Studentii discuta despre contributia volutnariatului la dezvoltarea societatii
Miercuri, 11 februarie 2008, in sala cinematografului "Flacara", Uniunea Nationala a Studentilor si Tineretului din Moldova (UNSTM) a organizat Conferinta interuniversitara "Contributia voluntariatului la dezvotlarea societatii civile". La conferinta au participat studenti de la USM, ASEM, USEM, UTM, care au vorbit asupra conceptului de voluntariat sub diferite aspecte: de la nivel de notiuni si cum este perceput voluntariatul de catre cetateni, importanta acestuia pentru dezvoltarea activismului civic, pina la politici de stimualre a voluntariatului promovate in diferite tari, prevederile stipulate inproiectul de lege cu privire la voluntariat si cadrul legislativ existent - Strategia pentru dezvoltarea societatii civile in anii 2009 - 2012.
Chiar daca am aflat despre desfasurarea acestui eveniment cu 30 minute inainte de inceperea lui, am "infiltrat" un agent din partea TDV in calitate de participant, mai ales ca in mesajul pe care l-am primit era subliniat faptul ca vor fi si reprezentanti din Japopia care vor vorbi despre experienta lor, ceea ce ne-a trezit un real interes.
Primul vorbitor a fost
invitatul special - o persoana din Japonia, venita pe o perioada de 5
luni in R. Moldova, si care preda aici limba japoneza. Astfel am aflat
ca Japonia isi concentreaza eforturile de sustinere a tarilor din lumea
a treia, implicind in acest proces institutii internationale, precum
UNICEF, cit si nationale, evident si ONG.
Monitorizarea aceasta
s-a dovedit interesanta, mai ales atunci cind un tinar de la
Universitatea de Studii Economice din Moldova, Igor Brinister, a
prezentat o analiza cost-beneficiu a proiectului de lege cu privire la
voluntariat. De fapt, el si-a asumat un produs al Coalitiei pentru
promovarea legii si activitatilor de voluntariat, elaborat de Domnul
Sergiu Ostaf, Director CReDO. Am ramas dezamagiti de acest lucru, dar
credem ca Igor Brinister va avea posibilitatea sa se afirme la justa sa
valoare, fara a plagia
Una din cele mai bune prezentari la acest eveniment, in opinia noastra, a avut-o Cristina Frinea, studenta a Academiei de Studii Economice din Moldov, a care si-a axat intregul discurs cu un mesaj foarte clar de a mobiliza tinerii pentru a se implica in activitati de voluntariat.
Concluzia pe care am tras-o de
la acest eveniment este ca mai avem de lucrat mult pe domeniul
voluntariat, oamenii inca nu au format spiritul civic, iar
voluntariatul este asociat de multe ori cu caritatea.
La finele evenimentului, UNSTM a oferit diplome de participare pentru participantii la conferinta, invitindui si la alte evenimente pe care le desfasoara.
Acum, dupa discutia cu mai multi colegi din TDV, n-am gandit la modalitati de colaborare dintre Coalitia pentru promovarea legii si activitatilor de voluntariat si UNSTM. Astfel, ne-am dori ca UNSTM sa aiba un rol important in mobilizarea studentilor in activitatilor de voluntariat si sa vina cu propuneri concrete de motivare a voluntarilor in cadrul Conferintei Nationale a Voluntariatului, planificata in toamna acestui an.
http://tdvmoldova.wordpress.com