Promo-LEX va monitoriza ședințele de judecată cu implicarea utilizatorilor de droguri
Începând cu luna februarie curent, monitorii Asociației Promo-LEX vor monitoriza ședințele de judecată care implică utilizatori de droguri, în zonele de nord, centru și sud a țării.
Scopul monitorizării este de a contribui la sporirea gradului de respectare a drepturilor utilizatori de droguri în Republica Moldova, dar și la prevenirea tratamentului discriminatoriu față de aceștia. Astfel, pentru o perioadă de 8 luni, vor fi monitorizate 480 de ședințe de judecată în toate instanțele din mun. Chișinău, Bălți, Cahul şi UTAG. De asemenea, utilizatorii de droguri pot beneficia de consultații juridice gratuite. Pentru a putea beneficia de consultații contactați 0 (22) 45 00 24.
De asemenea, monitorizarea va permite o evaluare comprehensivă a percepțiilor, atitudinilor și problemelor cu care se confruntă utilizatorii de droguri în raport cu organele de drept.
În cadrul exercițiului vor fi aplicate două instrumente: Chestionarul de monitorizare, în vederea măsurării calităţii actului justiţiei, completat în monitori și Sondajul de satisfacție care va permite măsurarea percepţiilor consumatorilor de droguri şi ale reprezentanţilor acestora cu privire la calitatea administrării justiției. Urmare a procesului de monitorizare va fi elaborat un raport care va fi făcut public.
Amintim că în iunie 2014, Asociația Promo-LEX a publicat Studiu “Percepțiile și comportamentul poliției față de consumatorii de droguri injectabile în Republica Moldova”. În rezultatul cercetării efectuate, în perioada ianuarie-mai 2014, s-a constatat faptul că, deși în ultimii ani s-au produs schimbări radicale în legislația Republicii Moldova privind sancțiunile consumatorilor de droguri și prevenirea discriminării acestora, până în prezent nu există un mecanism eficient de implementare a acestei legislații și niciun mecanism de monitorizare și evaluare a implementării noilor prerogative. În aceste condiții, persoanele consumatoare de droguri injectabile continuă să fie supuse unui tratament discriminatoriu din partea organelor de poliție. Mai multe detalii aici, Studiul integral poate fi accesat aici.
Monitorizarea se va desfășura în cadrul Proiectului „Promovarea respectării drepturilor utilizatorilor de droguri injectabile din RM prin monitorizare, raportare și litigare”, proiect implementat de Asociația Promo-LEX cu suportul financiar oferit de Fundația Soros-Moldova/Programul Sănătate Publică.
Pentru mai multe detalii, contactaţi: Alexandru Postica, Directorul Programului Drepturile Omului al Asociației Promo-LEX. Tel: (22) 450024, GSM: 069104851, info@promolex.md