ONG-uri cer pedepsirea celor care admit si aplica tortura in Moldova

7201golosceapov.jpgMai multe ONG-uri cer Procuraturii Generale (PG) si Ministerului Afacerilor Interne (MAI) sa ancheteze cazurile de tortura, in special cele rezultate in urma violentelor din aprilie, si sa demita politistii care se fac vinovati de rele tratamente. Reprezentanti ai acestor organizatii pichetat joi, 2 iulie, PG, dupa care au marsaluit spre ministerul de interne, unde au continuat actiunea, transmite Info-Prim Neo.

Participantii au purtat bandaje simbolice, semn ca au fost torturati. Au informat trecatorii despre formele torturii si i-au chemat sa se solidarizeze cu victimele, semnand cateva demersuri pe coli mari. Acestea au fost transmise procurorilor, dupa care manifestantii s-au indreptat spre MAI.

Manifestatia continua actiunile de protest initiate la 26 iunie, cu ocazia marcarii Zilei Internationale a ONU pentru sustinerea victimelor torturii.

„Noi intelegem ca un singur efort facut intr-o singura zi este absolut ineficient pentru a atrage atentia publicului asupra inadmisibilitatii torturii. Am inteles ca trebuie sa prelungim astfel de actiuni", a spus Sergiu Ostaf, director executiv al Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO).

Evghenii Golosceapov, directorul executiv al organizatiei Amnesty International Moldova, a spus ca actiunea este una simbolica, insa ea vine sa atentioneze despre lucruri grave. „Cazuri de tortura mai sunt in Moldova", a declarat acesta.

Peste 1500 de semnaturi au fost colectate in cadrul campaniei „Împreuna impotriva torturii", lansata de Amnesty International Moldova la 26 iunie.

Potrivit celui mai recent studiu, lansat joi, 1 iulie, de mai multe ONG-uri, in jur de 700 de persoane au fost retinute de politie in urma evenimentelor din 7 aprilie. Mai mult de jumatate dintre acestia sustin ca au fost maltratati sau batuti de catre politisti.

Solicitata de Info-Prim Neo, sefa serviciului de presa al PG, Maria Vieru, a spus ca in perioada 12 aprilie - 26 iunie doar 95 de persoane au depus sesizari la procuratura ca au fost batute de ofiterii organelor de forta. În prezent 6 dintre acestea se examineaza, insa nici intr-un caz nu a fost inceput procesul de judecata.

Maria Vieru a mai spus ca fiecare solicitare a protestatarilor va fi examinata in parte, iar daca vor fi temeiuri pentru a incepe urmarire penala, acest lucru se va face.

Sefa serviciului de presa al MAI, Ala Meleca a reiterat ca ministerul respecta Legea cu privire la intruniri, evitand sa faca alte declaratii. 

 

Info-Prim Neo

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola