La Leova va exista un mecanism de referire a copiilor din categoria de risc

Pe data de 24 iunie 2011 Institutul de Reforme Penale a organizat, în oraşul Leova, o masă rotundă în cadrul căreia a fost abordată problema consolidării mecanismului de referire a copiilor aflaţi în situaţie de risc din acest raion. La întrunire au participat Procurorul raionului Leova, directorul Centrului medicilor de familie,  şeful Biroului de Probaţiune din localitate, delegaţi de la Comisia pentru minori, Direcţia raională de învăţămînt, Secţia asistenţă socială şi protecţia familiei, precum şi reprezentanţi ai ONG-urilor active din raion. Întîlnirea a fost o oportunitate bună pentru participanţi ca să facă cunoştinţă şi să ofere informaţii despre serviciile prestate copiilor de către instituţiile pe care ei le reprezintă.

Masa_rotunda_LeovaMecanismul de referire va îndeplini rolul unui cadru oficial de cooperare şi redirecţionare a copiilor în situaţie de risc către serviciile sociale din comunitate. Astfel, atunci cînd vor identifica o problemă la copiii din categoria de risc, care depăşeşte competenţele lor,  funcţionarii vor putea să solicite cooperarea şi intervenţia serviciilor sociale specializate. Constituirea unui mecanism formal de referire va permite consolidarea şi eficientizarea cooperării între toate instituţiile care oferă servicii copiilor.  

 În cadrul mesei rotunde participaţii au vorbit şi despre problemele principale ale copiilor din categoria de risc, referindu-se preponderent la subiectul delincvenţei juvenile. Majoritatea vorbitorilor au menţionat mediul familial negativ ca fiind unul din factorii care condiţionează comportamentul deviant în rîndul copiilor. În mod specific, ei au atras atenţia asupra absenţei responsabilităţii şi îngrijirii părinteşti, relaţiilor tensionate între părinţi şi copii, lipsei condiţiilor elementare în familie pentru o dezvoltare sănătoasă a copiilor etc.

Conform datelor Biroului pentru minori, la momentul actual, în raionul Leova, 774 de copii au rămas fără supravegherea ambilor părinţi, iar 1668 de copii se află sub supravegherea doar a unui părinte. Aceleaşi date mai arată că de la începutul anului 2011, în raionul Leova au fost înregistrate 17 infracţiuni comise de către copii. În majoritatea cazurilor copii care au săvîrşit aceste infracţiuni au rămas fără supravegherea părintească, provin din familii vulnerabile şi din familii în care se face abuz de alcool.

Organizarea mesei rotunde se face în cadrul proiectului “Promovarea noilor elemente de justiţie pentru copii în sistemul de justiţie al Republicii Moldova”, implementat cu suportul financiar al UNICEF Moldova, Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida/Asdi) şi altor parteneri de dezvoltare.

Institutul de Reforme Penale este o organizaţie neguvernamentală, scopul căreia este de a contribui la respectarea drepturilor omului prin reformarea sistemului de justiţie penală şi susţinerea iniţiativelor comunitare.

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola