JUDECATILE ARBITRALE DIN TARA PREIAU EXPERIENTA DE LA DONDUSENI

08_06_24_01.jpgPerspectivele medierii si arbitrajului intern in Republica Moldova a fost tema seminarului care a avut loc  pe data de 26-27 aprilie 2008, in incinta Institutului muncii din Chisinau. Initiatorii actiunii au fost specialistii Judecatii arbitrale din Donduseni, care in colaborare si cu sprijinul financiar al Ambasadei Statelor Unite ale Americii implementeaza in rejiunea Donduseni proiectul “Aplicarea metodelor alternative de solutionare a conflictelor in regiunile rurale”. Evenimentul a reunit specialistii a 12 Judecati arbitrale din diferite regiuni ale Moldovei, care in cadrul Asociatiei Arbitrajelor „Pro-Alternativa” au implementat pe parcursul a 2 ani de zile proiectul „Consolidarea Retelei Arbitrajelor in Moldova”.

Seminarul a fost deschis de presedintele Asociatiei Arbitrajelor „Pro-Alternativa” Andrei Balan, care i-a prezentat pe participanti si oaspetii intrunirii si a facut un succint rezumat privind realizarile inregistrate in cadrul Proiectului „Consolidarea Retelei Arbitrajelor in Moldova”.

La lucrarile seminarului au participat doi juristi moldoveni, Mihai Buruiana si Ion Capatina, arbitri in cadrul Cursii de Arbitraj Comercial International de pe linga camera de Comert si Indistrie a Rebublicii Moldova. Ei au prezentat beneficiile metodelor alternative de solutionare a conflictelor, precum si modul de formare a specialistilor in domeniul arbitrajului si medierii. Medierea , ca metoda  alternativa de solutionare a conflictelor, este una din directiile importante de actiune pentru implementarea Strategiei de reforma a sistemului judiciar din Republica.

La lucrarile seminarului deasemenea a participat si un specialist in domeniul medierii din SUA- Kyra Buchko. Dumneaiei s-a referit mai mult la istoria dezvoltarii medierii in SUA, la tipurile de conflicte aparente  si metodele de solutionare ale lor. Medierea reprezinta, in fapt, o modalitate facultativa de solutionare a conflictelor, pe cale amiabila, in conditii de neutralitate, impartialitate, dar si de confidentialitate, urmarind obtinerea unei solutii reciproc convenabile.

“Timp de 9 luni de zile implementam proiectul de solutionare a conflictelor prin metoda medierii in Donduseni. In cadrul lui instruim persoanele selectate in calitate de mediatori, informam societatea de posibilitatea de asi rezolva conflictele prin mediere”, a afirmat Alexandru Nemtev, coordonatorul proiectului. De mentionat este faptul ca desi legea cu privire la mediere prevede o modalitate specifica de obtinere a statutului de mediator, totus la Donduseni unele succese in domeniul dat se observa vadit.

 

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola