Fii Ajutor Copiilor Tarii

"FII AJUTOR COPIILOR TARII" (FACT) este un proiect implementat de catre Reprezentanta din Republica Moldova a Fundatiei „Terre des hommes" Lausanne, Elvetia si ONG „Salvati Copiii" Moldova. FACT activeaza la nivel transnational in Republica Moldova si Federatia Rusa, dezvoltand capacitatile serviciilor de protectie a copilului in cadrul sistemului de protectie, repatriere asistata si reintegrare a copiilor moldoveni.

FACT activeaza la nivel comunitar in Republica Moldova (Raioanele Soroca, Ungheni si satele din mun. Chisinau), sustinand Sectiile de Asistenta Sociala si Protectia Familiei si autoritatile publice locale competente in eforturile de protectie a copilului.

FACT contribuie la imbunatatirea procedurilor de protectie si asistenta a copiilor victime ale neglijarii, abuzului si abandonului, si a copiilor in risc de exploatare si trafic.

 

AUTORITATILE PUBLICE RASPUND NEVOILOR COPIILOR DIN COMUNITATILE RURALE 

Reprezentanta din Republica Moldova a Fundatiei elvetiene „Terre des hommes", de comun acord cu Consiliile Raionale din Soroca, Ungheni si cu Directia Municipala Chisinau pentru Protectia Drepturilor Copilului au decis, in cadrul unor Acorduri de cooperare, sa ofere oportunitati de consolidare a Consiliilor Locale pentru Protectia Drepturilor Copilului (CLPDC) din 18 comunitati rurale.

In cadrul parteneriatului, CLPDC au fost sustinute sa creeze Unitati de Protectie a Copilului (UPC) in scopul asistarii mai calitative a copiilor si familiilor din comunitate. La baza initiativei sta Proiectul FACT, care propune un model de actiune sistemica. Aceasta se bazeaza pe abordarea din punct de vedere psiho-social a problemelor copilului, avand drept obiectiv imbunatatirea starii lui emotionale, dezvoltarea relatiei cu parintii, ingrijitorii si reintegrarea lor in comunitate.

Consiliile Comunale ale raionului SOROCA (Cosauti, Trifauti, Iorjnita, Visoca, Schineni,  Cremenciug), UNGHENI (Alexeevca, Boghenii Noi, Harcesti, Sculeni, Tescureni, Todiresti) si mun. CHISINAU (Budesti, Ciorescu, Cruzesti, Ghidighici, Gratiesti, Tohatin) sustin financiar activitatea UPC. De asemenea, consilierii a doua comunitati din Ungheni evalueaza posibilitatea asigurarii unei continuitati financiare dupa finalizarea proiectului. Sustinerea eforturilor CLPDC si a UPC este o investitie de perspectiva in contextul protejarii eficiente a copiilor si prevenirii riscurilor de abuz, neglijare, exploatare sau trafic. „Copiilor le apartine viitorul. Daca in prezent, noi nu vom fi alaturi de ei, nu vom avea nici noi viitor", a declarat in cadrul unei reuniuni Nina Costiuc, Primar de Budesti. Proiectul FACT contribuie la imbunatatirea sistemului actual de protectie a copilului din Republica Moldova. Experienta UPC din cadrul CLPDC din cele 18 primarii partenere va fi capitalizata si prezentata, in toamna anului curent, Ministerului Protectiei Sociale, Familiei si Copilului in vederea evaluarii necesitatilor de replicare al modelului in alte comunitati la nivel national.

 

UNITATILE DE PROTECTIE A COPILULUI ORGANIZEAZA UN DIALOG CU PARINTII DIN COMUNITATILE RURALE

Pentru prima data in Republica Moldova, Unitatile de Protectie a Copilului (UPC) din 18 comunitati rurale au initiat un dialog cu parintii. Peste 200 de parinti vor fi sensibilizati sa-si protejeze copiii fata de riscurile abuzului, neglijarii, exploatarii si traficului.

In martie 2008, in cadrul proiectului „Fii Ajutor Copiilor Tarii" (FACT), membrii UPC au invatat noi modalitati si tehnici de organizare a intrunirilor cu parintii. Sedintele poarta un caracter non-moralizator, adaptat necesitatilor de dezvoltare ale copiilor. Un studiu lansat de UNICEF releva ca doar 8% dintre parinti sustin necesitatea de a comunica cu copiii, iar 3 din 10 parinti considera ca bataia este o metoda de educare. Drept raspuns la aceasta problema sociala, activitatile propuse de FACT, imbunatatesc comunicarea dinte parinti si copii, fiindu-le oferite posibilitati de a petrece timpul impreuna. Atat parintii cat si ingrijitorii, se intrunesc de doua ori in luna pentru a identifica si aplica cele mai bune solutii de relationare cu copiii.

Initiativa deschide noi oportunitati parintilor. Atat actorii locali, cat si reprezentanta „Terre des hommes" spera ca initierea acestui dialog cu parintii sa imbunatateasca relatiile lor cu copii, care s-au dovedit a fi ingrijoratoare. La fel, initiativa raspunde unei actuale probleme din tara - 177.000 copii fiind afectati de fenomenul migratiei. „Este pentru prima oara cand parintii care evitau orice contact cu scoala, acum vin cu placere la aceste sedinte", a mentionat Directorul adjunct pentru educatie, Liceul Teoretic Budesti. Reuniuniunile organizate pentru parinti, bazate pe abordarea psiho-sociala, sunt sustinute de catre APL. Eforturile actorilor locali au demonstrat ca sunt capabili sa schimbe situatia celor 96 copii beneficiari ai Proiectului FACT.

Vocea copiilor va fi mai bine auzita si resimtita in relatiile si mediul in care traiesc. Comunitatile au dat start aplicarii modelului de actiune FACT, fiind capabile sa continue traditia de promovare, in mod autentic, a drepturilor copiilor.

  

Aveti un comentariu sau o istorie interesanta sa o comunicati celorlalti care sustin cauzele copiilor?

Ne puteti contacta la adresa:

Reprezentanta in Republica Moldova a Fundatiei "Terre des hommes", Lausanne,

Str. Kogalniceanu 81/1, MD-2009, Republica Moldova,

Tel: (+373 22) 23 86 42,

Fax: (+373 22) 23 34 07,

tdh-moldova@moldnet.md,

www.tdh-childprotection.org

 
 
 
Buletin FACT

 



Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola