frule

Mediul sănătos este dreptul fiecărui cetăţean în parte!

IMG_1459Ziua de 21 iunie 2011 a fost marcantă pentru cei 27 de activişti din Republica Moldova, dornici să afle mai multe despre starea mediului din ţară şi despre modul “Cum să ne apărăm dreptul la un mediu sănătos?”. Acesta a fost tema discuţiilor în cadrul trainingului organizat de Centrul Naţional de Mediu, graţie susţinerii Ambasadei SUA în Republica Moldova şi al Ambasadei Lituaniei în Chişinău. Participanţii trainingului erau din diferite domenii de activitate, dar pe toţi îi unea acelaşi lucru – dorinţa de a locui într-un mediu sănătos, care ar oferi o durabilitate şi pentru generaţiile actuale, dar şi pentru cele viitoare. Astfel, cu toţii ne-am propus să evaluăm situaţiile din localităţile în care locuim şi activăm şi să contribuim la remedierea stării mediului, utilizând instrumentele legislative pentru acest lucru. Este într-adevăr remarcabil faptul, că interesul pentru protecţia mediului este manifestat nu doar de organizaţiile şi instituţiile de profil, dar şi de jurnalişti, de grupuri de iniţiativă, de studenţi, de membri ai asociaţiilor obşteşti din domenii, cum ar fi drepturile omului, social, tineret.

Acest curs de instruire a reunit sub acoperişul său, instructori din diferite instituţii şi organizaţii, cu o bogată experienţă în domeniile desfăşurate: Ina Coşeru, preşedinte al Centrului Naţional de Mediu, Iuliana Cantaragiu, expert proiecte al Centrul Naional de Mediu, Mihail Mustea, şeful Secţiei Inspectare Resurse Acvatice şi Aer Atmosferic al Inspectoratului Ecologic de Stat, Pavel Zamfir, avocat de la Asociaţia de Avocatură Ecologică „Eco-lex”, Ghenadie Brega, jurnalist la CurajTV şi activist în cadrul Hyde Park, Gheorghe Zugravu, coordonator campanii de la Amnesty International din Moldova. Astfel, participanţii au avut oportunitatea de a afla diferite informaţii cu privire la aspecte ce ţin de dreptul la un mediu sănătos – un drept fundamental al omului, rolul societăţii civile şi modalităţile de implicare în activităţi de protecţie a mediului, mecanismele de colaborare a societăţii civile cu Inspectoratul Ecologic de Stat şi Inspecţiile Ecologice Locale din Republica Moldova, aspectele şi procedurile legale de soluţionare a litigiilor pe probleme de încălcare a legislaţiei de mediu, rolul presei în promovarea aspectelor legate de drepturile omului, inclusiv dreptul la un mediu sănătos şi organizarea campaniilor de promovare a drepturilor omului, cu precădere la dreptul cu privire la accesul la apă potabilă şi sanitaţie.

În cadrul trainingului au fost purtate discuţii între participanţi şi instructori cu privire la cazurile de încălcare a legislaţiei de mediu din Republica Moldova, cu referinţe la exemple concrete. Astfel, a fost exemplificat cazul poluării comunei Lipnic din raionul Ocniţa din cauza nefuncţionării staţiei de pompare, care acumulează apele uzate de la Spitalul Raional Ocniţa şi varsă în fiecare zi cca 20 m³ de ape uzate, formând un râuleţ care traversează satul prin grădinile locuitorilor. Pentru a contura mai bine imaginaţia participanţilor, a fost vizionat filmul documentar de scurt metraj „Calitatea apei potabile în Moldova. Studiul de caz: comuna Lipnic, raionul Ocniţa” (http://curaj.tv/reportaj/suntem-ceea-ce-bem-2/), realizat anterior, în cadrul aceluiaşi proiect „Promovarea dezvoltării durabile prin apărarea dreptului la un mediu sănătos”.

Un alt exemplu relevant este şi cazul poluării grave a mediului, la doar o distanţă de 10 km de Chişinău, în comuna Ciorescu. Aici, pe lîngă deversarea apelor uzate neepurate în râul Ichel (care are loc timp de 6 ani sau chiar mai mult din cauza nefuncţionării staţiei de epurare a apelor reziduale din comună), se întâlnesc deşeurile de producţie de la fabrica avicolă, întreprinderea de producere a mezelurilor, întreprinderea de producere a ciupercilor, care sunt aruncate la întâmplare, fără nici un control din partea organelor competente asupra managementului deşeurilor de producţie parvenite de la aceste întreprinderi. Un material în acest sens poate fi, de asemenea, urmărit pe http://curaj.tv/no-comment/catastrofa-ecologica-la-ciorescu/ .

Scopul cursului a fost să prezinte cazuri de încălcare a legislaţiei ecologice în vigoare şi să prezinte metodele existente de soluţionare ale acestor probleme de către societatea civilă în conformitate cu legislaţia cu privire la transparenţa decizională, participarea publicului, accesul la informaţia de mediu, accesul la justiţie în problemele de mediu.

Acest curs de instruire se incadrează perfect în contextul desfăşurării în Republica Moldova a celei de a 4-a Întîlniri ai Părţilor semnatare ale Convenţiei de la Aarhus, care prevede participarea publicului la luarea deciziilor de mediu, accesul la informaţia de mediu şi acesul la justiţia de mediu. Republica Moldova a fost prima ţară care a semnat această convenţie încă în 1998, deşi, după 13 ani de implementare a acestei convenţii în republică nu putem să ne lăudăm cu multe reuşite. Cazurile de la Lipnic şi de la Ciorescu fiind acele exemple, care vorbesc de la sine şi nu necesită explicaţii suplimentare. Cu atât mai mult, că aceste cazuri în Moldova se întâlnesc la fiecare pas. Din acest motiv, pe agenda trainingului a fost inclusă o prezentare despre fortificarea cooperării dintre societatea civilă şi Inspectoratul Ecologic de Stat ca o posibilă soluţie de îmbunătăţire a efectuării controlului de către inspectorii ecologici asupra respectării legislaţiei ecologice în teren. Respectiv, participanţii au primit şi datele de contact de la Agenţiile şi Inspecţiile Ecologice din republică pentru a putea interveni şi sesiza autorităţile de mediu despre cazurile de încălcare a legislaţiei de mediu din ţară.

La sfârşitul cursului de instruire, participanţii, mulţumiţi de informaţiile obţinute şi dornici de acţiune, au primit certificate de adeverire a cunoştinţelor dobândite.

 

Acest eveniment a fost organizat în cadrul proiectului “Promovarea dezvoltării durabile a Moldovei prin apărarea dreptului la un mediu sănătos”, implementat de Centrul Naţional de Mediu, graţie susţinerii generoase a poporului american, prin prisma Programului de Granturi pentru Democraţie al Ambasadei SUA din Republica Moldova, şi a poporului lituanian, prin prisma Programului de Grantului al Ambasadei Republicii Lituania în Chişinău.

Acest eveniment este finanţat de un grant oferit de Departamentul de Stat al SUA şi cofinanţat de Ambasada Lituaniei în Chişinău. Opiniile, constatările şi concluziile prezentate şi discutate în cadrul evenimentului aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al SUA şi pe cele ale Ambasadei Lituaniei.



Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola