frule

Seminar informativ ,,Comunități integre, viitor în siguranță”

“Comunități integre, viitor în siguranță” este genericul seminarului de informare desfășurat la data de 18 martie 2015 în satul Răzeni, raionul Ialoveni. La seminar au participat liderii de sectoare ale programului “Supraveghere de Vecinătate”, cetățeni din Răzeni, administrația publică locală, IP Ialoveni, specialiști din cadrul Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale și Asociația Obștească ,,Eco-Răzeni”. Acest seminar are drept scop de a informa cetățenii despre situația criminogena din regiune, a prezenta sfaturi utile pentru protecția personală și a proprietății private, a consolida cooperarea cetățenilor cu poliția și administrația publică locală în vederea soluționării problemelor din comunitate care îi afectează.

Andrei ALCAZĂ – seful politiei ordine publica IP Ialoveni, a prezentat următoarele informații și recomandări:
Prevenirea, răpirea și furturile de automobile;
Prevenirea atacurilor tîlhărești și a jafurilor;
Recomandări privind prevenirea furturilor de animale;
Recomandări de monitorizare a persoanelor suspecte;
Situația infracțională pentru anul 2014;
Competențele poliției în prevenirea și combaterea violenței în familie.

Radu BRÎNEAC – specialist din cadrul Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale Ialoveni, a prezentat recomandări de protecție în potriva incendiilor.
Utilizarea corectă a sobelor;
Utilizarea corectă a aparatelor electrice;
Repararea, curățarea și verificarea a coșurilor de fum de către o persoana specializată;
Folosirea corectă a materialului combustibil;

Gheorghe BORZIN – sef de sector nr. 4, com. Răzeni, raionul Ialoveni, a prezentat raportul privind situația criminogenă din com. Răzeni pentru perioada 2014 – 2015. Aducînd mai multe exemple privind furturile de locuințe, escrocherii și unele recomandări pentru asigurarea gospodăriilor.
Odată cu creșterea numărului de infracțiuni și a contravențiilor administrative, a îndemnat ca toți cetățenii să fie cît mai precauți, să monitorizeze persoanelor suspecte și în caz de necesitate să sune la 902.

Menţionăm, că programul „Supraveghere de Vecinătate” a fost lansat în anul 2012 de către Asociaţia Obştească „Eco-Răzeni” în colaborare cu Organizaţia “Neighbourhood Watch” din Estonia şi Inspectoratul General al Poliţiei, avînd ca partener Primăria satului Răzeni şi Consiliul raional Ialoveni, cu susţinerea financiară acordată de Ministerul Afacerilor Externe al Estonie. Satul Răzeni este prima localitate din Republica Moldova unde a fost făcuți primii pași la implementarea programului, creîndu-se 22 sectoare. La moment aproximativ 2292 de familii din 32 localităţi (9 raioane) sunt parte a mişcării Supravegherea de vecinătate din Moldova.

Articol realizat de:
Maria Gurău
Asistent de proiect

 




Pro Bono Banner Placement

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola