"Empowering Youth Innovators" Proiect ce a reunit specialiști în proiecte de tineret din nouă țări
Proiectul "Empowering Youth Innovators" a reunit 29 de participanți la un training de 6 zile la Thessaloniki (11-16 /12/2016), în cadrul programului Erasmus +.
Organizațiile participante au fost: 1. Club Serres for UNESCO, Grecia; 2. Regional Cluster North-East, Bulgaria; 3. Cyprus Organisation for Sustainable Education and Active Learning - SEAL CYPRUS; 4. Jugend - Und Kulturprojekt E.V., Germania; 5. Asociación Mundus - Un Mundo a tus Pies, Spania; 6. Asociația "Aktyvus Jaunimas", Lituania; 7. Institutul de Instruire în Dezvoltare "MilleniuM", Republica Moldova; 8. Aycicegi Egitim ve Genclik Dernegi, Turcia; 9. Associazione di Promozione Sociale Futuro Digitale, Italia.
Proiectul s-a adresat lucrătorilor și liderilor de tineret, care sunt activi în inițiativele lor și doresc să maximizeze impactul acestora în comunitățile locale. Activitatea de bază a inclus efectuarea instruirii lucrătorilor și liderilor de tineret, în scopul de a-i ajuta să-și crească abilitățile în proiectarea și realizarea unui proiect de tineret, precum și în diseminarea în mod corespunzător a rezultatelor acestuia.
Mai exact, proiectul a reunit specialiști în proiecte de tineret, în scopul de a-i instrui în diferite domenii, cum ar fi: modalitățile în care organizațiile lor pot realiza un impact în comunitățile locale; cum să se implice în activitățile lor de tineret; cum să implice tinerii cu oportunități reduse; cum să construiască și să realizeze proiecte de tineret de calitate înaltă; cum să utilizeze rețelele media sociale și cele tradiționale pentru diseminarea rezultatelor proiectelor; formarea abilităților ICT de diseminare a rezultatelor proiectelor; cum să stabilească și să mențină o rețea cu alte ONG-uri de tineret europene; fund-raising pentru proiectele lor etc.
Prin instruire, participanții au învățat cum să utilizeze software-ul open source și social media în scopul de a maximiza influența muncii lor.
Metodologia instruirii a constat din diferite tehnici de educație non-formală, cum ar fi spărgători de gheață, prezentări / sesiuni de informare, jocuri de rol, discuții în grupuri mici, lucru în plen și sesiuni de brainstorming.
Este de așteptat ca proiectul să aibă o influență pozitivă în calitatea activității ONG-urilor participante și este, de asemenea, de așteptat să aibă un efect de contagiune cu părțile interesate locale din fiecare țară participantă. Rezultatele așteptate includ o calitate mai bună a proiectelor de tineret în organizațiile participante, creșterea în condiții de vizibilitate printr-o ameliorare a strategiei lor de difuzare, precum și dezvoltarea competențelor ICT și utilizarea sporită a noilor tehnologii. Nu în ultimul rând, participanții au dezvoltat o rețea de cooperare viitoare și o mare de idei pentru viitoarele proiecte de tineret.
Amintim că prin concursul desfășurat de Institutul de Instruire în Dezvoltare "MilleniuM", din Republica Moldova au fost nominalizați trei câștigători – participanți la acest training: Corina Moroi, Ina Arseni și Lina Velea.
Corina MOROI