Cum să colectezi bani pentru organizația neguvernamentală? Un Ghid de fundraising a fost lansat în Moldova
Uniunea Europeană și Fundația Soros Moldova au finanțat elaborarea unui ghid de fundraising pentru organizațiile din domeniul social. În prezent, majoritatea organizațiilor societății civile, care prestează servicii sociale, pentru dezvoltare, au nevoie de sprijinul donatorilor, iar noul document oferă instrucțiuni pentru atragerea fondurilor, ceea ce va face organizațiile să devină mai viabile și să ofere servicii durabile. Ghidul a fost produs de către AO Institutum Virtutes Civilis în cadrul unui proiect mai larg, finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat și implementat de Fundația Soros Moldova în parteneriat cu Keystone Moldova și AO Institutum Virtutes Civilis.
„Fundraising-ul nu este despre bani, ci despre construirea de relații cu donatorii sau finanțatorii organizației. Dacă vom aborda atragerea de fonduri ca un proces de dezvoltare de programe, vom putea fi inovativi, ne vom gândi mai mult la interesele donatorilor și vom genera proiecte care să îi intereseze și să-i determine să ne susțină”, a explicat Paula Beudean, autoare a Ghidului, magistră în administrație publică și expertă în managementul organizațiilor necomerciale.
„În prezent, colectarea de fonduri este o activitate necesară, care asigură realizarea unei game de proiecte în comunități pentru diverse grupuri de populație. Acest Ghid poate deveni un instrument extrem de util pentru organizațiile societății civile”, a spus Liliana Gherman, directoarea departamentului Sănătate Publică al Fundației Soros Moldova.
Ghidul este structurat în trei capitole: diversificarea și inovarea activităților de fundraising, inclusiv bazate pe evaluarea nevoilor organizaționale și înțelegerea așteptărilor donatorilor; explorarea a șase metode de atragere de fonduri recomandate organizațiilor din Republica Moldova; advocacy pentru cauză și organizație – care conține recomandări privind stabilirea de parteneriate cu donatori și finanțatori relevanți.
„În unele localități din Republica Moldova, serviciile sociale sunt prestate doar de organizații ale societății civile, însă capacitățile lor umane și financiare nu sunt fără limită. Ghidul de bune practici va ajuta organizațiile să-și dezvolte capacitățile strategice de a atrage resurse, le va invita să vadă potențiali donatori acolo unde poate nu se așteptau, să aplice metode pe care nu le-au mai folosit până acum”, a declarat Liliana Palihovici, președintă a AO Istitutum Virtutes Civilis.
Ghidul de bune practici a fost elaborat în cadrul proiectului „Organizațiile societății civile acționează pentru servicii sociale mai bune”, finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat și implementat de Fundația Soros în parteneriat cu Keystone Moldova și AO Institutum Virtutes Civilis.
Ghidul în format PDF poate fi accesat sau descărcat aici.