Promo-LEX: Alegerile locale generale din 2015 pot fi amânate doar în caz de război sau catastrofă

Asociația Promo-LEX prezintă Expres-analiza „Scenarii posibile pentru stabilirea datei alegerilor locale generale din 2015". Potrivit prevederilor legale descrise în analizăi, Asociația Promo-LEX precizează și insistă că alegerile locale generale urmează a fi organizate în intervalul 5 iunie – 4 septembrie 2015, iar Parlamentul trebuie să stabilească data scrutinului cu cel puțin 60 de zile înainte de alegeri.

Juriștii menționează că potrivit principiului continuității puterea în stat poate fi prelungită o perioadă de timp, chiar dacă a expirat mandatul, legalizând funcția de „interimat al alesului poporului". Conform principiului reprezentativității, aleșii poporului dispun de un mandat limitat, iar după expirare aceștia mai pot exercita mandatul o perioadă foarte distinctă de timp până când intră în exercițiul funcțiunii viitorii aleși locali. În lipsa unor prevederi legale clare care ar stabili termenul maxim de „interimat" al aleșilor locali, putem face anumite concluzii şi deducții făcând analogie între prevederile generale de organizare a alegerilor parlamentare şi cele locale, precum și între durata mandatului deputatului în Parlament și a alesului local.

Prin analogie, cu data stabilirii alegerilor parlamentare, juriștii Promo-LEX s-au ghidat de art. 76 din Codul Electoral, în care se menționează că alegerile pot fi desfășurate în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului Parlamentului. Acest termen maxim nu poate fi extins altor categorii de aleși ai poporului, în speță consilierilor locali, raionali şi primarilor. Astfel, oferirea posibilității exercitării „interimatului" funcției de ales al poporului pentru o perioadă foarte scurtă de timp, este necesară exclusiv pentru organizarea alegerilor. Respectiv, „interimatul" pentru aleșii locali nu poate depăși termenul maxim de 3 luni stabilit exact în lege pentru deputații în Parlament. În caz contrar, asupra aleșilor locali care depășesc termenul de exercitare a funcției pe o durată de 4 ani şi 3 luni pot apărea suspiciuni de uzurpare a puterii la adoptarea anumitor decizii.

Menționăm că declarațiile politice privind posibilitatea extinderii mandatului aleșilor locali în afara termenelor maxime stabilite de Codul Electoral (3 luni), nu au momentan nici un suport legal, or potrivit art.15 alin.3 din Legea cu privire la administrația publică locală, mandatul consiliului poate fi prelungit doar prin lege organică în caz de război ori catastrofă.

În concluzie, Asociația Promo-LEX recomandă Parlamentului să adopte Hotărârea prin care va stabili data alegerilor locale generale pentru a evita speculațiile la acest subiect.

VEZI: Expres-analiza

Această expres-analiză este realizată în cadrul activităților de informare și educație civică desfășurate de către Efortul de monitorizare Promo-LEX sub egida Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte. Efortul de Monitorizare a beneficiat de asistența tehnică din partea National Democratic Institute for International Affairs (NDI) și a fost susținută financiar de către Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare (USAID), National Endowment for Democracy (NED).

Opiniile exprimate în această expres-analiză aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al finanțatorilor.

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola