Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 11787

Jurnalismul de investigație: scoatem în vileag ceea ce unii ar vrea să ascundă

investigatie stireCe este o ipoteză? Dar interviul de confruntare? Cum stabilim corect o strategie de documentare? Cum verificăm probele? Unde găsim subiecte interesante și de interes public? Ce calități trebuie să aibă un reporter de investigație? Subiectele au fost discutate, analizate și cercetate în cadrul unuia dintre cele mai complexe cursuri de la ȘSAJ - Jurnalismul de investigație.

O anchetă reportericească pornește întotdeauna de la o idee și are drept scop elucidarea unor fapte sau acțiuni pe care unii au dorit să le ascundă de opinia publică”, cu această teză a început prima zi de curs la ȘSAJ instructoarea Alina Radu, directoarea publicației „Ziarul de Gardă”. Jurnalista le-a prezentat studenților un manual online, care cuprinde toată informația necesară unui jurnalist de investigație începător. Discipolii au aflat ce este o investigație și care sunt particularitățile unei anchete reportericești. O atenție sporită a fost acordată subiectului ce vizează drepturile jurnaliștilor. Studenții au aflat multe detalii despre riscurile, dar și despre avantajele muncii unui jurnalist sub acoperire.

A urmat partea practică, în cadrul căreia tinerii au avut de realizat, de sine stătător, propria investigație jurnalistică. Ghidați de Victor Moșneag, reporter la „Ziarul de Gardă”, ei au învățat să stabilească corect ipoteza investigației, au testat observațiile pe teren și pre-documentarea, au lucrat cu bazele de date naționale și internaționale și au testat interviul de confruntare. Instructorul a discutat cu studenții despre surse și modul în care se lucrează corect cu ele.

Jurnaliștii în devenire au aflat în ce cazuri reporterii au dreptul să nu divulge numele sursei, în ce mod ar trebui să reacționeze la zvonuri și cum să nu se lase manipulați de către cei care le furnizează informația. „Bazați-vă întotdeauna pe date și cifre exacte și nu uitați că interesul public trebuie să prevaleze în orice investigație jurnalistică”, a concluzionat la sfârșitul cursului Victor Moșneag.  

Unde și cum găsim subiecte pentru investigații? Această întrebare și-au pus-o mulți dintre studenți. Pentru a-i ajuta să se orienteze mai ușor în amalgamul de știri și evenimente, instructorii au invitat la curs doi reporteri de investigație. Liuba Șevciuc, jurnalistă la RISE Moldova și Anatolie Eșanu, reporter la „Ziarul de Gardă” și, totodată, absolvent al ȘSAJ, au discutat cu studenții despre specificul muncii unui reporter de investigație, au analizat pașii de realizare a acesteia și au comentat cele mai răsunătoare investigații jurnalistice.

Studenții au mărturisit, pe final de curs, că la acest moment jurnalismul de investigație pare să fie una dintre cele mai complicate componente ale meseriei. Asta, deoarece presupune mult mai multă responsabilitate și corectitudine, mai multă curiozitate și curaj. „Curaj de a spune lucrurilor pe nume”, crede studenta Diana Petrușan. „Pe parcursul acestui curs am avut senzația că sunt într-un film de acțiune, unde continuarea te ține mereu în suspans. Cauți informații și la fiecare detaliu găsit te bucuri cu naivitatea unui copil. Și aici intervine partea cea mai interesantă - ceea ce ai aflat tu trebuie să afle o lume întreagă”, a specificat Diana. „Acest curs ne-a învățat să trecem peste frica de a discuta cu funcționarii și demnitarii despre ilegalitățile comise de ei, de a le pune întrebări incomode și de a le cere explicații”, a mai adăugat studentul Andrei Cebotari.

Astăzi, la Școala de Studii Avansate în Jurnalism, a început următorul curs de specialitate - Jurnalism de mediu.

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola