Beneficiile voluntariatului meu în cadrul Médecins du Monde
După cum majoritatea ştiţi, anul 2011 a fost declarat Anul European al Activităţilor de Voluntariat care promovează cetăţenia activă, avînd ca scop general încurajarea şi sprijinul, îndeosebi prin schimburile de experienţă si de bune practici, pentru a crea la nivelul societăţii civile condiţii favorabile voluntariatului - o dedicaţie deosebita muncii dezinteresate. De aceea în 2011 ne bucuram de o serie de proiecte, conferinţe şi instruiri pentru tineret, organizate pentru realizarea scopului sus-numit. Iar eu am avut oportunitatea sa particip într-o activitate de acest gen şi să cunosc voluntari din 14 ţari ale continentului european: Albania, Armenia, Estonia, Franţa, Georgia, Grecia, Italia, Macedonia, Moldova, Polonia, România, Serbia, Turcia şi Ucraina, fapt care a favorizat semnificativ schimbului internaţional de experienţă în domeniul implicării civice.
Astfel, în perioada 21-28 august 2011, am participat la un training cu genericul: CARE – Through Volunteering: Close, Aware, Responsible, Engaged together [CARE (grijă) – prin intermediul voluntariatului: Aproape, Conştienţi, Responsabili, Implicaţi împreună], care a avut loc în România. Tematica de baza al acestui curs a fost lupta împotriva discriminării şi excluderii sociale prin voluntariat. Ca punct de pornire ne-a servit faimosul oraş din inima Transilvaniei – Cluj-Napoca, cu adevărat unul dintre cele mai frumoase oraşe ale României. Însă organizatorii nu au dorit să se limiteze numai la o singură locaţie, ci tocmai la trei, oferindu-ne şansa de a vedea aşa locuri ca: Mănăstirea Râmeţi, Salina Turzii, Cheile Turzii şi Colţeşti, pentru care le mulţumim nespus de mult.
Am avut deosebita plăcere să lucrez într-un grup mare, dar foarte prietenos, în care domina buna înţelegere şi perseverenţa. Împreună ne-am împărtăşit experienţele de voluntariat, am aflat despre problemele sociale cu care se confruntă alte ţări şi măsurile pe care le întreprind guvernele şi societatea civilă pentru a le soluţiona. Am avut ca facilitatori doi tineri, din Italia şi din Estonia, iscusiţi de timpul şi de munca depusă pentru educarea tinerilor de astăzi, care au servit drept motor al tuturor activităţilor, direcţionîndu-ne pe metoda „învăţare prin participare”.
Aşadar, timp de 8 zile, pe lîngă faptul că am acumulat o mulţime de informaţii utile despre lupta împotriva discriminării prin voluntariat, ne-am întors acasă cu prietenia a 30 de tineri activi şi dornici de a munci spre binele societăţii. Acest training ne-a mai demonstrat că indiferent de naţionalitatea, religia şi genul pe care le ai, dacă doreşti să te dezvolţi, să cunoşti noi oameni şi culturi, nu ai decît să-ţi găseşti complici şi să acţionezi, acestea şi fiind beneficiile voluntariatului!
Bejenaru Ana
Voluntară la Médecins du Monde
Médecins du Monde (MdM) este o organizaţie umanitară internaţională care activează în nordul Moldovei în domeniul prevenirii traficului de fiinţe umane şi facilitează accesul victimelor la obţinerea ajutorului psiho-social şi medical. Organizaţia Médecins du Monde este prezentă în Moldova din 2005. Pentru mai multe informaţii contactaţi-ne la (231) 27523, sau prin Email: prevcom.balti.mdmmoldova@gmail.com