Doua maluri prinse-n hora la Chisinau
Acest proiect este realizat cu asistenţa Programului
“Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”
finanţat de Uniunea Europeană,
co-finanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare
Cu sala arhiplină. Așa s-a ținut pe 21 februarie ultimul spectacolul din cadrul proiectului "Două maluri prinse-n horă", în Sala Mare a Palatului de Cultură al Feroviarilor din Chișinău. Preț de două ore,pe aceeași scenă, s-au contopit 18 dansuri populare, moldovenești, rusești, ucrainene, bulgare și găgăuze, în interpretarea a trei colective coreografice din trei colțuri ale Moldovei, inclusiv din Zona de securitate.E vorba de Ansamblul ”Veselia” din Chișinău, ”Duz Ava” din Comrat și Școala de Arte din Varnița.Polca, hora, sârba și hostropățul au făcut deliciul publicului, iar clipe de spiritualitate au fost oferite de interpeta Cristina Serbin - descoperirea acestui proiect.
”Publicul chișinăunean este alintat cu diverse și frecvente evenimente culturale, e adevărat. Acesta, însă, ne-a oferit clipe de beatitudine, de mândrie profundă și pură față de cultura dansului și a tradițiilor, existente în țara noastră”, - a mărturisit una din spectatoare.
”Pentru mine toate colectivele din concert au fost o descoperire frumoasă. Ceea ce m-a impresionat, de-a dreptul, a fost dăruirea, pasiunea cu care dansează artiștii, inclusiv cei mai în vârstă, iar dansurile ”Cumătrițelele”, ”Pețitul” și ”Baba și moșneagul” m-au frapat enorm”, - a completat un alt spectator. De altfel, cel din urmă număr artistic a luat Premiul Mare la concursul național de dansuri populare „Hai la Joc” acum câteva luni, iar cel de-al doi-lea dans a ridicat publicul în picioare la toate etapele concursului ”Românii au talent” .
”Mi s-a părut, recunosc, imposibilă și utopică ideea de a uni colective de pe ambele maluri ale Nistrului sau chiar cu cei din Găgăuzia. E un act de curaj și mă închin organizatorilor pentru această încercare reușită. Gestul merită multiplicat și numai astfel vor dispărea tensiunile dintre oameni”, - a opinat un altrei-lea spectator.
Inițiativa de a reuni cele două maluri prin dans aparține Asociației culturale ”Veselia”, care s-a materializat cu suportul financiar al Uniunii Europene şi PNUD oferit prin Programul „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”.
Coordonatorul proiectului, Gheorghe Caraseni a menționat că munca unei echipe întregi a făcut realizabilă această idee, iar dansul a devenit un mod de exprimare și reunire ale celor două maluri ale Nistrului. „Cultura va salva lumea” a declarat Gheorghe Caraseni, menționând caracterul educativ al acestui proiect, dar și schimbul de experiență între coreografi, copii, autorități implicate în realizarea acestei inițiative.
Spectacole similare au avut loc în mai multe localități de pe ambele maluri ale Nistrului: s. Speia r-l Grigoriopol, Soroca, Tiraspol, Comrat, Chișinău cu participarea mai multor colective artistice: ansamblul de dansuri populare ”Veselia” din Chișinău, colectivului coreografic ”Raduga” al Casei municipale de Copii din Tiraspol în tandem cu colective artistice locale ca ”Speranța” din s. Speia, ”Duz Ava” or. Comrat, ”Rodoliubie” or. Taraclia, colectivul de dansatori al Școlii de Arte din s. Varnița. Total, au fost implicați circa 280 de artiști. ”Țin să accentuez receptivitatea unor companii comerciale și informatice, cum ar fi ”Linella”, ”Scheriff”, SorTV, TSV, GRT, Radio Noroc și Radio Plai, cu susținerea cărora proiectul nostru a devenit mai accesibil și mai vizibil”, - susține Nadia Parasca, asistent de proiect.
Concertele au fost produsul final al proiectului ”Două Maluri Prinse-n Horă”, realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene şi PNUD în cadrul Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”. Etapele premergătoare au inclus montarea dansurilor populare moldovenești, învățarea cântecelor populare și colindelor de către colectivul ”Raduga” (Tiraspol), confecționarea costumelor de dans de către meșterii populari, orchestrarea și înregistrarea pieselor muzicale. Toate în ansamblu, au avut ca scop apropierea comunităților de pe ambele maluri ale Nistrului și consolidarea încrederii reciproce prin intermediul propagării valorilor și tradițiilor culturale strămoșești, a dansului și cântecului popular autohton, inclusiv al minorităților etnice care conviețuiesc în Moldova (găgăuzi, bulgari, ruși, ucraineni, romi ș.a.).
Persoana de contact:
Dragostina Vicol
Consultant PR Ansamblul ”Veselia”
tel: +(373) 69 260 592