Întâlnirea consilierilor CLCT cu dna Avocat al Copiilor în Republica Moldova – Tamara Plămădeală

La data de 12 mai 2010 în incinta Direcției generale educație, tineret și sport a Consiliului municipal Chișinău a avut loc întâlnirea membrilor Consiliului Local al Copiilor și Tinerilor cu  Avocatul  Copiilor în Republica Moldova – dna Tamara Plămădeală, o întâlnirea organizată de Centrul Adolescenților al DGETS a municipiului Chișinău în parteneriat cu Consiliul Local al Copiilor și Tinerilor din Chișinău (Comisia Tineri pentru Drepturile Copilului a CLCT) cu genericul “Drepturile Omului încep cu Drepturile Copilului”. Tinerii consilieri au dezbătut problemele cu care se confruntă tinerii în domeniul respectării propriilor drepturi şi libertăţi. În cadrul întâlnirii CLCT-iştii au benefiaciat de de un brainstorming extrem de reuşit pe tema Drepturilor Copilului atât în Republica Moldova cât şi în plan internaţional. Au fost dezvoltate următoarele subiecte cheie:

  • Delicvenţa juvenilă şi modalităţi de soluţionare a problemei;
  • Respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale a copilului în republica noastră, precum şi în aspect internaţional;
  • Structurile statutului apte de respectarea şi promovarea drepturilor copilului atât la nivel local cât şi la nivel central;
  • Modalităţi de accesare unui ajutor legal în cazul lezării drepturilor copilului;
  • Autoafirmare copilului ca factor de decizie în problemele ce îi vizează nemijlocit siguranţa şi dreptul la viaţă;
  • Respectarea Drepturilor copilului în familii;
  • Exploatarea fizică/sexuală a minorilor;
  • Cadrul legal ce asigură respectarea Drepturilor copilului în Republica Moldova.

Să descoperim integral cronologia evenimentelor şi întrebările adresate dnei Tamara Plămădeală, Avocat al Copiilor în Republica Moldova:

Când şi cu ce scop a fost instituită funcţia Avocat al Copiilor?

Pentru prima data în Moldova, avocatul copilului a fost numit la 30 octombrie 2008. Obiectivele strategice ale avocatului copilului sunt apărarea drepturilor copiilor prin prevenirea încălcărilor şi repunerea în drepturi, perfecţionarea cadrului legal şi instruirea juridică a copiilor pentru a le promova drepturile. Puţină lume înţelege cine este avocatul parlamentar. Oamenii cred că este vorba despre persoana care îi poate reprezenta interesele în judecată, dar nu este aşa. Avocatul copilului monitorizează ca drepturile acestuia să fie respectate la toate nivelele, monitorizează instituţiile. Avocatul copilului este purtătorul de cuvânt al acestuia şi face ca vocea copilului să fie auzită.

“De ce a fost necesar instituirea acestei funcţii în republica Moldova?”

Această recomandare a parvenit din partea Comitetului ONU pentru drepturile copilului de la Geneva şi la insistenţa UNICEF Moldova şi a altor organisme internaţionale, deoarece a fost constat  că în Moldova există probleme la capitolul respectarea drepturilor copiilor.

Care sunt cele mai des încălcate drepturi a copilului în Republica Moldova?”

În primul rând este vorba despre dreptul la educaţie şi dreptul de a creşte şi de a se dezvolta în mediul familial, căci sunt numeroşi copii care sunt nevoiţi să trăiască în orfelinate deşi 80 % din ei au părinţi.

“Ce părere aveţi despre introducerea religiei în şcoală?”

Copii sunt cei care ar trebui să se expună nemijlocit în această privinţă, nu putem admite ca deciziile care îi vizează până în final pe copii, să fie luate de altcineva, fără a fi, cel puţin, consultată opinia copiilor. Cu atât mai mult, art. 14 din aceeaşi Convenţie stipulează că statul respectă dreptul copilului la libertatea de gîndire, conştiinţă şi religie.  Ar fi bine să se organizeze un sondaj, prin care ar putea fi consultaţi în primul rînd copiii, pentru ca ulterior, să se decidă asupra faptului dacă trebuie sau nu introdusă această disciplină. În acelaşi timp, e de reţinut că, răspunderea pentru creşterea copilului şi asigurarea dezvoltării sale revine în primul rând părinţilor, care trebuie să se conducă de interesul superior al copilului fapt prevăzut de art. 18  din Convenţie.  Chiar dacă studierea religiei va fi introdusă în şcoală, nu va fi nicidecum încălcată prevederea art. 35 din Constituţia RM, deoarece va fi introdusă o disciplină de studiu obişnuită, şi nu se va forma un învăţămînt cu caracter religios şi astfel, nu va fi încălcată prevederea, conform căreia învăţământul de stat este laic. În concluzie, este important de menţionat faptul, că indiferent de natura deciziei care va fi luată, în acest sens, nu trebuie să vină în contradicţie cu prevederile legale, în deosebi, să nu depăşească interesul prioritar al copilului, statul fiind obligat să asigure în primul rând respectarea drepturilor copilului, chiar dacă părerile rămân a fi împărţite la acest capitol. Religia,  dintotdeauna a fost şi rămîne un factor şi un mediu de formare a personalităţii individului, iar creştinismul a reuşit să afirme posibilitatea educării şi formării personalităţii acestuia. Spiritualitatea creştină formează acele valori moral – spirituale, care determină un anumit mod de comportare a omului.  În pofida numeroaselor controverse ideologice şi filosofice, religia şi societatea sunt două concepte care interacţionează şi care au evoluat, religia societăţii fiind ataşată de sinceritatea şi ardoarea credinţei cetăţenilor.

“Cum aflaţi despre încălcarea Drepturilor copilului?”

Mergem în teritoriu, monitorizăm  instituţiile de învăţământ inclusiv şi case de copii de tip familial, instituţii rezidenţiale, instituţii auxiliare, licee şi altele. Comunicăm cu copii în cadrul meselor rotunde, ţinem legătura cu organizaţiile neguvernamentale. Întreţinem relaţii de colaboarea cu Organismele internaţionale în acest domeniu.

“Cum poate copilul să contacteze Avocatul copilului?”

În acest sens a fost creată LINIA FIERBINTE 0 800 12 222, unde copii pot înregistra violarea drepturilor copilului. Până în prezent au fost recepţionate circa 100 de apeluri.

“Cine încalcă cel mai des Drepturile Copilului?”:

Aceste încălcări vin din partea statului şi din partea familiei. Statul nu asigură copiilor condiţii optime de trai, educaţie în unele cazuri siguranţă, iar în familii, opiniile copiilor sunt ignorate, precum şi alte încălcări grave din partea părinţilor şi cu părere de rău, legislaţia naţională nu prevede sancţiuni stricte vis-a-vis de acest fenomen.

“Care este cea mai gravă problemă în domeniul respectării Drepturilor Copilului în Moldova?”

Analfabetismul, deşi despre aceasta s-a evitat să se vorbească. Eu sunt de părere că pentru a găsi soluţii, problemele pe care le avem trebuie discutate. Probabil, autorităţile cred că analfabetismul ştirbeşte din imaginea ţării, dar dacă ascunzi o problemă această nu se va rezolva de la sine.

În final, dna Valentina Sandu, şefa Centrului Adolescenţilor, a mulţumit dnei Tamara Plămădeală pentru receptivitatea deosebită de care a dat dovadă, onorând invitaţia de a participa la masa rotundă “Drepturile Omului încep cu Drepturile Copilului”


Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola