frule

Amnesty Moldova: Procuratura ignoră, iar judecătoriile tergiversează examinarea cauzelor de tortură

Deși la moment, problema torturii în Republica Moldova se află mai puțin în vizorul opiniei publice, în realitate fenomenul, care cunoaște un ușor regres, continuă să existe. În cadrul săptămânii anti-tortură ne-am propus să identificăm și discutăm cele mai importante carențe și probleme la nivel de documentare, investigare a cazurilor de tortură și reabilitare a victimelor acesteia. VIDEO AICI.

Despre documentarea cauzelor de tortură ne-a vorbit ne-a vorbit, Igor Stoica, Coordonator de Program, Amnesty International Moldova: Documentarea cazurilor de tortură este efectuată pe două căi, universale și legale. Prima cale este Procuratura, bineînțeles organul de stat care este obligat conform legii, a Codului de procedură penal, să primească toate plângerile, să reacționeze prompt, să intenteze dosar penal pe tortură contra torționarului, să facă statistici prezentate pe site-ul Procuraturii. Aceasta este prima cale. A doua cale este lucrul nostru, al organizațiilor, de zi cu zi, cu victimele și cu avocații.

Noi lucrăm cu aceste persoane și nu în mod formal primim pe hârtie o plângere ceva, ci noi audiem persoana, vedem care este problema în realitate, trauma cauzată, care este remediul, unde să se adreseze, ce să facă persoana mai departe, dacă este un dosar civil sau un dosar penal.

Această documentare presupune o problemă foarte mare, Procuratura nu întotdeauna conlucrează, eficient, bine și pozitiv cu organizațiile neguvernamentale, cu avocații. Procuratura uneori ne ignoră, instanțele judecătorești tergiversează examinarea cazurilor penale, iarăși o problemă. Noi le documentăm, le prezentăm, dosare nu se intentează și instanțele tergiversează examinarea. Acestea sun două probleme majore cu care ne confruntăm zi de zi.

Autoritățile noastre sunt obligate prin lege, să trateze decent și uman persoana atunci când ea apare în vizorul său. A scris plângere, să o accepte ca un fapt existent, nu să o nege și să o respingă ca o iluzie sau ca un lucru abstract, ceea ce face uneori Procuratura, respinge cererile nemotivat. Orice plângere sau cerere trebuie examinată detaliat și acceptată. Aceasta este problema și recomandarea de bază, acceptarea plângerilor și ducerea lor până la un bun sfârșit în instanța de judecată. A doua recomandare de bază este lucrul însăși a instanțelor de judecată să examineze prompt aceste dosare și să condamne torționarii la pedepse privative de libertate. Nu cu suspendare, nu prin achitare nemotivată, ci la pedepse reale. Și atunci societatea se va schimba.

Material realizat în cadrul săptămânii anti-tortură care marchează Ziua Internațională a Sprijinului Victimelor Torturii – 26 iunie.  Documentare, investigarea cauzelor de tortură și reabilitarea victimelor: Carențe și soluții – o inițiativă Promo-LEX.



Pro Bono Banner Placement

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola