Asociația Obştească „Viitorul din Maramonovca” ajută tinerii din raionul Drochia șă-și îndeplinească visele

62051400 2347339431997472 4971482193386799104 oAu între 18 și 35 de ani dar știu să gestioneze o afacere, contribuind la modernizarea localităților din care provin. Mai mulți tineri din raionul Drochia au reușit să se lanseze în antreprenoriat sau să-și modernizeze întreprinderea după ce au participat la instruirile organizate de Centrul Rural de Instruire din localitatea Maramonovca. CRIM a fost creat de Asociația Obştească Viitorul din Maramonovca” prin intermediul uni proiect implementat de Fundaţia Est-Europeană şi finanțat de UE și Suedia.

Organizaţia a reușit să inaugureze Centrul Rural de Instruire Maramonovca acum doi ani. Până acum, 47 de tineri au participat la programele de inițiere și ghidare în antreprenoriat, iar cinci dintre ei au reușit să-și lanseze sau dezvolte o afacere. Fiecare dintre ei a beneficiat de o finanțare nerambursabilă, în valoare de 4500 de euro.

„Datorită suportului european, un tânăr cu dizabilități din Drochia a reușit să înființeze un atelier de comercializare și reparație a calculatoarelor, o tânără a deschis întreprindere de confecționare a hainelor în stil etno, o altă tânără - o întreprindere de producere a foilor de ceară, un beneficiar gestionează o întreprindere de servicii auto, iar o gospodărie țărănească a reușit să procure utilaj modern de vânzare a laptelui”, precizează coordonatoarea de proiecte a A.O. „Viitorul din Maramonovca”, Angela Croitor.117389762 3302886046442801 5083759421342697986 o

În total, au fost create cel puțin 13 locuri de muncă. Ideile tinerilor au prins viață datorită unui proiect implementat de Fundația Est-Europeană, cu suportul Uniunii Europene și al Suediei. În acest sens au fost alocate 45 000 euro. „Datorită acestui suport, tinerii au început să aibă mai multă încredere în propriile forțe. Pentru ei a fost foarte important că cineva i-a ajutat și susținut. Este foarte greu să ieși din zona de confort și să creezi ceva spune managerul de proiect.

Ceilalți tineri, care au participat la instruiri, au fost încurajați și ajutați să implementeze alte proiecte pentru a contribui la dezvoltarea regiunii. Până acum, cu suportul ONG-ul, a mai fost finanțat un popas turistic, create două sere, amenajat un teren de joacă de lemn, prin contribuția meșterilor din zonă și dotat cu utilaj modern un centru medical.

„Avem locuri de muncă nou create, avem întreprinderi noi și beneficiile acestor proiecte vor fi resimțite de oamenii din regiune. Eu consider că principalul rol al societății civile este de a pregăti tinerii pentru viață, pentru ca ei să poată construi o economie durabilă, o societate pentru oameni. ONG-urile au menirea de a dezvolta societatea din toate punctele de vedere”, punctează Angela Croitor.

Asociația Obştească, creată în 2003, are și rolul de a promova colaborarea dintre societatea civilă, sectorul public și mediul de afaceri, prin identificarea și soluționarea problemelor locale. Membrii ONG-ului au contribuit la reparația școlii medii din satul Maramonovca, renovarea și instalarea sistemului de încălzire la grădinița din localitate și reabilitarea infrastructurii.

 

Acest articol este realizat în cadrul proiectului Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică și socială a țării", proiect implementat de către Fundația Est-Europeană, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia.

 

 

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola