Reprezentanţa în Moldova a Fundaţiei Terre des hommes lansează proiectul „Dezvoltând o abordare comună a copiilor”
Luna mai a anului curent dă startul unui nou proiect – „Dezvoltând o abordare comună a copiilor”, implementat de Reprezentanţa Fundaţiei Terre des hommes în Republica Moldova (Tdh).
Acest proiect este realizat cu asistenţa Programului „Susţinerea măsurilor de promovare a încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană şi cofinanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), care are drept scop să contribuie la promovarea încrederii între ambele maluri ale Nistrului prin implicarea autorităţilor locale, societăţii civile, comunităţii de afaceri şi altor părţi interesate în activităţile de dezvoltare economică şi socială a comunităţilor locale.
Proiectul va dura un an și continuă eforturile Tdh în direcţia dezvoltării copiilor din mediul rural și prevenirii abuzului, neglijării și exploatării copiilor. Ca și alte proiecte realizate de Tdh Moldova, acesta se adresează copiilor de pe ambele maluri ale râului Nistrul. Ca urmare a activităților proiectului, cel puțin 3000 de copii din comunitățile rurale vor beneficia de activități psihosociale și spații prietenoase copilului.
În trecut, Tdh a întemeiat o rețea de 20 de ludoteci (biblioteci de jucării) în școlile de pe malul stâng al râului Nistru și a promovat programul Mișcare, Jocuri și Sport (Movement, Games and Sport - MGS) în multe școli de pe malul drept al râului. Ambele metodologii s-au dovedit a fi eficiente în dezvoltarea rezilienţei copilului. Proiectul nou prevede selectarea a zece școli de pe fiecare mal al râului și înfăptuirea unui schimb de metodologii. Astfel, 10 ludoteci vor fi completate cu programul MGS, în timp ce 10 ludoteci vor fi înfiinţate în școlile în care activitățile MGS deja se petrec cu succes.
Patruzeci de pedagogi (20 de pe fiecare mal al râului) vor fi instruiţi pentru a lucra cu copiii folosind metodologii prietenoase copilului.
Schimbul de informații între profesioniști va fi în continuare asigurat prin intermediul unui nou instrument – un forum şi o platformă electronică de resurse. Pentru a contribui la ridicarea nivelului de conștientizare cu privire la abuzul, neglijarea și exploatarea copiilor, publicul larg va fi invitat să viziteze platforma unde va putea lua cunoştinţă cu activităţile şi rezultatele proiectului.
Proiectul de asemenea implică efectuarea unui studiu care vizează identificarea bunelor practici. Acestea vor putea fi împărtăşite cu alți profesioniști care nu vor beneficia direct de pe urma proiectului.
În cadrul proiectului „Dezvoltând o abordare comună a copiilor”, partenerii Terre des hommes Moldova sunt Direcţia Generală Învăţămînt, Tineret şi Sport a raionului Fălești şi Fundația Caritabilă «Детству заботу и внимание» (din regiunea Transnistreană).