Ediția a VII-a a Conferinței Naționale “Antreprenoriatul social: tendințe și provocări pentru un sector în dezvoltare”

conferinta as 2022Asociația obștească „Eco-Răzeni” a organizat la 2 noiembrie 2022, cea de-a VII-a ediție a Conferinţei Naționale pentru Antreprenoriat Social cu genericul “Antreprenoriatul social:  tendințe și provocări pentru un sector în dezvoltare”. În contextul a 5 ani de la adoptarea cadrului legal privind antreprenoriatul social în Republica Moldova, organizatorii și-au propus, pentru ediția din acest an, să readucă la masa de discuție cadrul de reglementare și măsurile de suport pentru dezvoltarea antreprenoriatului social în țara noastră, prezentând, totodată, și experiența țărilor europene (Austria, Serbia) în dezvoltarea și aplicarea cadrului normativ în domeniul antreprenoriatului social. 

Și de această dată, evenimentul a întrunit, fizic și online, peste 100 de participanți: reprezentanți ai Parlamentului Republicii Moldova, ai Ambasadei Austriei în Republica Moldova, Ministerului Economiei, Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, Consiliului raional Ialoveni, ai sectorului asociativ și a mediului academic, experți internaționali și antreprenori sociali din țară.

Conferința a debutat cu un mesaj de salut, adresat audienței de către domnul Marcel SPATARI, Ministrul Muncii și Protecției Sociale, care a reafirmat importanța acestui eveniment anual, declarând „conferința binevenită, deoarece ea aduce în jurul mesei și decidenți, dar și pe cei care implementează acest mecanism, pentru a vedea care sunt soluțiile necesare pentru a stimularea dezvoltării acestui sector în Republica Moldova”. Totodată, domnul Dan PERCIUN, Președintele Comisiei parlamentare Protecție socială, sănătate și familie, a adăugat că evenimentul „este o ocazie bună de a populariza această formă de antreprenoriat care este mai puțin cunoscută, dar care nu doar aduc profit, dar și rezolvă anumite probleme sociale și susțin angajarea persoanelor cu dizabilități”.      

În calitate de partener de organizare a evenimentului, Mag. Gero STULLER, Atașat Special al Ministerului Federal al Austriei pentru Muncă, Afaceri Sociale, Sănătate și Protecția Consumatorului, și-a reiterat interesul pentru susținerea întreprinderilor sociale din Moldova. Potrivit lui, „antreprenoriatul social devine din ce în ce mai important atât în Austria cât și în Republica Moldova, deoarece datorită lui sunt angajate persoanele care nu au șansa de a avea un loc de muncă și acest sector este unul cheie pentru furnizarea serviciilor sociale”. Doamna Patrizia BUSSI, director al Rețelei Europene a Întreprinderilor Sociale de Inserție (ENSIE) a adăugat că antreprenoriatul social este și va rămâne o arie prioritară pe agenda Comisiei europene, care, prin Planul de Acțiune pentru Economia Socială, lansat în decembrie 2021, și-a luat angajamentul de a susține în continuare acest sector în dezvoltare.

Dr. Reinhard MILLNER de la Centrul pentru Dezvoltarea Competențelor OSC-urilor și Întreprinderilor Sociale din cadrul Universității pentru Studii Economice și Business din Viena (Austria) și Dl Miodrag NEDELJKOVIC, director executiv al Inițiativei pentru Dezvoltare și Cooperare din Serbia, au prezentat experiența țărilor europene în dezvoltarea și aplicarea cadrului normativ în domeniul antreprenoriatului social și alte elemente ale ecosistemului.

La încheierea evenimentului, domnul Sergiu GURĂU, Directorul executiv al Asociației obștești “Eco-Răzeni” a concluzionat că necesitatea dezvoltării antreprenoriatului social este una în creștere, iar pentru încurajarea acestui sector a nevoie de a simplifica procedura de înregistrare a întreprinderilor sociale, lansarea programului național pentru finanțarea întreprinderilor sociale, aplicarea cotei zero la impozitul pe venitul nedistribuit, implementarea mecanismului contractelor rezervate și de contractare socială, dezvoltarea brandului național pentru recunoașterea mărfurilor și a serviciilor întreprinderilor sociale.

Tradițional, în cadrul conferinței, a fost organizată și expoziția întreprinderilor sociale din Moldova, în cadrul căreia participanții au avut oportunitatea de a descoperi și aprecia produse autentice, ecologice și de artizanat expuse de șapte întreprinderi sociale naționale: EcoVox, EduJoc, Eco Life for You, Vibe Academy, VRC Moldova, Floare de cireș, Darul Albinelor. 

Eveniment organizat de Asociația obștească „Eco-Răzeni” în parteneriat cu Parlamentul Republicii Moldova și cu sprijinul: Uniunii Europene; Ministerului Federal Austriac pentru Afaceri Sociale, Sănătate și Protecția Consumatorilor; Platformei Naționale din Moldova: Promovarea unui viitor european și o mai bună colaborare cu Forumul Societății Civile din Parteneriatul Estic; Platformei pentru promovarea antreprenoriatului social în Moldova; Asociației obștești „EcoVisio”; Asociației Europene de Filantropie (EVPA); IM Swedish Development Partner.




PORTALUL INFORMATIONAL CIVIC.MD

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Toate anunțurile și articolele sunt adăugate de către membrii comunității. Dacă aveți îngrijorări sau dubii față de un material apărut pe site expediați-ne un mesaj la administrator@civic.md.

Administrația portalului va șterge orice material care instigă la ură sau violență.
Utilizaţi informaţia din acest site pe propriul risc!

Hostingul pentru portalul CIVIC.MD este oferit gratuit de compania Starnet

 starnetlogo

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola