Forumul regional parlamentar „Dialog cu cetățenii” a fost organizat la Ungheni

imageFoto: UNWomen

În jur de 60 de femei din raionul Ungheni s-au întrunit miercuri, 18 noiembrie, cu deputate și deputați din Parlamentul Republicii Moldova în cadrul celui de-al doilea Forum regional parlamentar „Dialog cu cetățenii”. Forumul este organizat pentru a spori comunicarea dintre cetățeni și deputați, contribuind la creșterea nivelului de încredere a cetățenilor în clasa politică și în faptul că necesitățile lor vor fi auzite.

Valentina Buliga, președinta Comisiei Parlamentare „Politică externă şi integrare europeană” a discutat despre lipsa de comunicare dintre cetățeni și societatea civilă, iar Ala Popescu, secretarul general al Parlamentului,  a menționat despre serviciile de informare teritoriale ale parlamentului și scopul acestora.

„Încă o dată mă conving ce potențial enorm suntem noi, femeile, reprezentante a celor circa 52 la sută a populației țării. Noi, femeile, trebuie să fim informate, să cunoaștem legislația, să știm realitățile și, oriunde am fi, fie în funcție de deputat, ministru, consilier, primar, agent economic sau, pur și simplu, mamă și soție, să ne facem meseria cu brio”, a declarat Valentina  Buliga în discursul său de salut.

Despre Oficiile Teritoriale de Informare a Parlamentului și rolul acestora a vorbit șefa OTIP Orhei, Natalia Dolgu: „OTIP-urile reprezintă oficii regionale care au menirea să faciliteze comunicarea deputaților cu cetățenii și cu societatea civilă. Prin toate acțiunile pe care le-am organizat, ne-am propus să aducem parlamentul mai aproape de cetățeni și să sporim transparența activității acestuia. Numai împreună prin înțelegere și conlucrare putem realiza lucruri frumoase”.

Maria Calchei, directoarea Centrului pentru copii „Casa pentru toți” din raionul Ungheni, a punctat unele probleme în cadrul forumului. „Este altă mentalitate astăzi, altă educație și noi nu investim în ceea ce trebuie. Nimeni nu se ocupă de educația corectă a copiilor, deoarece au rămas puțini educatori, numărul lor fiind redus în urma deciziilor aprobate de guvern. Noi scriem legi, dar nimeni nu cercetează situația  pe teren mai întâi”, opinează Maria.

La capitolul întrebări și răspunsuri participanții la forum au avut ocazia să adreseze întrebările care îi preocupă. Astfel, printre problemele menționate au fost: lipsa educatorilor și a lucrătorilor medicali în grădinițele din sate din cauza numărului mic de copii; lipsa educatorilor psihologi în sate care să ghideze copiii și tinerii ce au nevoie de suport moral și psihologic; discriminarea femeilor care își are rădăcinile încă din familie; vârsta de pensionare, precum și problema pensionării, în general; în unele sate este un număr mare de copii ce nu au acte și nu figurează în registre din cauza dificultăților pe care le întâmpină părinții în acest proces și multe alte probleme au fost abordate.

Forumurile regionale sunt organizate cu susținerea Programului  ONU „Femeile în Politică”, implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, finanțat de Guvernul Suediei. La finele fiecărui forum, va fi formulat un sumar al discuțiilor care va fi remis spre examinare deputaților.

Informaţie de contact

Pentru mai multe informații, contactați pe Victoria Puiu, specialistă în comunicare în cadrul Programului ONU „Femeile în politică”: victoria.puiu@unwomen.org.

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola