Discuţii STOP FALS!: “Ştirile false scad din încrederea consumatorilor în toţi jurnaliştii, inclusiv în cei care îşi fac corect meseria”

La Chişinău a avut loc o nouă şedinţă a Clubului de discuţii STOP FALS!, organizat de Asociaţia Presei Independente (API) în cadrul Campaniei media împotriva informaţiei false şi tendenţioase. Invitaţi la şedinţă au fost jurnalişti şi experţi media din Consiliile de Presă ale ţărilor Parteneriatului Estic (Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Moldova, Ucraina) şi Federaţia Rusă, care au discutat despre calitatea jurnalismului din regiune şi modul este combătută propaganda informaţională, ştirile false şi tendenţioase.

„Din păcate, legislaţia R. Moldova nu este suficient de dură pentru a stopa fenomenul propagandei. Pluralismul de opinii este tot mai rar întâlnit, aşa cum majoritatea televiziunilor sunt controlate de politicieni care se implică în politica editorială a posturilor, iar acest fapt a fost foarte vizibil în ultima campanie electorală. Numai printr-un efort comun de consolidare a breslei jurnalistice din mai multe ţări vom putea lupta cu propaganda informaţională”, a menţionat Petru Macovei, directorul executiv al API.

„Propaganda din Moldova este mică în comparaţie cu ceea ce se întâmplă în Rusia. Şi acolo avem societate civilă care se opune propagandei, dar nu este sufient pentru că aceste eforturi nu sunt arătate la posturile TV care manipulează. Tatăl meu are peste 90 de ani şi toată ziua urmăreşte ştirile şi emisiunile difuzate la televizor. Oricât ai discuta cu el, oricum el rămâne convins că ştirile prezintă adevărul, deşi realitatea de foarte multe ori este alta”, a precizat Iurii Kazakov, reprezentant al Colegiului pentru plângerile împotriva mass-mediei din Federaţia Rusă. „Cea mai mare problemă este lipsa de capacitate şi de dorinţă a unor jurnalişti de a verifica informaţiile înainte de a le publica sau de a le prelua din internet”, consideră Aliona Boldîreva din Rusia.

Despre propaganda din Ucraina, Oleksii Pogorelov, reprezentantul Comisiei de etică jurnalistică din Ucraina, susţine că este un fenomen cu două tăişuri. „În Ucraina este uşor să te manifeşti împotriva propagandei ruseşti. Eşti considerat patriot. Altă problemă apare când te împotriveşti propagandei interne, ucrainene. Falsurile publicate în presa angajată diminuează încrederea oamenilor în toţi jurnaliştii, inclusiv în cei care îşi fac corect meseria...”.

În opinia lui Boris Navasardian, reprezentantul Clubului de Presă din Armenia, un factor important care influenţează răspândirea propagandei sunt resursele financiare ale mass-media. „Unele redacţii, având un buget mic, acceptă aceste jocuri murdare pentru a rezista financiar”.

„În Azerbaijan, în anii `90 presa era mai puternică, mai independentă. Era şi presă care susţinea guvernarea, dar aveam şi presă de opoziţie care critica autorităţile. Astăzi, aproape că nu mai avem presă independentă care să spună adevărul”, a precizat Yadigar Mammadli, reprezentant al Consiliului de Presă din Azerbaijan.

„Situaţia din Georgia este în mare parte similară celei din Republica Moldova, iar noi încercăm să contracarăm fenomenul dezinformărilor şi a propagandei. Avem un site unde dezminţim falsurile publicate de media din Georgia. Apropo, cele mai frecvente surse citate în ştirile false sunt politicienii, în special, în campaniile electorale. Deseori, politicienii deliberat lansează falsusri. Astfel, este foarte important ca jurnaliştiii să nu se lase influenţaţi de declaraţiile politicienilor şi să le verifice înainte de a le publica, iar atunci când îi invită în studiourile de televiziune să fie mai duri şi să le pună întrebări de confruntare”, a propus Maya Metskhvarishvili, reprezentanta Cartei pentru etica jurnalistică din Georgia.

La final, participanţii la discuţii au reiterat apelul către breasla jurnalistică, dar şi societatea civilă din ţările afectate de propagandă şi manipulare informaţională să-şi unească eforturile şi să continue activităţile de combatere a acestui fenomen şi de educaţie a consumului critic de presă.

Evenimentul a fost organizat în cadrul Campaniei media împotriva informaţiei false şi tendenţioase STOP FALS!, desfăşurată de Asociaţia Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Asociația Telejurnaliștilor Independenți din Moldova (ATVJI).

Pentru detalii, contactați-o pe Diana Lungu, coordonatoare comunicare API, la numărul de telefon 0 22 210602 sau la adresa de e-mail diana.lungu@api.md




PORTALUL INFORMATIONAL CIVIC.MD

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Toate anunțurile și articolele sunt adăugate de către membrii comunității. Dacă aveți îngrijorări sau dubii față de un material apărut pe site expediați-ne un mesaj la administrator@civic.md.

Administrația portalului va șterge orice material care instigă la ură sau violență.
Utilizaţi informaţia din acest site pe propriul risc!

Hostingul pentru portalul CIVIC.MD este oferit gratuit de compania Starnet

 starnetlogo

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola