Şcoala Tinerilor Bloggeri!
Au învăţat să îmbine utilul cu plăcutul, să îmbrace aspecte teoretice rigide în bucuria de a deveni creatori, oameni liberi să-şi exprime părerile şi să simtă că punctul lor de vedere poate face diferenţa, precum si să exploreze spaţiul virtual ca nişte adevăraţi descoperitori. Este vorba de 5 tineri cu vârsta cuprinsă între 12 şi 18 ani din oraşul Ungheni, care au participat weekendul trecut la Şcoala tinerilor bloggeri.
Scopul evenimentului a constat în familiarizarea tinerilor cu termeni esenţiali şi aspecte practice cu privire la crearea unui blog. Astfel, în prima zi de training, participanţii au fost iniţiaţi în noţiuni introductive ale blogging-ului, aflând răspunsuri la întrebări precum: Ce este un Blog? La ce ne ajută un Blog? Cum se creează un Blog? Aspectele teoretice au fost însoţite de exemplificări din realitate, prezentate de către bloggerii Igor Guzun şi Simion Ciochină, pe care tinerii au avut norocul să-i cunoască personal.
În a doua zi a trainingului participanţii au fost puşi la treabă. Fiecare şi-a creat propriul blog. Mai mult decat atât, ei au postat pe blog şi primele lor gânduri, în funcţie de ariile de interes şi talentul de scriitor. Impresiile şi bucuria tinerilor au fost de nedescris, deoarece evenimentul le-a permis să facă primul pas în lumea virtuală în calitate de autori şi proprietari de content.
Valeria Bolocan, elevă a liceului francofon “Vasile Alecsandri” din Ungheni: “Aceste două zile mi-au fost benefice deoarece am aflat o mulţime de lucruri noi şi am intrat şi noi în aşa-zisa lume a blogging-ului. Am devenit curioasă de aceea vreau să descopăr în detalii această lume. A fost o experieţă de-a dreptul minunată şi sper să nu fie ultima.”
Au plecat acasă cu noi cunoştinţe, abilităţi şi impresii frumoase şi ceilalţi participanţi din Ungheni. Aceştia, la rândul lor, vor împărtăşi experienţa de a crea şi dezvolta un blog personal cu semenii lor.
Evenimentele de tipul Şcoala tinerilor bloggeri îşi dovedesc utilitatea în contextul dezvoltării vertiginoase a spaţiului online şi a comunicării prin intermediul Social Media. Secolul XXI este secolul comunicării, al interacţiunilor sociale prin canale neformale, de aceea a avea un blog devine o necesitate imperioasă pentru un tânăr activ. Acesta este mesajul şi lecţia esenţială pe care participanţii au învăţat-o la Şcoala tinerilor bloggeri, care s-a desfăşurat în perioada 10-11 noiembrie la Chişinău şi a fost organizată de către Centrul Media pentru Tineri în parteneriat cu UNICEF.
Lucrurile bune nu se opresc aici. Protagoniştii proiectului vor participa lunar la sesiuni de traininguri în domeniul blogging-ului, unde vor avea posibilitatea de a face cunoştinţă cu diferiţi bloggeri, de a afla tehnici de promovare a blogului şi alte „secrete” din lumea online-ului.