Agenda CJI pentru luna noiembrie

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) vine în luna noiembrie cu evenimente interesante pentru jurnaliști.

Începând cu data de 21 noiembrie, cu sprijinul financiar al Ambasadei Olandei la București, vom organiza în premieră la Chișinău ediția locală a celei mai importante expoziții de fotojurnalism la nivel global, The World Press Photo Exhibition 2017. Aceasta va fi deschisă publicului larg zilnic între orele, 10.00- 20.00, în incinta Centrului Comercial „Jumbo”, etajul 4. Expoziția va dura până pe 13 decembrie.

Departamentul Media Azi și Cercetare vă va informa prin intermediul platformei sale Media-azi.md despre principalele evenimente din mass-media, între care și Forumul Mass-media, care se va desfășura în luna noiembrie. La rubrica de comentarii vom aborda probleme legate de intrarea în vigoare, începând cu 1 octombrie 2017, a noilor prevederi din Codul Audiovizualului, care obligă radiodifuzorii să difuzeze minimum 8 ore pe zi conținut autohton. Într-un alt comentariu ne vom referi la modul în care politicienii exploatează noile medii. Tot în luna noiembrie, pe portalul Media-azi.md veți putea citi un interviu cu experta media din Sankt-Petersburg, Natalia Belogrudova, despre problemele cu care se confruntă portalurile din Moldova și din spațiul ex-sovietic. În cadrul emisiunilor Media Azi vor aborda subiecte de actualitate ce țin de mediul jurnalistic.

În același timp, portalul de educație mediatică Mediacritica.md va relua publicarea studiilor de caz, în care vor fi demascate tehnicile de manipulare la care recurg unii jurnaliști atunci când relatează despre subiecte de actualitate social-politică. Vom publica știri și vom lansa o serie de tutoriale video din care veți afla cele mai actuale și mai importante informații despre abilitățile digitale pe care trebuie să le stăpânească orice utilizator de internet. Rubrica populară ABC-ul presei va fi redeschisă cu reportaje video despre aplicațiile mobile de știri și noile profesii în media, cum e cea de social media manager.

În cadrul proiectului MEDIA-M, implementat în parteneriat cu Internews, vom organiza un curs de instruire la tema „Prelucrarea datelor și fact-checking”. Un expert internațional și unul național vor ajuta jurnaliștii să înțeleagă mai bine instrumentele și metodele de verificare a datelor în procesul de documentare, precum și să deprindă abilitățile esențiale pentru utilizarea datelor în realizarea materialelor jurnalistice.

În cadrul proiectul Consolidarea Independenței în mediile de comunicare din Moldova, Ucraina și Georgia, va avea loc European cafe la Ungheni, unde va fi abordat subiectul startupurile pentru tineri.

De asemenea, va fi lansat cel de-al cincilea pachet multimedia din programul Moldova plus. Materialele realizate abordează subiectul violenței în familie și sunt realizate de echipa Moldova.org.

În perioada 16-18 noiembrie, la Kiev va avea loc Laboratorul de inovații media „Gamification și implicarea publicului”. La eveniment vor participa trei echipe din Moldova, care vor concura pentru un grant de 2.000 de euro pentru implementarea ideilor de proiecte la care vor lucra pe parcursul laboratorului.

În cadrul proiectului „Consolidarea libertății de opinie din Republica Moldova” vor continua lecțiile de educație mediatică pentru tineri. În paralel, pe 2-3 noiembrie se vor desfășura activități de follow-up a cursului opțional „Educație pentru Media”, în care profesoarele își vor prezenta proiectele didactice adaptate pentru predare în cadrul orelor de dirigenție, la ședința cu părinții sau la seminarul cu catedra de învățământ primar.

Continuă campania ”Presa echilibrează genul!”, în cadrul căreia vor fi lansate următoarele emisiuni ”Împărțit la doi”.

Studenții Școlii de Studii Avansate în Jurnalism vor avea parte de instruiri în domeniile jurnalismului de televiziune și radio. Luna noiembrie debutează cu două cursuri de specialitate – Jurnalismul Radio și Jurnalismul TV. Timp de câteva săptămâni, discipolii școlii vor lucra în regim de redacție. Aceștia vor fi instruiți și ghidați de cei mai buni instructori din domeniul radioului: Tamara Grejdeanu, Liliana Barbăroșie și Diana Raileanu, reportere la Radio „Europa Liberă”, precum și Liliana Nicolae, jurnalistă la Radio Europa FM (România). În cea de-a doua parte a lunii, studenții ȘSAJ vor parcurge cursul de Jurnalism TV cu instructorii Dorin Scobioală, director al casei de producții CAT Studio și corespondent Reuters și Antena 3 în Republica Moldova, și Dumitru Marian, producător TV și director al casei de filme AltFilm.

În același timp, modificările ce țin de legile pe segmentul mass-media vor fi urmărite de Departamentul Politici și Legislație Media. La fel, va apărea și buletinul legislativ nr. 86 pentru lunile septembrie-octombrie.

Activitățile CJI sunt susținute financiar de către: Internews, SIDA, OSCE, Deutsche Welle Akademie prin Ministerul Federal pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare din Germania, FHI 360 și Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID).




PORTALUL INFORMATIONAL CIVIC.MD

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Toate anunțurile și articolele sunt adăugate de către membrii comunității. Dacă aveți îngrijorări sau dubii față de un material apărut pe site expediați-ne un mesaj la administrator@civic.md.

Administrația portalului va șterge orice material care instigă la ură sau violență.
Utilizaţi informaţia din acest site pe propriul risc!

Hostingul pentru portalul CIVIC.MD este oferit gratuit de compania Starnet

 starnetlogo

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola