10 ani de Parteneriat Estic: 35 de tineri din Republica Moldova, Georgia și Ucraina au simulat o Reuniune Ministerială a Parteneriatului Estic

buna all site

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), în parteneriat cu Platforma Națională a Forumului Societății Civile a Parteneriatului Estic și cu suportul Fundației Konrad Adenauer, a organizat, în perioada 20-22 martie curent, cea de-a 4-a ediție a Școlii IPRE cu genericul „A 10-a aniversare a Parteneriatului Estic (PaE): Rezultate și Perspective”. La ediția din acest an au participat 35 de tineri din Republica Moldova, Georgia și Ucraina.

În deschiderea Școlii din acest an cu un discurs de salut dar și despre rezultatele celor 10 ani de Parteneriat Estic au venit Excelența Sa, Peter Michalko, Șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Excelența Sa, Daniel Ionița, Ambasadorul României în Republcia Moldova și Iulian Groza, Director Executiv IPRE.

„Școala din acest an este dedicată împlinirii a zece ani de la lansarea Parteneriatului Estic și respectiv întrunește tineri din practic toate țările acestuia. Avem participanți din Georgia, Ucraina, Belarus, Armenia, care vin împreună cu colegii din Republica Moldova și UE, să afle mai multe despre ce s-a întâmplat în Parteneriatul Estic în acești 10 ani și să formuleze ideile lor, ca și tineri, ce se va întâmpla în viitorul apropiat și care va fi relația acestor țări cu UE”, a menționat Mariana Platon, manager de proiect IPRE.

În cea de a doua zi, tinerii au participat la un panel de discuții, moderat de Andrei Popov, președintele Institutului pentru Inițiative Strategice, în cadrul cărora s-a discutat despre viziunea Uniunii Europene privind perspectiva PaE. La panel au participat: Excelența Sa, Anna Lyberg, Ambasadoarea Suediei la Chișinău, Excelența Sa, Bartłomiej Zdaniuk, Ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, Excelența Sa, Angela Ganninger, Ambasadoarea Germaniei la Chișinău și  Excelența Sa, Pascal Le Deunff, Ambasadorul Franței în Republica Moldova.

În cea de a doua parte a zilei, participanții au discutat pe marginea viziunilor Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei, asupra problemelor și viitorului PaE. La panel au participat: Daniela Morari, Secretarul de Stat pentru integrare europeană, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, Excelența Sa, Merab Antadze, Ambasadorul Georgiei în Republica Moldova și Evgen Tkachuk, prim-secretar al Ambasadei Ucrainei la Chișinău.

De asemenea, un alt panel din ziua a doua a fost dedicat dificultăților și reușitelor PaE în viziunea reprezentanților societății civile, la care au participat: Ina Coșeru, membră al Comisiei de coordonare a Forumului Societatii Civile al Parteneriatului Estic, Ludmila Nofit, Coordonatoare de program, Asociația pentru Politica Externă, Alexandru Musteață, Director de Programe, Fundația Soros Moldova și Vladislav Gribincea, Președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova.

După sesiunile de informare și discuții, participanții la Școala de primăvară IPRE au fost împărțiți în mai multe echipe, care au avut drept scop să simuleze Reuniunea Ministerială a Parteneriatului Estic, iar fiecare participant a reprezentat miniștrii de externe ai UE, ai Parteneriatului Estic, Serviciului European de Acțiune Externă și a Comisiei Europene.

„Noi ne-am aflat în locul miniștrilor și am încercat să înaintăm interesele țărilor noastre, precum și să ne gândim la ideea cum poate Parteneriatul Estic să avanseze și să ia un pic un alt format, o altă structură”, a menționat Anastasia Eșanu, participantă din Republica Moldova.

„Am lucrat în echipa „Europa Centrală”. Eu am încerc să mențin echilibrul și a fost o experiență interesantă pentru a înțelege ce se întâmplă atunci când ajungi în pielea miniștrilor delegați de Germania, Ucraina sau Republica Moldova”, Mariia Symonova, participantă din Ucraina.

„Am făcut o simulare a exact cum merg negocierile și care este esența lor. Am aflat cum putem media diferențele de poziții, totodată ținând cont de interesele fiecărei părți. E un lucru destul de dificil, deoarece avem aproape 30 de țări, care fac parte din UE și cele din Parteneriatul Estic”, a spus Vladislav Kaim.

În ultima zi a evenimentului participanții au elaborat și aprobat o Declarație Finală, care include o evaluare a rezultatelor-cheie și a propunerilor pentru viitorul Parteneriatului estic după anul 2020. De asemenea, toți participanții au fost premiați cu certificare de participare.

Pentru mai multe detalii consultați aici Declarația Finală.

Reamintim că Școala de primăvară „A 10-a aniversare a Parteneriatului Estic: Rezultate și Perspective”, a fost organizată de IPRE, în parteneriat cu Platforma Națională a Forumului Societății Civile al Parteneriatului Estic din Republica Moldova și cu susținerea financiară Fundației Konrad Adenauer (KAS).




PORTALUL INFORMATIONAL CIVIC.MD

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Toate anunțurile și articolele sunt adăugate de către membrii comunității. Dacă aveți îngrijorări sau dubii față de un material apărut pe site expediați-ne un mesaj la administrator@civic.md.

Administrația portalului va șterge orice material care instigă la ură sau violență.
Utilizaţi informaţia din acest site pe propriul risc!

Hostingul pentru portalul CIVIC.MD este oferit gratuit de compania Starnet

 starnetlogo

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola