Un impact mare al societății civile are nevoie de o colaborare bună cu Guvernul

La Chișinău se desfășoară Forumul regional al societății civile din parteneriatul Estic cu genericul Cum să fortificăm societatea civilă? Oportunități. Obstacole. Impact.

Pe parcursul a două zile, în perioada 22-23 iunie, circa 150 de reprezentanți ai societății civile, beneficiari ai programului Civil Society Facility, atât din țările Parteneriatului Estic, cât și din țările Uniunii Europene, fac schimb de experiență, creează parteneriate și discută exemple de bune practici unii de la alții.

În cadrul sesiunii, trei vorbitori au discutat despre măsurarea impactului proiectelor societății civile: provocări și recomandări pentru viitor, descriind situația din Belarus, R. Moldova și UE.

”Vorbind despre impact, ar trebui să ne întrebăm la ce să atragem atenția atunci când stabilim impactul? Care sunt factorii care influențează acest impact? Și eu aș diviza acest impact în factori interni și externi, cum ar fi cadrul legislativ reglementat de către stat, valorile existente în societate, resursele disponibile și climatul între ONG-uri – competitiv sau cooperant? ONG au un rol important în implicarea cetățenilor în procesul de luare a deciziilor”, consideră Orysia Lutsevich, cercetător la Chatham House.

Despre impactul societății civile în Belarus, Yuri Chavusau, a precizat că ”se vorbește puțin și într-un mod foarte subiectiv. Putem menționa trei tipuri de schimbări survenite în urma implicării societății civile din Belarus: schimbări pe termen scurt (1-2 ani), schimbări când anumite proiecte poate nu au avut succesul așteptat, dar am reușit să sensibilizăm publicul. Schimbările pe termen mediu vizează strategiile organizațiilor. Schimbările semnificative, pe termen lung, care se referă la schimbarea principiilor și a valorilor, se realizează foarte greu”.

Cât privește situația din R. Moldova, Sorin Mereacre de la Fundația Est Europeană a menționat că ”dialogul politic între societatea civilă și Guvern a fost stabilit încă din 2009. Societatea civilă a jucat un rol important în liberalizarea regimului de vize cu UE și semnarea Acordului de Asociere. Totuși, consider că OSC trebuie să se unească în rețele, platforme și coaliții pentru a avea o voce comună în problemele publice. De exemplu, avem Consiliul Național pentru Participare care s-a implicat la adoptarea Strategiei Naționale pentru societatea civilă incluzând acțiuni pe termen mediu și lung, cum ar fi adoptarea legii voluntariatului sau a legii anti-fumat. Reforme importante au fost făcute în domeniul drepturilor omului, e-guvernare, dar acestea sunt rezultate obținute pe termen lung. Oamenii vor să vadă schimbări imediate, dar acestea nu sunt ușor de obținut. Un impact mare are nevoie de o colaborare bună cu Guvernul.  

Forumul Societății Civile are loc în cadrul proiectului ”Civil Society. Dialog for Progress”, finanțat de UE. Proiectul este implementat de un consorțiu din nouă organizații, lansat în ianuarie 2013. Consorțiul este condus de Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS). În R. Moldova, activitățile sunt implementate de IDIS ”Viitorul”. Mai multă informație și o galerie foto găsiți pe pagina web a IDIS 

http://viitorul.org/newsview.php?l=ro&idc=132&id=4696&t=/STIRI-EVENIMENTE-IDIS/Un-impact-mare-al-societatii-civile-are-nevoie-de-o-colaborare-buna-cu-Guvernul

Pentru detalii, contactați Coordonatorul Relații Publice al IDIS, Diana Lungu, la numărul de telefon 0 22 221844.

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola