Jurnalismul de investigație, „un stil de viață care îți ține mintea ascuțită și nervii încordați”

JILuna martie la Școala de Studii Avansate în Jurnalism a fost marcată de unul dintre cele mai complexe, complicate și așteptate cursuri – Jurnalismul de investigație. Timp de zece zile, studenții/-tele au învățat cum se face anchetarea, din punct de vedere jurnalistic, a celor mai grave fenomene societale, cum ar fi: corupția, spălarea de bani, criminalitatea organizată, abuzurile de tot felul, carențele și erorile sistemului judiciar ș.a. pe care anumite persoane încearcă să le ascundă de ochiul public. La elaborarea anchetelor de acest gen discipolii/-ele Școlii au fost ghidați/-te de Olga Ceaglei și Nicolae Cușchevici, reporteri RISE Moldova.   

Pe parcursul celor două săptămâni de curs, participanții/-tele au aflat ce este jurnalismul de investigație, ce tipuri de surse există, cum se realizează (pre)documentarea, structurarea şi arhivarea informațiilor, precum și redactarea, editarea, verificarea și publicarea datelor. Tinerii/-ele au fost de asemenea familiarizați/-te cu motoarele de căutare și hărțile online pe care le folosesc jurnaliștii, au luat cunoștință de anumite legi și instituții relevante, au consultat registrul bunurilor imobiliare, versiunea gratuită a Cadastrului, și au efectuat căutări în baze de date oficiale și neoficiale. Totodată, cursanții/-tele au aflat despre drepturile jurnaliștilor, dar și detalii legate de riscurile și avantajele activității unui jurnalist sub acoperire. Instructorii le-au vorbit și despre importanța jurnalismului investigativ pentru o societate fragmentată și pe alocuri debusolată, cum este cea moldovenească. Pentru Olga Ceaglei „Jurnalismul de investigație e mai mult decât o meserie. E un stil de viață care îți ține mintea ascuțită și nervii încordați”. Iar pentru Nicolae Cușchevici, care este și absolventul Școlii, meseria pe care o face cu pasiune este aidoma unui „filtru prin care treci nu doar informația pe care o aduni când lucrezi la un material, ci și cea cu care te confrunți în viața cotidiană”.

Ca și în cazul celorlalte discipline de la ȘSAJ, partea teoretică a fost urmată de cea practică. Studenții/-tele și cele patru persoane înscrise suplimentar la „Jurnalismul de investigație” s-au „înarmat” cu mult curaj și răbdare și au realizat propriile cercetări pe care le-au prezentat în ultima zi de curs.




PORTALUL INFORMATIONAL CIVIC.MD

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Toate anunțurile și articolele sunt adăugate de către membrii comunității. Dacă aveți îngrijorări sau dubii față de un material apărut pe site expediați-ne un mesaj la administrator@civic.md.

Administrația portalului va șterge orice material care instigă la ură sau violență.
Utilizaţi informaţia din acest site pe propriul risc!

Hostingul pentru portalul CIVIC.MD este oferit gratuit de compania Starnet

 starnetlogo

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola