REZULTATELE UNEI MONITORIZARI ARATA CA CEL MAI FRECVENT SE INCALCA DREPTURILE CIVILE SI POLITICE

In 2006-2007, in R. Moldova au fost cel mai frecvent incalcate drepturile civile si politice ale cetatenilor, spre deosebire de perioada de pana in anul 2001, cand cel mai des nu erau respectate drepturile social-economice. Aceasta este una dintre concluziile Monitorizarii respectarii drepturilor omului in R. Moldova, efectuate de catre Liga pentru Apararea Drepturilor Omului in Moldova (LADOM) si Initiativa civica pentru apararea si promovarea drepturilor omului in Moldova.

Presedintele LADOM, Paul Strutzescu, a declarat vineri, 14 decembrie, in cadrul Conferintei nationale prilejuite de finisarea monitorizarii, ca cel mai des drepturile omului sunt incalcate de catre functionarii publici si reprezentantii organelor de drept. Aceasta conduce direct la lipsa accesului la justitie a cetatenilor care, negasindu-si dreptate in Moldova, apeleaza in cele din urma la instantele internationale, mentioneaza sursa citata.

Monitori din teritor iu sustin ca cetatenii nu stiu sa-si apere drepturile si prefera de cele mai multe ori sa nu se adreseze instantelor de judecata atunci cand acestea le sunt incalcate. Presedintele Asociatiei pentru Combaterea izolarii informationale, Iurie Craciuneac, spune ca in raionul Cahul cele mai multe incalcari ale drepturilor omului se inregistreaza in sectorul social, in special fiind nerespectate drepturile angajatilor. Totodata, directorul Centrului €žContact" Soroca, Caliniac Svetlana, evidentiaza printre incalcarile cele mai frecvente cele in adresa consumatorilor.

Raportul monitorizarii prezinta situatia din domeniul drepturilor omului pe mai multe problematici precum accesul la justitie, dreptul la viata, traficul de fiinte umane, discriminarea, egalitatea de gen, dreptul la asociere, accesul informatie, drepturile detinutilor, libertatea presei s.a.

Potrivit presedintelui LADOM, raportul urmeaza a fi publicat pana la sfarsitul anului curent si v a fi adus la cunostinta autoritatilor, agentiilor internationale, misiuni diplomatice, ONG.

Monitorizarea a fost efectuata de catre grupul de organizatii nonguvernamentale din diverse domenii, care au creat la sfarsitul anului trecut Initiativa civica pentru apararea si promovarea drepturilor omului in Moldova si de 10 juristi angajati de LADOM.

www.info-prim.md

 

 



Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola