Primul sondaj în domeniul Culturii 2020 - surprinde

În cadrul proiectului ,,Popasuri Culturale" a fost realizat un sondaj la care au participat peste 400 de angajați din domeniul culturii. 

,,Sunt date destul de confuze. 88,0% din angajații instituțiilor culturale consideră, că situația în domeniul culturii este bună și foarte bună, în timp ce doar 67,0% activează în clădiri, care pot fi considerate satisfăcătoare, doar 61,0% participă la discutarea bugetului culturii și doar 59,0% cunosc bugetul lor. Cum pot fi comentate aceste date?" - spune Veaceslav Reabcinschi, directorul Centrului de Politici Culturale. 
Mai jos vedeți rezultatele sondajului realizat de către ONG ,,Cultural Events" în șase raioane din Nordul Moldovei. 

RAPORT EXECUTIV FINAL 2 pe oparte 01

⭕️ RECUNOAȘTEREA CULTURII.
 Procesul de descentralizare împiedică dezvoltarea generală a regiunilor din nordul Moldovei.
 Nivelul ridicat al birocrației și lipsa eficienței în administraţia publică limitează arealul de dezvoltare a culturii.
 Resursele culturale din orașe și regiuni din nordul RM. sunt încă mult subestimate ca puncte forte ale dezvoltării locale și regionale, din cauza lipsei know-how-ului și coordonării între autorități.
 Dialogul intercultural complex dintre comunitățile țării nu transformă diversitatea culturală într-un avantaj distinctiv.
 Participarea generală la cultură este redusă și cheltuielile lipsesc, datorită faptului că acest domeniu este perceput de către APL ca unul nesemnificativ, care doar consumă resurse.

⭕️POLITICI ȘI PARTICIPAREA DIRECTĂ ÎN CADRUL APL.
 Oamenii sunt îndepărtați de la consiliile raionale unde se elaborează și se aprobă bugetul fără consultarea lor.
 Comunitatea profesională este fragmentată, cu o slabă identificare și interacțiune comună, membrii săi luptându-se pentru resurse și posibilități în loc să coopereze.
 Este dificil accesul la locuri și spații publice unde specialiştii din domeniu (directorii Caselor de Cultură; bibliotecarii, muzeografii, profesorii instituțiilor cu profilul ,,arte,, ong-iștii) pot să se întâlnească, să experimenteze și/sau să expună.
 Infrastructura publică culturală este subdezvoltată, puțin utilizată, nu este clară sau nu susține comunitatea creativă.

⭕️FINANȚAREA ȘI ACCESUL LA GRANTURI.
 În sistemul de finanţare de stat a artei și culturii lipsește o instituție autonomă având ca obiect diversitatea părţilor interesate de echitatea finanțărilor de la bugetul public.
 Cadrul de reglementare care încurajează sponsorizarea este limitat.
 Accesul la diverse surse de finanțare este limitat de către APL.
 Nu există un centru metodic/educațional național sau/și regional.
 Nu există posibilitatea de a beneficia de cursuri anuale de perfecționare sau educare pe tot parcursul activității.
 Numărul profesiilor culturale și creative nu este recunoscut oficial.
 Lipsa unui cadru legal care prevede o expertiză a colectării fondurilor și destinația banilor obținuți pe contul special din activitatea economică/prestări servicii. Banii nu se cheltuie pe dezvoltarea instituțiilor culturale, primăriile își rezolvă alte probleme care contravin normelor legale și politicei de dezvoltare instituțională.

Notă: Datele din graficele statistice sunt bazate pe cercetarea a 629 de chestionare îndeplinite de către angajații din domeniul culturii din șase raioane din Nordul Republicii Moldova.

RAPORT EXECUTIV FINAL 2 pe oparte 03

RAPORT EXECUTIV FINAL 2 pe oparte 04RAPORT EXECUTIV FINAL 2 pe oparte 05RAPORT EXECUTIV FINAL 2 pe oparte 06RAPORT EXECUTIV FINAL 2 pe oparte 07RAPORT EXECUTIV FINAL 2 pe oparte 08RAPORT EXECUTIV FINAL 2 pe oparte 09RAPORT EXECUTIV FINAL 2 pe oparte 10




PORTALUL INFORMATIONAL CIVIC.MD

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Toate anunțurile și articolele sunt adăugate de către membrii comunității. Dacă aveți îngrijorări sau dubii față de un material apărut pe site expediați-ne un mesaj la administrator@civic.md.

Administrația portalului va șterge orice material care instigă la ură sau violență.
Utilizaţi informaţia din acest site pe propriul risc!

Hostingul pentru portalul CIVIC.MD este oferit gratuit de compania Starnet

 starnetlogo

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola