Drepturile omului nu au hotar, Moldova trebuie să le asigure şi în estul ţării, ONG
Asociaţia Promo-LEX insistă asupra faptului că drepturile omului nu au hotar şi că autorităţile constituţionale ale Republicii Moldova au obligaţia de a promova drepturile omului pe întreg teritoriul ţării, inclusiv în regiunea transnistreană, controlată de autorităţi autoproclamate. Despre aceasta a vorbit la o şedinţă a Clubului de presă al UE Olga Manole, coordonatorul unui proiect al Asociaţiei Promo-LEX de prevenire a încălcării drepturilor omului şi a relelor tratamente, transmite Info-Prim Neo.
„Asociaţia Promo-LEX, în parteneriat cu The Equal Rights Trust din Marea Britanie, implementează un proiect care tinde să contribuie la prevenirea tuturor formelor de aplicare a relelor tratamente pe motiv de discriminare, în special bazată pe gen, orientare sexuală, rasă, religie, dizabilitate sau limba vorbită”, a declarat Olga Manole în cadrul Clubului de presă al UE cu genericul „Implementarea Instrumentului European pentru Democraţie şi Drepturile Omului în Moldova”.
Olga Manole a subliniat că beneficiari ai acestui proiect sunt grupurile vulnerabile care pot deveni victime ale discriminării − femeile care suferă din cauza diverselor forme de rele tratamente, persoanele de etnie romă, persoanele cu dizabilităţi mentale şi fizice, minorităţi sexuale, minorităţi etnice, lingvistice şi religioase etc.
„Scopul de bază al proiectului este de a consolida protecţia juridică şi de a instrui nivelul de conştientizare cu privire la aplicarea relelor tratamente tratamente discriminatorii”, a subliniat Olga Manole.
Proiectul Promo-LEX „Consolidarea protecţiei juridice şi sporirea nivelului de conştientizare cu privire la aplicare relelor tratamente pe motiv de discriminare în Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană” este un răspuns la primul apel făcut de Delegaţia Uniunii Europene în Moldova, care îndeamnă societatea civilă să vină cu propuneri de sprijinire a reformelor democratice, de promovare a drepturilor omului, a libertăţii de exprimare şi a presei etc. Proiectul a demarat în martie 2010 şi se va încheia în martie 2012. Bugetul alocat este de aproximativ155 de mii de euro, din care 92,4% este contribuţia UE şi 7,5% contribuţia PNUD.