Prima sesiune de instruire „Jurnalism de mediu: scriem pentru a responsabiliza” s-a încheiat cu succes

012

Aproximativ 20 de jurnalişti din mass-media locală și națională, precum și studenţii de la facultățile de jurnalism din R. Moldova, au participat în perioada 19-21 martie 2015 la training-ul „Jurnalism de mediu: scriem pentru a responsabiliza". Sesiunea de instruire a fost organizată de Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic din Republica Moldova (AJMTEM) și moderată de experți naționali și internaționali, informează Ecopresa.md.

Instruirea a fost concepută să îmbine aspectele teoretice cu cele practice, să dezvolte şi consolideze abilităţi de abordare a subiectelor de mediu, pentru reflectarea bunei guvernări şi a politicilor de mediu. Participanții au combinat aspectele teoretice cu cele practice prin exerciții de scriere a știrilor de mediu, cu o vizită de studiu la Serviciul Hidrometeorologic de Stat şi intervievarea specialiștilor din domeniul mediului.

Directorul executiv al Asociației Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic din R. Moldova, Lilia Curchi, a dat start evenimentului, prezentând proiectul „Agenda națională de mediu: prin comunicare, spre o mai bună guvernare de mediu" și Regulamentul ediției a II-a a concursului „Premii pentru jurnalismul de mediu".

Președintele Mișcării Ecologiste din Moldova, Alecu Reniță, expert în jurnalism de mediu, s-a referit la istoria și evoluția jurnalismului de mediu în R. Moldova, despre experiența personală și situațiile dificile prin care a trecut, de asemenea și despre politicile naționale de mediu.

Maria Borș, consultant superior în cadrul Direcției prevenirea poluării și managementul deșeurilor de la Ministerul Mediului, a prezentat situaţia privind protecţia aerului în R. Moldova, cu accent pe prevederile din Strategia de Mediu (2014-2023).

Directorul Ziarului de Gardă, Alina Radu a vorbit despre rolul jurnalismului de investigație în domeniul mediului, despre transparență și accesul la informația de mediu, dar a și povestit despre cazurile investigate de reporterii Ziarului de Gardă privind arendarea și vânzarea ilegală a pădurilor din Moldova, precum și despre construcțiile ilegale din parcurile din Chișinău. Alina Radu le-a explicat participanților cum să realizeze a amplă anchetă în domeniul mediului și la ce să atragă atenția atunci când vor să abordeze subiecte de mediu.

Elena Scobioală, directorul executiv al Centrului Aarhus Moldova a prezentat Convenția Aarhus și importanța acesteia pentru jurnalişti din perspectiva accesului la informațiile de mediu.

Ziua a doua şi a treia a sesiunii de instruire a fost moderată de jurnalista de mediu din România, Oana Dan, care a vorbit despre jurnalismul de mediu și motivația de a scrie despre mediu, despre subiectele și sursele de informaţie, despre statistica în jurnalismul de mediu etc.
Participanții au participat și la câteva exerciții practice, unul dintre ele fiind simularea unei conferințe de presă cu specialiștii din domeniul mediului. La conferința de presă au fost prezenți Vlad Garaba, președintele Organizației Teritoriale Chișinău a Mișcării Ecologiste din Moldova, Rodica Frecăuțanu, director executiv al AO „Caroma Nord" și Maria Sandu, președinte al AO „Calitatea Mediului". Aceștia au vorbit despre problemele de mediu din Moldova, iar participanții au adresat întrebări privind calitatea apei şi a aerului, managementul deşeurilor, educaţia ecologică etc. La finalul conferinței de presă, participanții au redactat știri despre problemele de mediu abordate de specialiști. Ulterior, fiecare material jurnalistic a fost analizat și s-a vorbit despre dificultățile întâmpinate în selectarea informaţiei principale pentru ştire. După acest exercițiu, Oana Dan le-a mai vorbit participanților la seminar și despre planul editorial, realizarea unei știri de mediu, dar și despre planificarea unui subiect de mediu mai amplu (reportaj, interviu, anchetă).

În a treia zi de training, sâmbătă, 21 martie, participanții au efectuat o vizită de studiu la Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) unde au discutat la tema monitorizării calității aerului în Republica Moldova. Șeful Direcției Monitoring al Calității Mediului, Gavril Gîlcă, le-a povestit participanților despre cele 18 stații de monitorizare a calităţii aerului atmosferic din R. Moldova, despre gradul de poluare din Chișinău, despre standardul internațional SM, dar și despre analizele efectuate privind calitatea apelor și solului din R. Moldova. De asemenea, participanții au vizitat laboratoarele SHS.

La finalul training-ului, participanții au vizitat sediul AJMTEM şi al Mişcării Ecologiste din Moldova și au discutat despre subiectele de mediu pe care le vor realiza în viitorul apropiat.

"Training-ul a fost o oportunitate bună de a învăța și prelua din experiența unui jurnalist de mediu din România și de a încuraja abordarea tematicii de mediu în media de la noi. În urma instruirii am identificat mai multe subiecte interesante de mediu la care până acum nu m-aș fi gândit", a declarat Natalia Voinotinschi, TRM.md

Situația mediului din R. Moldova este una critică, din păcate. Însă cert este faptul că sunt asociații, organizații sau chiar oameni simpli dornici de a schimba ceva în acest sens. Mă bucur că AJMTEM promovează tot mai mult motivarea jurnaliștilor de a scrie despre mediu, lucru demonstrat în cadrul training-ului „Jurnalism de mediu:scriem pentru a responsabiliza". Sunt profund satisfăcută de calitatea organizării acestei instruiri. Subiectele abordate sunt absolut utile pentru noi, jurnaliștii. Invitaţii au fost de înaltă calitate. Oana Dan, jurnalistă de mediu din România, a fost pur și simplu excepțională. Am învățat multe lucruri utile și motivante de la ea. Acum, agenda mea cu notițe abundă în subiecte de mediu care așteaptă a fi investigate și oferite publicului larg", a spus Violeta Scrișu, studentă la Jurnalism.

A fost un training bine organizat, iar experienţa jurnalistei din România a fost mai mult decât binevenită. Sesiunea de instruire mi-a oferit zeci de teme pentru materialele de presă, iar vizita de studiu de la Serviciul Hidrometeorologic de Stat a fost ceva mai puțin obișnuit pentru mine. Am descoperit zeci de termeni noi privitor la calitatea mediului și, în special, al aerului", a menționat Svetlana Tataru, Agrobiznes.md.

Instruirea este parte a proiectului „Agenda naţională de mediu: prin comunicare, spre o mai bună guvernare a mediului", realizat de AJMTEM, susținut de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și de Uniunea Europeană. În 2015, în cadrul acestui proiect, vor fi organizate, în total, trei sesiuni de instruire – al doilea training la început de iunie şi cel de-al treilea la sfârşit de iulie. De asemenea, în cadrul proiectului vor fi organizate mese rotunde cu jurnaliştii şi autorităţile de mediu, va fi editat un ghid şi pilotat un curriculum, va fi desfăşurată ediţia a doua a Concursului „Premii pentru Jurnalism de mediu" etc.
Scopul proiectului este de a consolida relaţia dintre jurnaliştii de mediu, instituţiile statului şi autorităţile de mediu din Republica Moldova, de a consolidarea capacităţile jurnaliștilor de mediu întru reflectarea bunei guvernări de mediu şi a politicilor de mediu din Republica Moldova.

Despre AJMTEM:
Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic din Republica Moldova (AJMTEM) este o organizație neguvernamentală, fondată în anul 1995, non-profit, apolitică, creată de jurnalişti, iar aria de activitate cuprinde întreg terito¬riul R. Moldova. AJMTEM întruneşte jurnalişti de mediu din R. Moldova, care, prin organele de presă pe care le reprezintă, se implică în informarea şi conştientizarea ecologică a populaţiei; iniţiază şi desfăşoară campanii în mass-media pentru salvarea monumentelor nat¬urale, protejarea şi extinderea ariilor protejate; colaborează şi cooperează cu diverse ONG-uri din R. Moldova şi de peste hotare.

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola