frule

Un 9 mai doar pentru “Marea Victorie”

In acest an disparitatile in legatura cu “Ziua de 9 mai” au fost eliminate definitiv. Autoritatile municipale, in anii precedenti foarte atasati de “Ziua Europei”, au fost reorientate de la aceasta prin manevrarea transferului ceremoniilor pentru 15 mai curent. Iar cele centrale, prin consimtamantul liderului PLDM, premierul Vlad Filat, au mers si mai departe autorizand desfasurarea unor actiuni dedicate special pentru aniversarea a cele de-a 65-ea Zile a Victoriei [1], chiar daca partenerul de coalitie, liberalul M. Ghimpu, a vehiculat insistent versiunea “celebrarii sfarsitului celui de-al doilea Razboi Mondial”. 

 

In mod constient, Primarul capitalei, liberalul Dorin Chirtoaca, a fost angajat intr-o suita de activitati, organizate cu sustinerea Delegatiei UE de la Chisinau, care vor fi dedicate Zilei Europei, mutate artificial pe 15 mai. Fara a lasa loc de interpretare si de ”manipulare politica” din partea anumitor oficiali moldoveni, cunoscuti pentru uzitarea frecventa a “capcanelor de talmacire situationala”, a fost inclusa si vizita Comisarului european pentru Extindere si Politica de Vecinatate, Stefan Fule, in R. Moldova [2].

Dupa schimbarea de accente in atitudinea Kievului fata de Moscova, Bruxellul a lasat sa se inteleaga in mai multe episoade ca si R. Moldova trebuie sa aiba relatii pozitive cu autoritatile ruse. Interesele comune pentru vecinatatea comuna implica demontarea potentialelor sau existentelor “puncte nevralgice”. Bilantul trist al “guvernarii oranjiste” asupra relatiilor ruso-ucrainene (“razboiul gazelor”, instituirea “listelor negre”, confruntarea pe linia integrarii euroatlantice etc.), dar si asupra celor ruso-comunitare (cea mai esentiala – “criza gazelor”), o face pe UE mai prudenta in cazul dialogului moldo-rusesc. Anticipand prefigurarea unor animozitati, inspirate de anumiti politicieni moldoveni “anti-rusi”, dar ascunsi, din rationamente politice, europenii tind sa radieze cele mai evidente premise, printre care se numara si aprecierile istorice vizavi de cel de-al doilea Razboi Mondial.

Episodul ”Katyn” ofera anumite sperante pentru redresarea plenara a relatiilor ruso-poloneze, iar pe de alta parte si pentru nivelarea uneia dintre cele mai serioase divergente, care torpila indirect raporturile ruso-comunitare. Potrivit opticii europene, contextul favorabil care prinde contur nu poate fi perturbat de crize colaterale, produse de o politica oportunista, dezechilibrata si fragmentara, realizata in vecinatatea europeana comuna cu “proximitatea prioritara” revendicata de Moscova. Aceasta viziune se dovedeste a fi plauzibila facand referinta si la evenimentele premargatoare ”razboiului din Georgia (august 2008)” si la situatia creata in jurul conflictului transnistrean (blocat din 2006), complicat deliberat prin diverse tertipuri politice de catre administratia de la la Tiraspol.

Pastrarea stabilitatii si a unei securitati elementare in zona Parteneriatului Estic reduce din principialitatea Bruxellului in privinta ”Zilei Europei” si permite o derogare de la traditiile europene. Astfel, cu implicarea inteligenta a Bruxellului se incearca minimizarea riscurilor pentru cele mai majore provocari posibile.

Referinte:

1. Prim-ministrul Vlad FILAT a avut astăzi o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Federaţiei Ruse la Chişinău Valerii KUZMIN, http://www.gov.md/
2. Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova organizează festivităţi de amploare cu ocazia Zilei Europei la 15 mai 2010, http://www.delmda.ec.europa.eu/whatsnew/press_releases_ro.shtml#16042010


Observatorul Politic



Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola