Consorțiul universităților din Republica Moldova, România și Ucraina la Universitatea de Stat din Moldova

LOGOTP USM - Copy 2

 

Consorţiul Universităţilor din Republica Modova, România şi Ucraina

 la Universitatea de Stat din Moldova

O dimensiune importantă în  activitatea oricărei universităţi este dezvoltarea relaţiilor de colaborare cu instituţiile internaţionale şi universităţile din întreaga lume. În acelaşi timp, experienţa de până acum demonstrează că un şir de probleme ce ţin de învăţământul superior, managementul universitar şi cercetare pot fi mult mai bine studiate şi soluţionate într-un cadru relativ omogen, unde există elemente comune şi o experienţă similară de dezvoltare.

În acest scop, în perioada 19-21 iunie, Universitatea de Stat din Moldova a organizat ședința extinsă a Consorţiului Universităţilor din Republica Modova, România şi Ucraina.

Din acest consorțiu fac parte Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea „Alecu Russo” din Bălți, Universitatea „Al. I. Cuza” Iași, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Universitatea de Arte „George Enescu” Iași  și Universitatea Națională „Yuriy Fedkovych” din Cernăuți. În calitate de invitați speciali au participat reprezentanții unor prestigioase instituții de învățământ superior din România, precum Universitatea București, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și Universitatea de Vest din Timișoara.

Evenimentul a fost deschis de către rectorul Universității de Stat din Moldova, dr.hab., prof.univ. Gheorghe Ciocanu, care a salutat prezența tuturor celor invitați la această ședință.

Prezentă la întrunire, dna Maia Sandu, ministru al Educației din Republica Moldova, în discursul său a menționat că: „Anul acesta ministerul intenționează ca să aloce fondul de rezervă de 2% pentru proiecte de cercetare, cu scopul de a dezvolta infrastructura și resursa umană de cercetare din universitățile din Republica Moldova, prin dotarea laboratoarelor de cercetare cu tehnică experimentală modernă, competitivă la nivel internațional și susținerea colaborării internaționale a echipelor de cercetare din universitățile Moldovei”.            

Întrunirea a avut ca scop realizarea unui inventar al potențialului existent și realizărilor științifice înregistrate la nivelul partenerilor în vederea identificării oportunităților de cooperare în cadrul noii perioade de exercițiu financiar al Uniunii Europene (2014-2020). Universitățile au analizat posibilităţile să aplice în comun pentru obținerea de fonduri pentru cercetare și dezvoltare atât în contextul lansării noului Program Erasmus+, cât și în cadrul programelor existente sau celor ce vor fi demarate în timpul apropiat (Orizont 2020, de cooperare teritorială, de cooperare transfrontalieră etc.).

Pentru a face cunoscută infrastructura de cercetare a USM și a crea premisele concrete pentru viitoarele proiecte comune, participanții au vizitat centrele și laboratoarele științifice ale Universității de Stat din Moldova.

P1220040P1220051P1220064P1220066P1220071P1220079


Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola