Granturi de peste 400 mii euro acordate în cadrul proiectului „EU4Accountability” Societatea civilă împuternicită pentru o mai mare responsabilitate socială în Moldova
24 de Organizații ale societății civile din raioanele Cimișlia, Florești, Strășeni, Ștefan Vodă și Telenești, au primit pe 14 și 16 decembrie, curent, contractele de acordare a granturilor în cadrul proiectului „EU4Accountability”. Evenimentul a fost organizat de Asociația Europeană pentru Democrație Locală – ALDA, la Europe Café -Centru de informare UE, în Chișinău.
Proiectul „EU4Accountability” este finanțat de Uniunea Europeană și are scopul de a îmbunătăți responsabilitatea socială la nivel local și crearea unor mecanisme de cooperare durabilă între autoritățile publice locale din Republica Moldova și organizațiile societății civile (OSC), pentru a răspunde mai bine nevoilor comunităților locale. În total, în cadrul proiectului, consorțiu format din trei organizații: Asociația Europeană pentru Democrație Locală ALDA, Parteneriatul European pentru Democrație EPD și Organizația neguvernamentală cehă People in Need PIN, va acorda peste 50 de granturi organizațiilor active la nivel local, din 10 raioane.
Prezent la eveniment, Jānis MAŽEIKS, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, a menționat: „Sprijinul financiar oferit astăzi de Uniunea Europeană va permite OSC-urilor să își consolideze eforturile pentru extinderea participării democratice și va contribui la îndeplinirea necesităților specifice cetățenilor din raioanele Cimișlia, Florești, Strășeni, Ștefan Vodă și Telenești. Campaniile publice pentru creșterea gradului de conștientizare a procesului bugetar, angajamentul civic pentru monitorizarea cheltuielilor publice și elaborarea politicilor și consultărilor bugetare participative – toate acestea acțiuni, având scopul de a determina cetățenii și autoritățile locale să aleagă împreună investițiile cele mai necesare, în comunitățile lor. Aș dori să felicit Organizațiile Societății Civile, cărora li se acordă granturi în cadrul proiectului EU4Accountability și să le mulțumesc pentru dedicare și promovarea responsabilității sociale în Republica Moldova. Odată cu noul rol de țară candidată pentru aderare la UE, importanța societății civile este și mai evidentă.”
Alexandru Coica, șeful Unității pentru Parteneriatul Estic ALDA, a mulțumit Uniunii Europene pentru sprijinirea continuă a Republicii Moldova în parcursul său european și dezvoltării comunităților printr abordare participativă și inclusivă. Alexandru Coica, a subliniat că impactul granturilor pentru proiectele la scară mică, oferite astăzi, se va extinde asupra 140 de mii de cetăţeni, din 50 de localităţi din ţară.
Precizăm că cele 24 de proiectele selectate pentru finanțare, vizează consolidarea grupurilor de inițiativă și organizațiile locale ale societății civile și dezvoltarea angajamentului civic a diferitelor grupuri țintă. Proiectele depuse de OSC-urile locale vizează în special tinerii, femeile și persoanele din grupurile vulnerabile și prevăd: (1) dezvoltarea grupurilor de inițiativă, implementarea campaniilor de informare și crearea coalițiilor locale; (2) consolidarea capacităților OSC-urilor în regiuni și implementarea mecanismului de bugetare participativă; (3) dezvoltarea organizațiilor civice și de tineret, precum și crearea centrelor de informare pentru cetățeni.
Menționăm că proiectul „EU4Accountability”, se desfășoară în perioada 2022-2024, este implementat de un consorțiu format din trei organizații: Asociația Europeană pentru Democrație Locală ALDA, Parteneriatul European pentru Democrație EPD și Organizația neguvernamentală cehă People in Need PIN, se extinde în 10 raioane (Cahul, Comrat, Cimișlia, Fălești, Florești, Glodeni, Rîșcani, Strășeni, Ștefan Vodă, Telenești) și prevede un buget total de 1,5 mln EUR.