ÃŽn judecatorii se recurge frecvent la bani, cadouri si contacte personale pentru a solutiona cazuri

În judecatorii se recurge frecvent la bani, cadouri si contacte personale pentru a solutiona cazurile, arata un sondaj de opinie.

66% din respondentii unui studiu sustin ca in instantele judecatoresti se recurge frecvent la bani, cadouri si contacte personale pentru a solutiona cazurile. În acelasi timp, 72% din respondenti ar prefera sa plateasca taxe mai mari in mod oficial in instantele de judecata, arata rezultatele unui sondaj de opinie realizat in raioanele Anenii Noi si Ialoveni.

Rezultatele Studiului sociologic, prezentate la Chisinau joi, 15 ianuarie, a fost realizat de catre Asociatia obsteasca „Initiativa Social-Rurala" (ISR) in cadrul Proiectului „Parteneriat anti-coruptie si Campania de promovare a eforturilor anti-coruptie". Potrivit sondajului, pentru solutionarea litigiilor in instantele de judecata 43% dintre respondenti au marturisit ca se da mita intermediarilor si 37% - avocatilor si 15% - direct judecatorilor. Doar 35% dintre respondentii din Anenii Noi si 32% dintre respondentii din Ialoveni afirma ca au dat mita de bu na voie in institutiile justitiei. 45% din persoanele chestionate au spus ca marimea medie a mitei platite judecatorului este de 5-10 mii de lei, iar alte 33% spun ca aceasta in dependenta de caz.

Studiul a mai aratat ca printre principalele cauze ale coruptiei sunt salariile mici, presiunea superiorilor, lacunele in legislatie, nepedepsirea celor vinovati si lipsa transparentei. „Trebuie sa se atraga o deosebita atentie lucrului in vederea asigurarii unei transparente a proceselor de judecata. În acest fel, nivelul coruptiei ar scadea esential", recomanda sociologul Nicolae Sali.

„Raportul reflecta situatia reala fiindca reprezinta opinia populatiei", constata Sandu Alexandru, judecator la Judecatoria Ialoveni. Totusi, el nu este ingrijorat de rezultatele cercetarii, fiindca proiectul, pentru prima data, divizeaza platile pentru serviciile de asistenta juridica (avocat) si platile pentru judecatorie. Judecatorul este sigur ca majo ritatea sumelor acordate intermediarilor nu ajung la judecatori. „Coruptia din instantele de judecata va putea fi redusa atunci cand va fi o practica judiciara clar stabilita, asigurarea materiala a judecatorilor la nivel ca membrii familiei lui sa aiba nu mai putin decat minimul de existenta pe tara. În rest, totul tine de cei 7 ani de acasa ai fiecarui judecator, functionar", este de parere Sandu Alexandru.

În cadrul aceluiasi proiect, care finiseaza la 15 februarie, au fost organizate dezbateri publice cu participarea juristilor, cetatenilor care au experienta de procese judiciare, membrilor societatii civile si functionarilor publici din raioanele Ialoveni si Anenii Noi. De asemenea, a fost desfasurata o campanie de sensibilizare a opiniei publice incluzand distribuirea materialelor informative, organizarea talk-show-urilor la radio si publicarea materialelor informative in presa scrisa. Aceste activitati au avut menirea de a informa populatia. „Cetatenii nu cunosc foarte multe despre un proces judiciar: durata lui, etapele legale. De aceea intrand pe usa instantei, ei intampina dificultati si deseori cad prada manipularilor", sustine coordonatorul proiectului Maria Brodesco, directorul ISR.

„Acest proiect este unul de pledoarie in interesul cetateanului pentru informarea lui in prevenirea coruptiei. Din punctul nostru de vedere, nu este suficient sa monitorizezi eforturile Guvernului intru combaterea coruptiei. Este important sa sensibilizezi si cetateanul pentru ca el sa constientizeze care este dauna adusa de coruptie dezvoltarii tarii", spune Liliana Palihovici, manager coordonator de granturi AED.

Proiectul a inceput in februarie 2008 si este implementat cu suportul Programului Consolidarea Capacitatii de Monitorizare a Societatii Civile in Moldova (SCSMCM), beneficiind de grantul acordat de Guvernul Statelor Unite prin Corporatia Provocarilor Mileniumului si administrat de Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID). SCSMCM este implementata de Academia pentru Dezvoltare Educationala (AED).

 

Persoana de contact:      

Maria Brodesco, director de proiect ISR

Tel/Fax: +373 79471568

E-mail: mariabrodesco@yahoo.com web: www.anticoruptie.org

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola