Vizită de studiu și schimb de experiență pentru cele 6 echipe SVIS Moldova

În zilele de 1-2 iunie 2017 a fost organizată prima vizită de familiarizare a specialiștilor din Serviciul Integrare Socio-Profesională, realizată în cadrul proiectul „Inițiative comune ale organizațiilor societății civile de pe ambele maluri ale Nistrului în vederea integrării socio-profesionale a tinerilor defavorizați din Republica Moldova” (SVIS Moldova).

Vizita a avut drept scop familiarizarea membrilor rețelei „SVIS Moldova” cu experiența Asociației „Demos” din mun. Edineț în realizarea Serviciului Integrare Socio-Profesională a tinerilor dezavantajați în nordul țării.

Organizația gazdă, având o experiență de 9 ani în dezvoltarea și promovarea Serviciului Integrare Socio-Profesională a tinerilor defavorizați a reușit să ofere în doar 2 zile un program vast și variat, care acoperă toate domeniile de activitate ale serviciului.

Cei 30 participanți la vizită au avut posibilitatea să cunoască modele concrete de colaborare cu APL și instituții de stat în vederea integrării profesionale a beneficiarilor SVIS. Exemple relevante au demonstrat primăriile din mun. Edineț și s. Viișoara (raionul Edineț); din s. Dângeni, (raionul Ocnița), precum și Agenţia Teritorială pentru Ocuparea Forţei de Muncă Ocnița.  

În cadrul vizitei la ATOFM Ocnița, Rodica Lazăr, șefa Agenției, a subliniat importanța colaborării cu echipa SVIS a asociației „Demos” în vederea integrării în câmpul muncii a tinerilor. Datorită spectrului larg de servicii oferite de SVIS: servicii sociale, educative, juridice, psihologice și abilitare economică, numărul tinerilor neangajați cu vârsta de 18 - 35 ani este în scădere. Raionul Ocnița are cel mai mare număr de șomeri din republică, numărul total fiind de 1844, dintre care 1003 sunt femei, 100 sunt tineri cu vârsta 16 - 24 ani iar 120 reprezintă tineri între 25 și 29 ani.

O altă intervenție socială, adusă drept exemplu participanților la vizită a fost colaborarea cu agenții economici din regiune în vederea angajării legale a tinerilor defavorizați. În acest sens, au fost efectuate 4 vizite la locul de muncă a beneficiarilor din mun. Edineț, or. Ocnița, satele Grinăuți-Moldova și Dângeni din raionul Ocnița.

Viorica Orac, coordonator SVIS Nord a menționat atitudinea pro-activă și implicarea civică a agenților economici locali, care împreună cu echipa multidisciplinară se implică în soluționarea cazurilor dificile, identifică diferite metode de responsabilizare a tinerilor defavorizați pentru a le asigura un loc de muncă și un trai decent.

Un impact deosebit asupra participanților în această vizită l-au avut ”istoriile de succes” din fazele anterioare ale SVIS (2014-2016) și anume lansarea afacerilor proprii de către beneficiarii serviciului. Datorită SVIS (instruire, elaborarea planului de afaceri, consultanță specializată, strat-up), beneficiarii vizitați au reușit să deschidă și gestionează eficient în prezent saloane de frumusețe, ateliere de reparație a calculatoarelor și telefoanelor mobile, ateliere de croitorie ș.a., astfel răspunzând necesităților comunității în care trăiesc și asigurându-și un nivel de trai mai decent.

O componentă importantă a SVIS Moldova o constituie asigurarea beneficiarului cu un loc de trai prin intervenția „Locuințe Asistate”. Specialiștii din serviciu au cunoscut patru realități diferite, dar cu specific comun, din satele Lipnic și Dângeni, raionul Ocnița, satul Viișoara și mun. Edineț. Locuința Asistată reprezintă un spațiu închiriat cu suportul SVIS, în care beneficiarul își crează condiții de viață independentă. În sprijinul tinerilor se alocă un ajutor material pentru achitarea chiriei, a serviciilor comunale, precum și pentru necesități de bază (alimentație, textile etc.)

În cadrul schimbului de experiență, participanții au avut posibilitatea să cunoască și lucrul direct cu beneficiarul, participând personal, la intervenții precum „Accesarea serviciilor bancare”, și „Realizarea cumpărăturilor conform listei de necesități”.

Dl. Constantin Cojocari, Primar de Edineț, a subliniat importanță colaborării dintre sectorul public și cel asociativ.  În acest sens, a prezentat grupului „Parcul Industrial Edineţ”, inaugurat în octombrie 2013, unde activează printre altele și o fabrică modernă de producere a concentratelor de sucuri din mere ce funcționează pe bază de biocombustibil. Administrată de grupul de companii „T.B. Fruit”, fabrica a favorizat crearea în regiune a sute de locuri de muncă, precum și o piață de desfacere a produselor autohtone, mai cu seamă pentru producătorii de mere din regiune.

Această vizită a constituit o oportunitate de cunoaștere și stabilire a relațiilor de colaborare cu administrația fabricii în vederea instruirii și angajării ulterioare a tinerilor defavorizați beneficiari SVIS. În cadrul vizitei, participanții s-au cunoscut și cu modelul de întreprindere socială ”Împreună Edineț”, în care persoane cu necesități speciale prestează cetățenilor servicii de spălătorie și confecții.

„Apreciem înalt colaborarea primăriei mun. Edineț cu societatea civilă în domeniul dezvoltării și susținerii păturilor social-vulnerabile, abordarea competentă a primarului municipiului Constantin Cojocari față de dezvoltarea mediului de afaceri, care duce la crearea locurilor de muncă pentru populația locală. Susținerea proiectelor AO ”Demos” de către APL contribuie la realizarea calitativă a serviciilor adresate tinerilor dezavantajați, îmbunătățirea calității vieții lor și la reducerea migrației populației”, a concluzionat Galina Burlaca, președintele Asociației „Serdțe” (Bender).

Reţeaua „SVIS Moldova” este compusă din 6 ONG-uri resursă de pe ambele maluri ale râului Nistru. „SVIS Moldova” deservește municipiile Tiraspol, Bender și 11 raioane beneficiare ale proiectului: Edineț, Ocnița, Orhei, Rezina, Căușeni, Ștefan-Vodă, Slobozia, Dubăsari, Grigoriopol, Râbnița, Camenca.

Proiectul „Inițiative comune ale organizațiilor societății civile de pe ambele maluri ale Nistrului în vederea integrării socio - profesionale a tinerilor defavorizați din Republica Moldova” (SVIS Moldova) este implementat de A.O. „DEMOS” în parteneriat cu Asociațiile Obștești „Amici dei Bambini Moldova” și „Serdțe”, în cadrul programului „Sporirea Măsurilor de Încredere” (CBM IV), finanţat de Uniunea Europeană, co-finanțat de către Caritas Viena, Municipalitatea Viena și un donator privat din Europa.




PORTALUL INFORMATIONAL CIVIC.MD

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Toate anunțurile și articolele sunt adăugate de către membrii comunității. Dacă aveți îngrijorări sau dubii față de un material apărut pe site expediați-ne un mesaj la administrator@civic.md.

Administrația portalului va șterge orice material care instigă la ură sau violență.
Utilizaţi informaţia din acest site pe propriul risc!

Hostingul pentru portalul CIVIC.MD este oferit gratuit de compania Starnet

 starnetlogo

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola