Femeile din comunitățile rurale vor să fie auzite și implicate comunitar
Începând cu 1 august 2011, Federația Națională AGROinform, cu suportul financiar al Ambasadei SUA, implementează programul „Încurajarea participării civice a femeilor pentru dezvoltarea comunităților rurale”, care își propune ca scop consolidarea rolului grupurilor de inițiativă de femei în procesul de construire a bunei guvernări și a integrității comunitare.
Activitățile proiectului se vor desfășura în 11 regiuni-pilot din Republica Moldova: Cantemir, Orhei, Hîncești, Ungheni, Nisporeni, Rîșcani, Edineț, Fălești, Glodeni, Drochia și Peresecina prin intermediul a 11 cercuri de studiu (CS) de femei, care provin din diferite localități rurale.
Existența anumitor clișee și stereotipuri istorice în defavoarea femeilor, și anume: deținerea de către bărbați a procesului decizional, prezența majoritară a acestora în organele de conducere cât și rolul major pe care aceștia îl joacă în transferul de cunoștințe, se soldează cu deminuarea rolului femeilor și nedorința lor de a se implica în mai multe activități socio-comunitare și nu doar. Principalele probleme ce urmează a fi abordate și tratate de către proiectul în cauză, sunt următoarele:
- implicarea și prestația pasivă a femeilor în procesul de influențare și luare a deciziilor;
- cunoștințe și abilități nedezvoltate ale femeilor în domeniile lider-ismului, a dezbaterilor publice, a dialogurilor politice;
- cooperare insuficientă între comunitatea femeilor active și administrația publică pentru soluționarea problemelor comunitare;
- rata scăzută de participare a femeilor în activități de instruire și recalificare profesională;
- existența stereotipurilor patriarhale puternice în societate și anume: procesul decizional, reprezentarea familiei și transferul de cunoștințe se află în competența bărbatului.
Pentru soluționarea cel puțin parțială a acestei probleme, prezentul proiect intenționează să aplice o metodologie nouă, caracterizată prin valori democratice, în care factorii cheie sunt inițiativa și schimbul de experiență între participanți. Această metodă este numită “metoda cercului de studiu” (study circle method). În cadrul cercului de studiu, lucrul este concentrat în jurul participanților ce caută cunoștințe specifice propriilor necesități și interese.
Programul a luat start cu cea mai importantă activitate – selectarea corectă a membrilor și a liderilor cercurilor de studiu (CS). Pentru atingerea acestui scop, în luna iulie au fost elaborate criteriile de selectare a membrilor și liderului Cercurilor de Studiu. Ulterior, aceste criterii de eligibilitate au fost transmise întregii rețeli a Federației Naționale AGROinform, oferind astfel posibilitatea tuturor organizațiilor regionale de a participa în cadrul concursului anunțat.
Efectuând o analiză a formelor de aplicare depuse cât și a informației din teren, s-a constatat existența unui potențial mare și a unei dorințe accentuate de a învăța prin metoda propusă în cadrul grupurilor de femei. În cele din urmă, s-a decis selectarea a 11 grupuri corespunzătoare de femei din 10 regiuni ale Moldovei. Cercurile de studiu selectate sunt amplasate în diferite zone geografice ale țării, fapt care va contribui pentru viitor la multiplicarea experienței acumulate și la promovarea rezultatelor de succes în cadrul studierii diferitor subiecte prin intermediul metodelor educației neformale și a ciclurilor de învățare pentru adulți.
Posted: 2011-09-02 14:19:15