Curs de instruire "Managementul ONG"
În perioada 24-25 ianuarie 2009 in cadrul proiectului "Centrul de Resurse si Dezvoltare pentru Transnistria" implementat de catre Asociatia Promo-LEX, Departamentul ONG a organizat cursul de instruire pe tema "Managementul ONG". Acest training este primul din cele trei preconizate in cadrul programului de instruire, realizat de catre Departamentul ONG si orientat spre sustinerea sectorului asociativ din regiunea de est a tarii.
Toate cele trei traininguri vizeaza instruirea reprezentantilor organizatiilor neguvernamentale in domeniile: "Managementul ONG", "Managementul proiectelor"si "Managementul Financiar".
În cadrul primului training au participat 23 de reprezentanti ai ONG-lor si grupurilor de initiativa din raioanele: Camenca, Ribnita, Dubasari, Grigoriopol si din mun. Tiraspol si mun.Tighina.
Pe parcursul celor doua zile atmosfera ce s-a creat in cadrul cursului, a fost una prietenoasa si binevoitoare. Participantii au fost implicati intr-o serie de discutii si diverse activitati practice ce s-au axat pe componentele cheie precum: aspectele juridice ale procesului de inregistrare a unui ONG, ciclul de viata a unui ONG, structura organizationala, planificarea strategica si managementul resurselor umane. De asemenea, in cea dea doua zi a avut loc atelierul de lucru "utilizarea resurselor Internet pentru dezvoltarea organizatiei".
Catre finele cursului, participantii au acumulat informatie utila cu privire la aspectele juridice si documentele necesare pentru a se inregistra ca organizatie non-guvernamentala, au aflat care sunt etapele pe care le parcurge o organizatie in procesul ei de dezvoltate si cum pot defini structura organizatiei in care activeaza. De asemenea, participantii au fost instruiti prin intermediul exercitiilor
interactive cum pot fi determinate misiunea, viziunea si valorile organizatiei si de ce este nevoie pentru a elabora un plan de actiune viabil al organizatiei din carefac parte.
O alta tema de o importanta majora s-au dovedit a fi managementul resurselor umane. În cadrul acesteia, participantii au aflat care este scopul managementului resurselor umane, ce tipuri de management si stiluri de conducere exista, responsabilitatile de baza ale managerului resurselor umane, cultura organizationala si metodele de motivare ale angajatilor.
În cadrul atelierului "Utilizarea resurselor on-line pentru dezvoltarea organizationala", participantii au aflat cum pot gasi informatia de care au nevoie prin intermediul motoarelor de cautare, cum pot traduce aceasta informatie prin intermediul dictionarelor on-line si cum pot gasi diferiti parteneri si potentiali
donatori prin intermediul resurselor Internet.
De asemenea, participantii au confirmat necesitatea organizarii unor asemenea cursuri pentru membrii grupurilor de initiativa si organizatiilor neguvernamentale proaspat institutionalizate, deoarece multora dinte ei le lipsesc aceste cunostinte de baza, fapt ce impiedica realizarea initiativelor si proiectelor lor.
Participantii au mentionat faptul ca acest curs le va oferi mai multa experienta pentru activitatea lor si pentru consolidarea sectorului asociativ din regiune.
Programul de instruire din cadrul acestui proiect a fost implementat cu sprijinul financiar al National Endowment for Democracy.
Natalia Gligor,
Coordonator Depepartament ONG, CRDT
Promo-LEX
http://www.promolex.md