NECESITATEA IMPLEMENTARII LEGII CU PRIVIRE LA PROTECTIA MARTORILOR

Organele de justitie din R. Moldova musamalizeaza cazurile de tortura, fapt care determina ca fenomenul sa ia amploare de la o zi la alta. Aceasta este una din acuzatiile reprezentantilor ONG-urilor in domeniul protectiei drepturilor omului aduse in cadrul seminarului „Tortura in Moldova-ce se intampla?", organizat luni, 23 iunie, la Chisinau.

Potrivit presedintelui Comitetului Helsinki in Moldova, Stefan Uratu, Departamentul Institutiilor penitenciare si Ministerul Justitiei mint in mod fatis atunci cand spun ca elaboreaza strategii de combatere a cazurilor de tortura. Oficialii adopta aceasta pozitie pentru a-si face imagine in ajunul electoralei din 2009 sau pentru arata mai bine in fata Uniunii Europene. Zilnic, insa, Comitetul Helsinki este sesizat de cel putin o victima a torturii. 

„Am facut cateva solicitari reprezentantilor MAI si Procuraturii Generale pentru a acorda protectie unor mar tori, insa am primit drept raspuns ca nu sunt bani pentru asemenea servicii", a mentionat Stefan Uratu. Potrivit lui, victima de obicei nu are bani. „Daca i-ar avea, si-ar cumpara si libertatea, lucru posibil in R. Moldova", a adaugat presedintele Comitetului Helsinki in Moldova.

Mai multi dintre participantii la seminar au mentionat ca victimele torturii nu pot sa actioneze in judecata, deoarece nu au posibilitatea sa obtina o expertiza medico-legala, le este ingradit accesul la aparare.

Seful directiei juridice din cadrul departamentului Institutii Penitenciare, Alexandru Adam, neaga acuzatiile aduse, precizand ca se face tot posibilul pentru a eradica fenomenul torturii din R. Moldova.

O parte din vina pentru situatia din tara la acest capitol o poarta si avocatii care, fie nu au suficienta experienta in rezolvarea unor asemenea cazuri, fie nu se implica din frica, a mentionat presedintele Amnesty International (AI) Moldova, Ev ghenii Golosceapov.

Pe de alta parte, avocatii se apara si spun ca de vina pentru nesolutionarea cazurilor de tortura sunt, in mare parte, judecatorii, care nu acorda atentia necesara cazurilor de tortura, ignorand probele aduse de avocati.
Participantii la dezbateri au cazut de acord privind necesitatea implementarii legii cu privire la protectia martorilor si alocarea banilor publici in acest scop. Avocatul care a preluat un caz de tortura trebuie sa fie obligat sa-l duca pana la sfarsit, fara a renunta la caz din frica sau din alte motive, considera avocatul Veaceslav Turcan, coordonator de program AI Moldova.

Seminarul „Tortura in Moldova-ce se intampla?" a fost organizat de centrul medical de reabilitarea a victimelor torturii "Memoria" cu prilejul marcarii la 26 iunie a Zilei Internationala a ONU pentru sustinerea victimelor torturii, cu sustinerea financiara a Consiliului International de Reabilitare a Victimelor Torturii de la Copenhaga.

 

www.info-prim.md

 

 

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola