CTJM a incheiat sirul cluburilor de discutii pe teritoriul Republicii Moldova
Centrul Tînărului Jurnalist din Moldova (CTJM), organizaţie naţională care are ca scop susţinerea şi dezvoltarea presei de tineret, a încheiat şirul cluburilor de discuţii pe teritoriul Republicii Moldova la tema traficului de fiinţe umane şi a violenţei în familie.
Pe parcursul a două luni, CTJM a realizat 5 cluburi de discuţii, care s-au desfășurat în Vulcăneşti, Anenii Noi, Şoldăneşti, Rezina şi Grigoriopol.
În cadrul întâlnirilor, circa 100 de tineri jurnalişti au beneficiat de informaţie complexă despre fenomenul violenţei şi al traficului, situaţia la zi, cauze, consecinţe, statistici, legislaţie, soluţii şi dar și servicii existente cu referire la acest aspect.
Tinerii au învăţat cum să abordeze tema traficului de fiinţe umane şi a violenţei în familie din perspectiva unui jurnalist profesionist. Potenţialii jurnaliştii s-au arătat foarte interesaţi de subiect, implicîndu-se activ și oferind chiar Soluţii pentru depășirea problemei.
Traficul de fiinţe umane şi violenţa domestică au fost punctele prioritare în agenda fiecarui Club. Tinerii gazetari sunt pregătiţi să disemineze informaţia în rândurile semenilor lor, în presa şcolară, ziarele de tineret raionale si cele de talie naţională, astfel contribuind la sensibilizarea societăţii cu privire la acest fenomen negativ.
Violenţa în familie şi traficul de fiinţe umane sunt două dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă Republica Moldova. Fiecare a patra femeie din ţară este victimă a violenţei în familie, fie fizică, sexuală, psihologică sau economică. În perioada 2000-2008, Misiunea în Moldova a Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie a identificat şi asistat peste 2.443 de victime ale traficului de fiinţe umane, numărul real al persoanelor traficate fiind însă mult mai mare.
Acţiunea face parte din proiectul” Stop TRAFICULUI de fiinţe umane şi VIOLENŢEI în familie” implementat de către Centrul Tînărului Jurnalist din Moldova(CTJM), cu sprijinul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Fondului ONU pentru Populaţie (UNFPA), Misiunii în Moldova a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa(OSCE) şi este finanţată de Guvernul Japoniei, prin Fondul ONU pentru Securitate Umană