu parintii, monitorizarea evoluției educaționale si asigurarea siguranței si confortului psihologic al parintilor în timpul implicarii lor în centru;

Pentru a asigura un proces sistematizat, orientat spre calitate, dar și pentru a atinge standardele minime de calitate în centrele pentru copii Caritas Moldova, este necesară revizuirea programului pentru parinti implementat in cadrul centrelor de suport pentru copii ale Caritas Moldova.

  1. Scop

Fundația de Binefacere Caritas Moldova, cu suportul Renovabis,  își propune să angajeze un expert/ grup de experti pentru revizuirea programului pentru parinti implementat in cadrul centrelor de suport pentru copii ale Caritas Moldova.

Evaluarea va avea ca rezultat un document care prevede concluzii, recomandări, orientări,  caracteristici și instrumente de lucru legate de activitățile, mediul si siguranța copiilor in cadrul centrelor de zi si centrelor de plasament temporar pentru copii.

  1. Responsabilități

În vederea elaborării evaluării, expertul va:

  • Analiza informația despre funcționarea centrelor si implementarea programului pentru parinti.
  • Organiza focus grupuri cu diferite grupuri țintă (angajați, părinți, copii), atât de la nivelul Biroului național cât și local (la patru centre pentru copii), pentru a identifica care sunt practicile bune de lucru cu parintii, evoluția educaționala a parintilor, motivatia de implicare in programul pentru parinti, abilitatile si necesitatile individuale, etc. Datele obținute vor fi utilizate pentru revizuirea programului pentru parinti.
  • Actualiza manualul facilitatorului “Educație parentală eficientă”
  • Actualiza si crea materialele necesare pentru livrarea sesiunilor cu parintii (video/audio/vizuale).
  • Livrarea unei formari de formatori (ToT) pentru personalul selectat sa desfasoare sesiuni/instruiri pentru parinti (in baza manualului actualizat).
  • Elabora o serie de propuneri pentru îmbunătățirea activitatilor/ serviciilor furnizate pentru parinti.
  • Elabora propuneri care să aibă ca scop stabilirea celui mai potrivit mediu de desfășurare a activităților cu parintii, cat si profilul personalului potrivit pentru lucrul cu parintii, reieșind din analiza experienței centrelor și în urma discuțiilor cu beneficiarii direcți.
  1. Planificarea si implementarea activităților

În baza cerințelor prezentate mai sus, pentru a asigura realizarea în termenii stabiliți a produsului, a fost stabilit următorul calendar de activități:

 

Perioada  

Documentarea (analiza informațiilor)

 
  1. Analiza și revizuirea documentelor, informației;

Aug 2024

Actualizarea manualului facilitatorului

 
  1. Vizite la centrele pentru copii - Organizarea de întâlniri / ateliere / focus grup cu beneficiari/ echipe locale ale centrelor din Tiraspol, Rașcov, Zirnesti și Petropavlovca și alte părți interesate;

Aug-Sep 2024

  1. Analiza informațiilor colectate;

Sep 2024

  1. Actualizarea manualul facilitatorului “Educație parentală eficientă”

Sep 2024

  1. Actualizarea si crearea materialelor necesare pentru livrarea sesiunilor cu parintii (video/audio/vizuale).

Sep 2024

  1. Livrarea unei formari de formatori (ToT) pentru personalul selectat sa desfasoare sesiuni/instruiri pentru parinti (in baza manualului actualizat).

Oct 2024

  1. Elabora o serie de propuneri pentru îmbunătățirea activitatilor/ serviciilor furnizate pentru parinti.   

Oct 2024

  1. Elabora propuneri care să aibă ca scop stabilirea celui mai potrivit mediu de desfășurare a activităților cu parintii, cat si profilul personalului potrivit pentru lucrul cu parintii, reieșind din analiza experienței centrelor și în urma discuțiilor cu beneficiarii direcți.

Oct 2024

  1. Transmiterea tuturor materialelor/ propunerilor elaborate in limba romana si rusa.

Oct 2024

  1. Prezentarea raportului privind activitatea desfasurata

Oct 2024

  1. Cerințe fata de candidați

Educație:

  • diplomă universitară în psihologie, pedagogie sau alte domenii similare;

Abilități si competente:

  • experiență relevanta în domeniul organizațiilor de copii/tineri sau in elaborare de analize, evaluări, ghiduri, studii;
  • abilități excelente de analiză si sinteza;
  • competente dovedite in utilizarea MS Office;
  • cunoașterea specificului sectorului de copii si tineri la nivel național și european/internațional;
  • cunoașterea aprofundata a limbii române si ruse (atât scris cat si vorbit) este obligatorie.
  1. Modalitatea de aplicare și selectare

Persoanele interesate trebuie să transmită un dosar, care să conțină:

  • CV;
  • Lucrari anterioare realizate în domeniu;
  • Decizia de a realiza toate sau o parte din activitatile stabilite in pct. 4 (cu specificarea activitatilor ce pot fi realizate de candidat/a);
  • Oferta financiară care va include costul final pentru produs.

Dosarul de participare va fi transmis până în data de 28 iulie 2024 prin e-mail la procurement@caritas.md cu mențiunea „Expert – Revizuirea programului pentru parinti”.

Pentru întrebări de clarificare, vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail diana.antir@caritas.md sau la numărul de telefon 078800537.

 Stabilirea ofertei câștigătoare: raport calitate - preț.

Oferta financiara

Contractantul va elabora oferta financiară în funcție de activitățile planificate și produsul final. Caritas Moldova va acoperi alte cheltuieli, cum ar fi transport, decât onorariul pentru produsul final. Plata onorariului se va realiza după prezentarea tuturor materialelor/ propunerilor elaborate. Oferta financiară va fi prezentată în MDL și va include suma brută solicitată.

Caritas Moldova îşi rezervă dreptul de a anula și/sau a suspenda procedura de achiziție, total sau parțial şi de a respingetoateofertele în orice moment înainte de adjudecarea contractului, inclusiv în cazul în care se află în imposibilitateaacopeririifinanciare sau în cazurile necorespunderii ofertelor cerinţelor stabilite în prezenta documentaţie, fără a-şi crea astfelanumiteobligaţii și a purta răspundere faţă de ofertanţi.