ONG-URI DE MEDIA SEMNALEAZA LEGIFERAREA INTERESELOR DE STRANGULARE A LIBERTATII DE EXPRIMARE

Zece ONG-uri de media afirma ca Legea adoptata recent cu privire la Codul de conduita a functionarului public camufleaza interese de strangulare a libertatii de exprimare, de intimidare a functionarilor si contravine Constitutiei nationale si normelor europene. Pozitia fost facuta publica luni seara printr-o declaratie comuna a organizatiilor, citata de Info-Prim Neo.

Potrivit autorilor, in ultimul timp in R. Moldova, pe fundalul numeroaselor declaratii privind necesitatea transparentei institutionale, combaterii coruptiei, devin tot mai frecvente cazurile de intimidare a jurnalistilor, de ingradire a accesului la informatie si de limitare accentuata a libertatii de exprimare.

Un exemplu elocvent in acest sens este adoptarea de catre Parlament a Legii cu privire la Codul de conduita a functionarului public, in care, printre cele cinci principii de care trebuie sa se calauzeasca functionarul public, lipseste principiul transparentei. Conf orm Codului, "in numele autoritatii publice comunicarea cu mass-media se efectueaza numai de functionarul abilitat cu acest drept", fara sa se precizeze cine, cind si cum va fi imputernicit cu acest drept exclusiv. Respectiv, nimeni dintre alti functionari nu va avea voie sa ofere informatii privind activitatea propriilor institutii.

Legea prevede ca orice incalcare a Codului constituie o abatere disciplinara ce cade sub incidenta legislatiei cu privire la serviciul public si legislatiei muncii. Autorii declaratiei cred ca interdictia are drept scop intimidarea, infricosarea functionarilor care, pentru a nu fi sanctionati, nu vor mai risca sa-si expuna propriile opinii, sa critice sau sa dezvaluie anumite faradelegi.

Prevederea respectiva este in contradictie cu norma constitutionala, conform careia "Dreptul persoanei de a avea acces la orice informatie de interes public nu poate fi ingradit". De asemenea ea contravine Declaratiei Universale a Drepturilor Omului care stipuleaza ca: "Orice om are dreptul la libertatea opiniilor si exprimarii", precum si Pactului international cu privire la drepturile civile si politice: "Nimeni nu trebuie sa aiba de suferit din pricina opiniilor sale".

Adoptand Codul, deputatii nu au tinut cont de Legea privind accesul la informatie care este una organica si corespunde tuturor rigorilor internationale, se mai spune in declaratie. Acest nou act normativ este unul pripit si camufleaza interese de strangulare a libertatii de exprimare, de intimidare a functionarilor. Faptul e cu atat mai grav cu cit deputatii au adoptat legea ignorand totalmente ultimele decizii ale Curtii Europene versus Republica Moldova in domeniul libertatii de exprimare.

Autorii documentului fac apel la Presedintele R. Moldova sa nu promulge actul normativ respectiv.

Declaratia fost semnata de Centrul "Acces-info", Centrul Independent de Jurnalism, Asociatia Presei Independente, Centrul de Investigatii Jurnalistice, Asociatia Presei Electronice Libere APEL, Comitetul pentru Libertatea Presei, Uniunea Jurnalistilor din Moldova, Agentia "Monitor Media", Centrul Media de Comunicare pentru Democratie, Asociatia pentru Combaterea Izolarii Informationale "Ecou".

 

www.info-prim.md

 

 



Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola